to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 27.10.2017

Διεθνή

Η Πολωνία «εναντιώνεται» στην επίσκεψη του αμερικανού οπαδού της ανωτερότητας της λευκής φυλής Ρίτσαρντ Σπένσερ

Σε ανακοίνωσή του, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του στην επίσκεψη στην Πολωνία προσώπων που κηρύττουν ιδέες βασισμένες στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία»


Η διπλωματία της Πολωνίας ανέφερε την Πέμπτη ότι «αντιτίθεται» στην έλευση στη χώρα του αμερικανού προπαγανδιστή της ανωτερότητας της λευκής φυλής Ρίτσαρντ Σπένσερ, τον οποίο έχουν καλέσει υπερεθνικιστές ενόψει της Πορείας της Ανεξαρτησίας, την 11η Νοεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του στην επίσκεψη στην Πολωνία προσώπων που κηρύττουν ιδέες βασισμένες στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία», αντιδρώντας στις «πληροφορίες» κατά τις οποίες ο Ρίτσαρντ Σπένσερ προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο «που οργανώνει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κογκρέσο KNS» ενόψει της Πορείας της Ανεξαρτησίας.

Το υπουργείο πάντως δεν ανέφερε ρητά αν στον Σπένσερ –ο οποίος, καθώς είναι αμερικανός πολίτης, δε χρειάζεται να ζητήσει βίζα για να ταξιδέψει στη χώρα– θα απαγορευθεί η είσοδος στην Πολωνία.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της πολωνικής διπλωματίας το βράδυ της Πέμπτης για να δώσει αυτή τη διευκρίνιση.

Κατά την άποψη της πολωνικής διπλωματίας «οι αμφιλεγόμενες δραστηριότητες του κ. Σπένσερ» και «οι ιδέες» που προπαγανδίζει και «παραπέμπουν στη ναζιστική ιδεολογία» αντίκεινται στον χαρακτήρα «των τελετών για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της Πολωνίας» το 1918, αναφέρει η ανακοίνωση του πολωνικού ΥΠΕΞ.

Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κογκρέσο, μια νεοπαγής οργάνωση της άκρας δεξιάς, γνωστοποίησε μέσω Facebook ότι κάλεσε τον Σπένσερ να κάνει μια παρέμβαση σε μια εκδήλωση που οργανώνει την 10η Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένη στην «Ευρώπη του μέλλοντος».

Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, ηγέτης ενός κινήματος της άκρας δεξιάς στο οποίο συμμετέχουν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, νεοναζί και άλλοι οπαδοί της ανωτερότητας της λευκής φυλής, είχε απελαθεί από την Ουγγαρία στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2014, όταν είχε αποπειραθεί να οργανώσει μια εκδήλωση φασιστών.

Ήδη τη Δευτέρα η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), η οποία άνοιξε στην αρχή της χρονιάς το περιφερειακό της γραφείο στη Βαρσοβία, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την επικείμενη επίσκεψή του στην Πολωνία και ζήτησε από τις αρχές της χώρας να την εμποδίσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)