to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 22.08.2015

πηγή: Καθημερινή

Διεθνή

Η Πολωνία στους ρυθμούς του «θησαυρού των ναζί»

Δύο άνδρες, ένας Πολωνός και ένας Γερμανός, ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν τον «θησαυρό των ναζί», ότι εντόπισαν ένα πραγματικά μυστηριώδες τρένο, το οποίο υποτίθεται ότι είχε εξαφανιστεί, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου


Ασχέτως αν είναι αλήθεια ή ψέματα, η παρακάτω πληροφορία έχει κάνει την Πολωνία να κινείται τις τελευταίες ημέρες στους δικούς της ρυθμούς. Πριν από λίγο καιρό δύο άνδρες, ένας Πολωνός και ένας Γερμανός, ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν τον «θησαυρό των ναζί», ότι εντόπισαν ένα πραγματικά μυστηριώδες τρένο, το οποίο υποτίθεται ότι είχε εξαφανιστεί, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα και το φορτίο του τρένου-φαντάσματος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς αποτελείται από πολύτιμους λίθους και όπλα.

Οι τοπικές αρχές της πόλης Βαλμπίρζτς, στη νοτιοδυτική Πολωνία, όπου υποτίθεται ότι βρέθηκε το τρένο, έκαναν γνωστό ότι επικοινώνησε μαζί τους κάποιος δικηγόρος, εκπρόσωπος των δύο ανδρών, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι βρήκαν το τρένο και απαιτούσαν ένα 10% επί της αξίας των ευρημάτων. Εκτοτε οι πάντες ασχολούνται με αυτό το θέμα. «Οι δημοτικές αρχές, η πυροσβεστική, η αστυνομία, ο στρατός ψάχνουν παντού να βρουν το τρένο» λέει η Μαρίκα Τοκάρσκα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα, πάντως, με τις τοπικές ειδήσεις πράγματι ένας σιδηροδρομικός συρμός εξαφανίστηκε το 1945, ο οποίος μετέφερε λάφυρα από το τότε γερμανικό Μπρεσλάου, καθώς πλησίαζε ο Ερυθρός Στρατός.

Το «φορτίο» του

Μάλιστα σύμφωνα με το ραδιόφωνο της πόλης που Βρόκλαου, όπως ονομάζεται σήμερα το Μπρεσλάου, το τρένο, το οποίο είχε μήκος 150 μέτρων, ήταν θωρακισμένο και ανήκε στη Βέρμαχτ, μετέφερε όπλα, διάφορες βιομηχανικές μηχανές, πολύτιμους λίθους αλλά και άλλους θησαυρούς. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι δεν πιθανολόγησαν πού θα μπορούσε να βρίσκεται σήμερα το τρένο.

Επίσης, ο ίδιος ραδιοφωνικός σταθμός ανέφερε ότι σύμφωνα με κάποιες αναφορές το τρένο εισήλθε σε μία σήραγγα κοντά στο Κάστρο Κζιάζ στην Κάτω Σιλεσία και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η σήραγγα έκλεισε και τελικά η τοποθεσία της λησμονήθηκε.

Βέβαια, πολλοί βλέπουν με σκεπτικισμό το ζήτημα και δεν πιστεύουν ότι βρέθηκε ένας θησαυρός σε σχήμα τρένου. Αλλωστε δεν έχουν καταγραφεί ιστορικές πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι αυτό το τρένο-φάντασμα υπήρξε ποτέ, αλλά φυσικά η υπόθεση αιχμαλώτισε τη φαντασία πολλών. Ακόμα και ο δικηγόρος των δύο ανδρών που υποτίθεται ότι εντόπισαν το τρένο επισημαίνει ότι οι πελάτες του αμφιβάλλουν αν είναι κατάφορτο με χρυσό το τρένο αλλά βέβαια δεν μπορούν να αποκλείσουν κάτι τέτοιο.

Βέβαια, τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνουν πραγματικά «Χριστούγεννα» τώρα που πολλοί ασχολούνται με το εξαφανισμένο τρένο και δεν χάνουν την ευκαιρία να δημοσιεύουν ρεπορτάζ επί του θέματος.

Πάντως, μάλλον, δεν θα περιμένουν πολύ για την επίλυση του μεγάλου μυστηρίου διότι, σύμφωνα με δημοτικό αξιωματούχο, οι δύο άνδρες, παρότι δεν αποκάλυψαν την ακριβή τοποθεσία που βρίσκεται, ζήτησαν να συναντηθούν με δημοτικούς αξιωματούχους, τους οποίους θα οδηγήσουν στο εύρημα.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)