to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 27.01.2017

Οικονομία

#Eurogroup: Σε κλοιό πιέσεων για προκαταβολικά μέτρα - Κατηγορηματική άρνηση της Αθήνας (όλες οι εξελίξεις)

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και το επόμενο Eurogroup θα κριθεί τελικά η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης μετά και τη χθεσινή αδυναμία στο Eurogroup να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων - Όχι στη νομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Eurogroup - Όλες οι εξελίξεις


Διαβάστε σχετικά:

Αναλυτικά:

Αρνητική εμφανίζεται η Αθήνα στο ενδεχόμενο να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2018  μετά και το χθεσινό Eurogroup. Οι δανειστές, με κοινή στάση όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ζήτησαν τη νομοθέτηση μέτρων ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 20ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση επισημαίνει πάντως ως θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Στην εκτίμηση αυτή προέβησαν οι κύριοι Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη για επιτάχυνση των ρυθμών, για να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προς το συμφέρον όλων.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι η αγορά εργασίας, το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα είναι μέσα στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μη διαπραγματεύσιμη. Την ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικων υπογραμμισε ο Πιερ Μοσκοβισί. Κατα της νομοθετησης νεων μετρων τάχθηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισελ Σαπέν.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προσδιορίζεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και το επόμενο Eurogroup. Πάντως η στάση του ΔΝΤ παραμένει ασαφής με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, χωρίς να δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα η όχι. Η Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, τονίζοντας ότι θα πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος».

«Το ΔΝΤ πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του λόγω των καλών επιδόσεων της οικονομίας και διότι οι απαιτήσεις για λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα» δήλωσε ο Ευκλειδης Τσακαλώτος. Ολοι συμφώνησαν – προσθεσε ο υπουργος- πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι εντυπωσιακή σημειωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν είναι λογικό να ζητεί κανείς προκαταβολικά νομοθέτηση μέτρων. Η σημαντικότερη διαφορά βρίσκεται ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους δανειστές» δήλωσε στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Αναλυτικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποστηρίζει πως το Eurogroup είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και να αποσαφηνιστεί η συμφωνία. Ενώ ανέδειξε το στόχο να αξιοποιηθεί από όλους παραγωγικά το διάστημα ως τις 20 Φεβρουαρίου (που είναι το επόμενο, προγραμματισμένο Eurogroup), δεδομένου ότι στη συνέχεια η Ε.Ε. εισέρχεται σε περίοδο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, αρχής γενομένης από την Ολλανδία (στις 15 Μαρτίου).

«Όσα μέτρα έχουν ζητήσει μέχρι σήμερα, τα περισσότερα είναι αντιαναπτυξιακά, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δημιουργεί μια νέα κατάσταση, θα αξιολογηθεί από την κυβέρνηση και θα δούμε», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Πρακτορείο 104,9 FM.

Οι δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Πέμπτης

Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια. Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου" τόνισε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στην συνέντευξη τύπου ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι "περισσότερο αισιόδοξος" για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι "δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά" και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα "αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει".

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα απ' ό,τι περιμέναμε. Τους ενθαρρύναμε να συνεχίσουν έτσι και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Η Ελλάδα θα υπερκεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί το 2016" τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.

H γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένοι στη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την προοπτική να επιστρέψουν γρήγορα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, τα έσοδα αποδεικνύονται καλύτερα από τις προβλέψεις και καταγράφηκε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016. 

Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι "περισσότερο αισιόδοξος" για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι "δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά" και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα "αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει".

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Δ.Ν.Τ ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του. O Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής", είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο Κλάους Ρένγκλιγκ ανέφερε από πλευράς του, ότι έχει ενημερώσει το Δ.Ν.Τ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του Δ.Ν.Τ.

Αναφερόμενος πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα. 

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια .

Eρωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί. 

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Η συνεχής ενημέρωση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)