to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πολιτική στο προσκήνιο

Η μεγάλη μάχη, στην οποία είναι ανάγκη να επικεντρώσει τώρα η κυβέρνηση όλες της τις δυνάμεις, είναι οικονομία, η καταπολέμηση της ανεργίας, το κυνήγι της φοροδιαφυγής και φυσικά οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.


Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των καναλιών, για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια, που πολλοί την πολέμησαν επί μήνες, αλλά επί της ουσίας κανείς μετά την ολοκλήρωσή της, έχουμε ένα καινούργιο τοπίο στη χώρα, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το ότι η πολιτική επιστρέφει στους πολιτικούς. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού αποκτούν ξανά τον ρόλο που έχουν από το Σύνταγμα, βάζοντας στην γωνία τα παραθεσμικά τρίγωνα που λυμαίνονταν τη χώρα. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική νίκη για ολόκληρη την κοινωνία, γιατί εμπεδώνεται από όλους ότι η διαφάνεια και η νομιμότητα ισχύουν πλέον για όλους.

Η μεγάλη μάχη, στην οποία είναι ανάγκη να επικεντρώσει τώρα η κυβέρνηση όλες της τις δυνάμεις, είναι οικονομία, η καταπολέμηση της ανεργίας, το κυνήγι της φοροδιαφυγής και φυσικά οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Μέσα στα κρίσιμα θέματα φυσικά είναι και το θέμα των εργασιακών σχέσεων, που αποτελεί και σημαντικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κεκτημένων που υπάρχουν στις υπόλοιπες χώρες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταργώντας όλα τα νομοθετήματα - ασπίδα των εργαζομένων, μετέτρεψαν σε ζούγκλα την αγορά εργασίας. Μαύρη εργασία, μπλοκάκια και κάθε είδους μερική απασχόληση έγιναν ο κανόνας στην αποδεκατισμένη από την ανεργία κοινωνία.

Στο αδιέξοδο που οδήγησαν τους εργαζόμενους οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε συνεργασία με επιχειρηματίες - αρπακτικά πρέπει αυτή η κυβέρνηση να ξεκινήσει με ένα νέο πλαίσιο νομιμότητας, με δίχτυ προστασίας για τους απασχολούμενους και ενιαίους κανόνες για τους εργοδότες.

Το μήνυμα αυτό, που αναμένεται να εκπέμψει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, σηματοδοτώντας την επίπονη προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε όλους αυτούς τους τομείς είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ανακάμψει η οικονομία και η κοινωνία.

Εν κατακλείδι, είναι η μεγάλη μάχη για τα θέματα της σκληρής καθημερινότητας που βιώνουν επί χρόνια οι πολίτες και μόνο αυτή η κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν είναι δέσμια των συμφερόντων, αλλά τα έχει βάλει στο μόνιμο στόχαστρό της, μπορεί να υλοποιήσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)