to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πολιτική αλλαγή είναι η λύση

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. αποτελούσε και αποτελεί μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη η οποία αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και προτείνει ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες λύσεις για την επαρκή αντιμετώπιση των κρίσεων.


Η Νέα Δημοκρατία φάνηκε ανίκανη να διαχειριστεί τις κρίσεις με τις οποίες ήλθε αντιμέτωπη η χώρα. Αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις με μεγάλη καθυστέρηση, με ημίμετρα και με επικοινωνιακά τρικ, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη και την αυτορρύθμιση της αγοράς, διευρύνοντας όμως τις ανισότητες και λειτουργώντας υπέρ των ισχυρών.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η ύφεση ήρθε στην Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και η ακρίβεια με τον πληθωρισμό πολύ νωρίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την αναξιοπιστία αυτή την μαρτυρούν και οι άστοχες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας που είχαν κάνει σε όλες τις κρίσεις που έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας. Αξίζει να θυμηθούμε τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης το περσινό φθινόπωρο ότι η ακρίβεια και οι πληθωριστικές τάσεις αποτελούσαν ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο όμως είχε ήδη γιγαντωθεί, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στον Προϋπολογισμό του 2022, η πρόβλεψη της Κυβέρνησης σχετικά με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Πληθωρισμός), ήταν 0,8%, την στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2021 είχε κλείσει στο 5,1%, τον Ιανουάριο του 2022 στο 6,2% και τον Φεβρουάριο στο 6,3%, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου. Είναι σαφές λοιπόν ότι είχε ήδη παγιωθεί μια εξαιρετικά υψηλή πληθωριστική πίεση ήδη από το φθινόπωρο του 2021, την οποία η Κυβέρνηση την αντιμετώπιζε με επικοινωνιακό τρόπο, παρά με ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας.

Πλέον ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καλπάζει τον Ιούνιο στο 12% πυροδοτώντας μια δυσβάστακτη κατάσταση ακόμη και στα απολύτως απαραίτητα βασικά είδη διατροφής ενός νοικοκυριού.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τα καύσιμα, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ξεκάθαρο ότι καλύπτει την αισχροκέρδεια.

Δεν λαμβάνει κάποιο ουσιαστικό μέτρο μείωσης των τιμολογίων των λογαριασμών και της τιμής των καυσίμων. Είναι αξιοσημείωτο ότι μεσοσταθμικά το τελευταίο οκτάμηνο η αύξηση της τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή στην ΕΕ είναι στο 20% με 30%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 80%, με το 99% των αυξήσεων στη χονδρική να περνά στον καταναλωτή. Αντίστοιχα στα καύσιμα η Ελλάδα έχει μια από τις ακριβότερες τιμές καυσίμων στον κόσμο και τη χειρότερη σχέση μεταξύ κόστους καυσίμων και μισθού στην Ευρώπη.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση και αποτυγχάνει παταγωδώς να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας.

Οι προοπτικές για τις οικονομικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνουν ότι αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρής επιβράδυνσης και πως μια νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη η ΤτΕ έχει τονίσει ότι αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου για την Ελλάδα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια, τα ελλείμματα, το χρέος, τα επιτόκια και η φοροδιαφυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. αποτελούσε και αποτελεί μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη η οποία αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και προτείνει ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες λύσεις για την επαρκή αντιμετώπιση των κρίσεων. Αυτό συνέβη με τα προγράμματα «Μένουμε όρθιοι 1 και 2» κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά και με τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, το πλαφόν στην χονδρική τιμή πώλησης στην ενέργεια και αντίστοιχα στη λιανική τιμή προς τον καταναλωτή, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€ κ.ά. Αυτός ο συνδυασμός, αύξηση του εισοδήματος απ’ τη μια και έλεγχος των τιμών από την άλλη, είναι η λύση.

Πριν μερικές ημέρες μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε και την πρότασή μας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης «Στεγάζουμε το μέλλον». Μια ολοκληρωμένη στρατηγική που βασίζεται σε συγκεκριμένους τομείς και πρωτοβουλίες, όπως η προστασία της κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, ο έλεγχος της δραστηριότητας του Airbnb, οι φοροελαφρύνσεις, ο διπλασιασμός του επιδόματος στέγασης και η δημιουργία Τράπεζας Στέγης, αναδεικνύοντας τις απαραίτητες και κρίσιμες δημόσιες πολιτικές για την κάλυψη του κενού από την ανυπαρξία κρατικής στεγαστικής πολιτικής για την κοινωνική στέγη και τη δημιουργία προσιτής οικονομικής κατοικίας.

Αυτές είναι μερικές από τις πτυχές της πολιτικής υπέρ της κοινωνίας που προτίθεται να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. ως βασικός κορμός της νέας δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα έρθει με την ψήφο του λαού μετά την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Μιας πολιτικής πολύπλευρης, ρεαλιστικής, δομημένης και προσεκτικά κοστολογημένης. Με στόχο, πρώτον, την επούλωση των βαθιών πληγών που έχει επιφέρει στο σώμα της κοινωνίας το ιστορικό ατύχημα που ήταν η παλινόρθωση της Δεξιάς το 2019 και, δεύτερον, τη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασίζεται στην κοινωνική συνοχή και την αύξηση του πραγματικού λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

* Ο Δημήτρης Βίτσας είναι αντιπροέδρος της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)