to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ αιτία της κλιμάκωσης με τους Παλαιστινίους

Από την κορύφωση της έντασης στην ελεγχόμενη αποκλιμάκωση προχώρησε το Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ, επιτρέποντας και πάλι την πρόσβαση στους μουσουλμάνους προσκυνητές στο τέμενος του Αλ Άκσα.


Η απόφαση, βεβαίως, του Τελ Αβίβ να επιτρέψει, δίχως περιορισμούς στην ηλικία ή σε οτιδήποτε άλλο, την είσοδο των πιστών στο Όρος του Ναού ήρθε σε μια χρονική στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επισκεπτόταν την περιοχή και συναντούσε την ιορδανική, την παλαιστινιακή ηγεσία και την αντίστοιχη του Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον, εδώ και εβδομάδες, είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τις επιλογές του Ισραηλινού πρωθυπουργού και ζητούσε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και της έντασης στην περιοχή.

Η ικανοποίηση ενός και μόνο εκ των σημείων τα οποία έθεσε η αμερικανική πλευρά, δηλαδή της ελεύθερης εισόδου στο τέμενος του Αλ Άκσα για τους Παλαιστίνιους, δεν κρίνεται ικανό βήμα για ουσιαστική αποκλιμάκωση στα Ιεροσόλυμα.

Η συνειδητή επιλογή του Ισραήλ για επέκταση των οικισμών εποίκων στα ανατολικά Ιεροσόλυμα και πίσω από την πράσινη γραμμή του 1967, η επαναφορά της τακτικής κατεδάφισης των οικιών όσων κατηγορούνται από το Ισραήλ για τρομοκρατικές ενέργειες, η αδιαλλαξία απέναντι στην παλαιστινιακή ηγεσία με την κατηγορία πως έχει προσεταιριστεί την τρομοκρατία εξαιτίας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και, τέλος, η στάση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέναντι στον αραβικό πληθυσμό του Ισραήλ δημιουργούν προϋποθέσεις για κρίση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα που υποκίνησαν τους δύο προηγούμενους ξεσηκωμούς (Ιντιφάντα).

Πριν από πέντε ημέρες και ενώ η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ο αραβικός πληθυσμός, όπως αποκαλούνται στο Ισραήλ οι παλαιστινιακής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες, βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τις παραβιάσεις του καθεστώτος στο τέμενος του Αλ Άκσα.

Σχολιάζοντας την αντίδραση αυτή των μουσουλμάνων πολιτών του Ισραήλ, ο Μπ. Νετανιάχου ανέφερε ότι «εφόσον διαφωνούν με τις ενέργειές μας, μπορούν όποτε το επιθυμούν, να μετακομίσουν στη Ραμάλα ή τη Γάζα». Η δήλωση αυτή, εκτός του ότι καθιστά σαφές ότι οι πολίτες αυτοί αποτελούν βαρίδι και ξένο σώμα για το Ισραήλ, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και από αναλυτές εκτός της χώρας.

Οι ξένοι παρατηρητές μίλησαν για απίστευτη δήλωση του Νετανιάχου, ενώ οι ντόπιοι για έναν πρωθυπουργό ο οποίος, στον βωμό της πολιτικής του επιβίωσης, δεν διστάζει να σκορπίσει απλόχερα την πυρίτιδα στους δρόμους του Ισραήλ.

Αρκετά άρθρα της εβδομάδας που πέρασε επισήμαναν ότι, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί αποστάσεις από έναν βίαιο ξεσηκωμό και επιχειρεί να ελέγξει το φαινόμενο στη Δυτική Όχθη, αντιθέτως η ισραηλινή ηγεσία δίνει τον καλύτερο εαυτό της για να φέρει την Ιντιφάντα μια ώρα αρχύτερα. Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως ενδεχομένως η τρίτη Ιντιφάντα είναι αποτέλεσμα του ξεσηκωμού του μουσουλμανικού στοιχείου του Ισραήλ, εφόσον δεν διαφοροποιηθεί η πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Όμως, πέρα από την καθημερινή ένταση στην περιοχή, μια νέα μορφή αντιπαράθεσης, πρωτοφανής για τα δεδομένα του Ισραήλ, ήρθε στο προσκήνιο. Αστυνομία και στρατός στράφηκαν με δημόσιες δηλώσεις τους κατά των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας (Σιν Μπέτ) και εμμέσως κατά της πολιτικής ηγεσίας, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται σειρά θεμάτων.

Συγκεκριμένα κατηγορούν την εν λόγω υπηρεσία για απόκρυψη πληροφοριών στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα, καθώς και για τις εξελίξεις στα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ βιώνει πρωτοφανή για τα χρονικά κρίση, με τον Νετανιάχου να αλιεύει υποστηρικτές στα άκρα της Δεξιάς και την κρατική μηχανή να βγάζει στην επιφάνεια τις παθογένειές της, αποτυπώνοντας έτσι το βάθος της δυσλειτουργίας της σημερινής κυβέρνησης.

Στην αντίπερα όχθη, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων, Χαμάς και Φατάχ αλληλοκατηγορούνται για την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ραμάλας και Γάζας. Η Χαμάς, στριμωγμένη ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, βλέπει τον κλοιό να σφίγγει και να περιορίζεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού της από τα τούνελ, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς, επιχειρώντας να κερδίσει λίγη από τη χαμένη δημοτικότητά του, κλείνει τα μάτια στον περιορισμό από το Ισραήλ του ανεφοδιασμού της Γάζας σε υλικά ανοικοδόμησης για όσους έχασαν τα σπίτια τους στον πρόσφατο πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Μ. Αμπάς δύσκολα θα ξανακερδίσει την προτίμηση του κόσμου. Άλλωστε οι ενέργειες του Τελ Αβίβ αποδεικνύονται εξαιρετικές ως προς την επαναφορά του ξεχασμένου στις ισραηλινές φυλακές Μαρουάν Μπαργούτι στο παλαιστινιακό προσκήνιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)