to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:02 | 01.04.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Η πολιτιστική ατζέντα της Παρασκευής 1/4

Η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη, σε συνεργασία με τον κοινωνιολόγο Άρη Ασπρούλη, δημιούργησαν την παράσταση Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού


Παράσταση στο Αρχείο

Εμπνευσμένοι από αρχειακές πηγές στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη, σε συνεργασία με τον κοινωνιολόγο Άρη Ασπρούλη, δημιούργησαν την παράσταση Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού, που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από ευρήματα έρευνας στο υλικό του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ. Καθοδηγημένοι από τις Ιφιγένεια Γρίβα και Κατερίνα Μισιχρόνη, οι θεατές μετατρέπονται σε μαθητευόμενους αρχειονόμους και έχουν την ευκαιρία, από σήμερα, να βιώσουν με ελεύθερη είσοδο την εμπειρία της έρευνας και να περιηγηθούν στον πρώην βιομηχανικό χώρο του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2, Ταύρος), στις 8.00 μ.μ.

Αριστοτέλης

Ημερίδα με θέμα το έργο του Αριστοτέλους, αλλά και έκθεση σπάνιων αριστοτελικών εκδόσεων, μεταξύ των οποίων η λατινική μετάφραση των Προβλημάτων (1473) και η πεντάτομη έκδοση τωνΑπάντων του (1495-1498) από τον Άλδο Μανούτιο, πραγματοποιείται στην Ιστορική ΒιβλιοθήκηΙδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς), από τις 4.00 μ.μ.

Electric Nights

Για 4η χρονιά η ομάδα Medea Electronique διοργανώνει το διήμερο φεστιβάλ ζωντανής πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής Electric Nights, ένα πρόγραμμα καινοτόμου ηχητικού και μουσικού αυτοσχεδιασμού στον χώρο της avant garde, των performances ηλεκτρονικής μουσικής, του θορύβου κ.λπ., στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57), από τις 9.00 μ.μ.

Αστυνομικό

Το αστυνομικό μυθιστόρημα Τρέξε στον επόμενο σταθμό (εκδ. Λιβάνη) παρουσιάζει στο κοινό η συγγραφέας Βασιλική Λεβεντάκη, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας στο Polis Art Cafe (Στοά Βιβλίου), στις 8.00 μ.μ.

Σόλων Λέκκας

Ένα πρόγραμμα που «ευαγγελίζεται» τον Μάρκο Βαμβακάρη, που μπορεί να θεωρηθεί «γέφυρα» ανάμεσα στο σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι, παρουσιάζει με την αυθεντική και ιδιαίτερη ερμηνεία του ο Σόλων Λέκκας, που αγαπά πραγματικά τη μικρασιάτικη μουσική, στο Πέραν το καφέ αμάν της πόλης (Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα), στις 11.00 μ.μ.

Swingin' Cats

Ελληνικά και ξένα oldies, swing & rock n' roll μελωδίες, παρουσιάζουν οι Swingin' Cats, μαζί με την τραγουδίστρια Ξένια Γαργάλη, σε μια πρωταπριλιάτικη συναυλία στο Ίλιον plus (Κοδριγκτώνος 17), στις 10.00 μ.μ.

Αρτούρο Ούι

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι, το 1941, στη Φινλανδία όπου βρισκόταν εξόριστος, που στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα και πραγματικά πρόσωπα που αναδύθηκαν μετά το Κραχ του '29 και τις παγκόσμιες επιπτώσεις του, παρουσιάζει η σκηνοθέτις Αγγελική Καρυστινού, με τους Βαγγέλη Ψωμά, Τάσο Πυργιέρη, Γιάννη Μπισμπικόπουλο, Γιάννη Λασπιά, Αργύρη Θανάσουλα, Ιωάννα Κανελλοπούλου κ.ά. από σήμερα έως 17/4, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206), στις 9.30 μ.μ.

Trio de Jazz

Η Νέβη Τσουκαλά με τη βαθιά φωνή της, μαζί με τον λυρικό πιανίστα Μάνο Αθανασιάδη και τον δεξιοτέχνη κοντραμπασίστα Κώστα Κωνσταντίνου, συνθέτουν το Trio de Jazz, που παρασύρει σε προηγούμενες δεκαετίες της τζαζ μουσικής σκηνής, απόψε στο El Convento del Arte (Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο), στις 10.15 μ.μ.

Connections

Ρεσιτάλ για φλάουτο και πιάνο εμπνευσμένο από τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ παρουσιάζουν η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Απόστολος Παληός, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων και Αμερικανών συνθετών (Samuel Barber, Philip Glass, Lowell Liebermann, Θεόδωρου, Στάθη Γυφτάκη, Γιώργου Kουμεντάκη, Κωστή Κριτσωτάκη), με ελεύθερη είσοδο, στηνΑμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9), στις 7.00 μ.μ.

