to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 13.12.2019

Πολιτική

«Η πολιτική Μητσοτάκη φέρνει χαμηλά και μεσαία στρώματα ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας»

«Η Ν.Δ. έχει καταθέσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος βρίσκεται δύο δισ. ευρώ πίσω από εμάς», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον Real FM και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.


O N. Παππάς τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας μείωσε τα απαιτούμενα πλεονάσματα στο 2,5% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το που εξελέγη, δυστυχώς για την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα, τα επανέφερε στο 3,5%».

Όπως τόνισε, λόγω αυτής της «ανεξήγητης επιλογής του κ. Μητσοτάκη, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα βρεθούν ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας. Οι συνταξιούχοι δεν θα παίρνουν πλέον μέρισμα και 13η σύνταξη. Τα μεσαία στρώματα θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στις ασφαλιστικές εισφορές», προσθέτοντας ότι με τη μείωση των πλεονασμάτων θα είχε επιτευχθεί μείωση του κεντρικού συντελεστή ΦΠΑ και της προκαταβολής φόρου στο 50%, καθώς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20 χιλιάδες ευρώ. «Το πλέγμα μέτρων της Ν.Δ. θα επηρεάσει αρνητικά τη συνολική πορεία της οικονομίας», υπογράμμισε.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε υπεραισιόδοξες πολλές από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, όπως η εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του δημοσίου, η είσπραξη 550 εκατ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η άντληση 2,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,8% το 2020. Για το τελευταίο, είπε πως κανένας διεθνής οργανισμός δεν συμφωνεί με αυτή την πρόβλεψη, ενώ επικαλέστηκε πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ, ο οποίος τονίζει ότι «το τέταρτο τρίμηνο του 2019 θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 8,8% και η κατανάλωσης κατά 1,8% για να πιαστούν οι υποθέσεις που θα μας οδηγήσουν το 2020 στην επίτευξη του προδιαγεγραμμένου στόχου του προϋπολογισμού».

Αναφορικά με την αναπτυξιακή πολιτική της Ν.Δ., σημείωσε ότι «βασικό δεδομένο είναι η πλήρης απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής. Εισήχθη και ψηφίστηκε αναπτυξιακός νόμος, ερήμην αναπτυξιακής στρατηγικής. Εισήχθη και ψηφίστηκε το σχέδιο Ηρακλής για την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, ερήμην αναπτυξιακής στρατηγικής. Ό,τι να ναι, όπως να ναι, δηλαδή». Για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την Πολιτεία για τις προτεραιότητες, κανένα βάρος στις μεγάλες υποδομές που πρέπει να προχωρήσουν, καμία συνολική αντίληψη για το ρόλο της χώρας διεθνώς».

Επικριτικός ήταν και για την ανάδειξη τριών ή τεσσάρων έργων ως εμβληματικά και ικανά να αλλάξουν τη συνολική εικόνα της χώρας, κάτι το οποίο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ίδιο, η επένδυση στο Ελληνικό, όπου «ως σήμερα είχαμε την αποχώρηση δύο επενδυτών, τη σκανδαλώδη δανειοδότηση του αναδόχου από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα και -όπως ακούμε και θα ζητήσουμε πλήρη ενημέρωση- κάποιες καταγγελίες για τη διαδικασία του διαγωνισμού για το Καζίνο. Τουλάχιστον, τα ανέκδοτα του τύπου “οι μπουλντόζες μπαίνουν την πρώτη βδομάδα εξουσίας της Ν.Δ.” έχουν εκλείψει, με την παραδοχή ότι αποτέλεσαν προεκλογικό πασπάλισμα στη ρητορεία περί επενδύσεων».

Για το θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς είπε: «Για τέσσερα χρόνια συγκυβερνήσαμε με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε ένα κόμμα που τοποθετείται στην Κεντροδεξιά. Συνεπώς, όποιος εκφράζει σκεπτικισμό για στελέχη τα οποία προέρχονται από αυτό που συνηθίζαμε να λέμε κεντροαριστερός χώρος, πρέπει να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης. Όταν συγκυβερνήσαμε με του ΑΝΕΛ δεν αποκλίναμε από τις ιδέες μας, τη στρατηγική και τις αρχές μας, άρα ο στόχος της ένταξης στελεχών του προοδευτικού χώρου και πολιτών που έδωσαν μαζί μας πολλές εκλογικές μάχες είναι απολύτως θεμιτός, αναγκαίος και διαρκής». Κατά τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει να αποφύγει, σε προγραμματικό επίπεδο, να κινείται μέσα σε μνημονιακά απόνερα και να απομακρύνει την αίσθηση της αυτάρκειας και της αυταρέσκειας».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)