to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 23.02.2018

Κοινωνία

«Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής στάθηκε στη πρώτη γραμμή των συμβάντων κατά το 2017»

Στον ρόλο και τη δράση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας ο οποίος «δοκιμάστηκε στο σύνολο του και σε όλα τα επίπεδα» κατά το 2017, στις μεγάλες καταστροφές που εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής με κορυφαία την φονική καταιγίδα στην Μάνδρα, αναφέρθηκε απολογιστικά η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Γιάννα Τσούπρα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα του έτους.


Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, τόνισε η κ. Τσούπρα ότι «ανταποκριθήκαμε και με το παραπάνω στο ρόλο που μας αναλογεί. Σε όσες περιπτώσεις ήταν αναγκαίο ήμασταν παρόν. Και στις χιονοπτώσεις και στις φωτιές -με συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα- και στις περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων με κυριότερο το καταστροφικό συμβάν στη Δυτική Αττική, όπου παραμείναμε για περισσότερες από 40 ημέρες στην πρώτη γραμμή».

 

Περισσότερο κατατοπιστική ως προς τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος αναγκάστηκε να αποσαφηνίσει το ρόλο και τις δυνατότητες που παρέχει ο νομοθέτης μετά τις παρανοήσεις που διαπιστώθηκαν κατά την κριτική που ασκήθηκε επ΄αυτών στη συνεδρίαση. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια αποτελεί έναν από τους κρίκους στην αλυσίδα της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος σχετίζεται με την πρόληψη, την ετοιμότητα και το συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων. Συνεργάζεται με τους άλλους σημαντικούς κρίκους όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Δήμοι, οι Εθελοντικές Οργανώσεις κ.λπ.. και τους συνδράμει όταν απαιτείται».

 

Ενημέρωσε ότι η Διεύθυνση συμμετείχε, συνολικά σε 42 συμβάντα συνδράμοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, επισημαίνοντας ότι «κάθε συμβάν από τα 42 είναι ξεχωριστό και ο αριθμός 42 δεν μπορεί να αποτυπώσει την δουλειά και την πίεση που κρύβεται από πίσω». Ξεκαθάρισε ότι η Πολιτική Προστασία δεν αποτελεί μηχανισμό επέμβασης αλλά σύνολο από δράσεις και ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε όταν απαιτείται, οργανωμένα να αντιμετωπίζουν τις φυσικές ή άλλες καταστροφές.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το 2017, πραγματοποιηθήκαν 27 συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), τα μέλη των οποίων είναι περιφερειακοί σύμβουλοι και από την αντιπολίτευση. Για τους τελευταίους επισήμανε ότι «πρέπει να συμμετέχουν για να γνωρίζουν τα θέματα και τα προβλήματα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν εποικοδομητική κριτική με αντικειμενική κρίση».

 

Πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση συμμετείχε σε 60 Τοπικά ΣΟΠΠ των Δήμων της Περιφέρειας και με μεγάλη καμπάνια ενημερώθηκε το κοινό για θέματα πρόληψης και ετοιμότητά, τόσο μέσω της διανομής ενημερωτικού υλικού, όσο και μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής. Υπενθύμισε ότι στην Περιφέρεια τηρείτε αναρτημένη ειδική θεματική ενότητα για θέματα πολιτικής προστασίας με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές και άλλες καταστροφές ακόμα και για επιδείνωση του καιρού. Η κ. Τσούπρα αναφέρθηκε στη διοργάνωση των 38 ασκήσεων ετοιμότητας και στη συμμετοχή σε σεμινάρια συνέδρια και ημερίδες για θέματα πολιτικής προστασίας. Πρόσθεσε δε, ότι το 2017 ξεκίνησαν ασκήσεις ετοιμότητας από σεισμικό κίνδυνο, «χωρίς ωστόσο η Περιφέρειας Αττικής να έχει την αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία να ελέγξει προσεισμικά δημόσια κτίρια άλλων φορέων όπως σχολεία, δημοτικά κτίρια, νοσοκομεία, κ.λπ».

 

Κλείνοντας αναφέρθηκε στη ολοκληρώση της σύνταξης των εξωτερικών ΣΑΤΑΜΕ, των εγκαταστάσεων που υπάγονται στην οδηγία SEVΕSO τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική Περιφέρεια η οποία έχει στείλει το σχέδια για έγκριση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ακόμη και για μικρότερης βαθμίδας Μονάδες, παρόλο που η προβλεπόμενη νομοθεσία αναφέρεται μόνο στις μεγάλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)