Ουμπέρτο Έκο

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Παραστατικές τέχνες: τάσεις και προοπτικές VΙ», ο κριτικός και μεταφραστής του θεάτρου Νεκτάριος - Γεώργιος Κωνσταντινίδης μιλά με θέμα «Φόρος τιμής στον Ουμπέρτο Έκο: η 'απούσα δομή' στο σύγχρονο θέατρο», ενώ προλογίζει η καθηγήτρια Μαρίκα Θωμαδάκη, στο Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου (Ακαδημίας 45, 1ος όρ.), στις 7.00 μ.μ.

Περίδης - Καλημέρη

Στη σκηνή συναντώνται και πάλι ο Ορφέας Περίδης με τη Λιζέτα Καλημέρη, παρουσιάζοντας από σήμερα και κάθε Παρασκευή του Απριλίου ένα πρόγραμμα που διατρέχει σημαντικές στιγμές τόσο του έντεχνου όσο και του λαϊκού τραγουδιού, στον Σταυρό του Νότου plus (Φραντζή 14, Ν. Κόσμος), στις 10.30 μ.μ.

Αμερικανική βεντάλια

Συναυλία με συμφωνικούς χορούς από το περίφημο Γουέστ Σάιντ Στόρι και τη Γαλάζια Ραψωδίαγια πιάνο και ορχήστρα των διάσημων Αμερικανών Λέοναρντ Μπερνστάιν και Τζορτζ Γκέρσουιν, τέσσερις χορούς από το μπαλέτο «Ετσάντσια» του Αργεντινού Αλμπέρτο Χιναστέρα και το γνωστότερο συμφωνικό έργο Sensemaya του Μεξικανού Σιλβέστρε Ρεβουέλτας παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με σολίστ τον Αλέξανδρο Σαρακενίδη στο πιάνο, στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης), στις 8.30 μ.μ.

Ρώσοι συνθέτες

Σε μια συναυλία που φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την απαρχή μίας ευρύτερης συνεργασίας με το ΚΘΒΕ, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ερμηνεύει έργα τριών σπουδαίων Ρώσων συνθετών (Μποροντίν, Γκλαζουνόφ, Σοστακόβιτς), που αποτυπώνουν την εξέλιξη της ρωσικής μουσικής από τις απαρχές δημιουργίας της εθνικής σχολής, μέχρι και τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, υπό τη διεύθυνση του Ισραηλινού μαέστρου Yoav Talmi, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη), στις 8.30 μ.μ.

Chat

Με το έργο του Βενεζουελανού θεατρικού συγγραφέα Γουστάβο Οτ Chat, πέντε ιστορίες εικονικής πραγματικότητας και αληθινής ζωής, που παρουσιάζει το Θέατρο του Βορρά, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη και ερμηνεία από τους Βαγγέλη Δαλλέ, Κυριάκο Δανιηλίδη, Μπίλιω Κωνσταντοπούλου, Έφη Σισμανίδου, συνεχίζεται, σήμερα έως και την Κυριακή, το «Τουρνουά 5Χ5» που οργανώνει το ΚΘΒΕ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Σταυρούπολη), στις 9.00 μ.μ.

Κουκλόσπιτο

Το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν Το κουκλόσπιτο παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, με τη Μικαέλα Κεφαλογιάννη στον ρόλο της Νόρας και τους Νικόλα Αλεξίου, Σοφία Δερμιτζάκη και τον σκηνοθέτη, από σήμερα έως και την Κυριακή, στοΘέατρο Αυλαία (πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη), στις 9.00 μ.μ.

Enigami

Με τον παράδοξο τίτλο Enigami, οι Ανδρέας Βούσουρας, Αντώνης Παπαδόπουλος, Νίκος Σεπετζόγλου παρουσιάζουν έργα τους που στον πυρήνα τους βρίσκονται οι έννοιες της ανατροπής και της διάψευσης στη σημερινή αντιφατική και πολύπλοκη συγκυρία της μετάβασης και της αστάθειας, διαβάζοντας ανάποδα το εμβληματικό τραγούδι - ύμνο στην ειρηνική συνύπαρξη (Imagine) του John Lennon. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), στις 8.00 μ.μ.

Κύπρος

Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας παρουσιάζουν τις εκδόσεις του Κέντρου για το 2015, με ομιλητές τους Αίγλη Παντελάκη, Αντώνη Μανδρίτη και Άννα Λοϊζίδου - Pouradier Duteil στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη), στις 7.30 μ.μ.

Ήρωας

Τη χορευτική performance The Hero, ένα σόλο με το Νώντα Δαμόπουλο βασισμένο στην έννοια του ήρωα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και ως αποτέλεσμα ανθρώπινης επινόησης, παρουσιάζει σήμερα η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, στις 9.00 μ.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)