to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:14 | 16.02.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Η πολεμική αρετή των βασανιστών

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη


Τα φαντάσματα της χούντας επανέρχονται, σαράντα χρόνια μετά, με την κυβέρνηση «εθνικής ανάγκης» του Δικτύου 21, στην οποία παραμένουν η περιπλανώμενη σοσιαλδημοκρατία και η κυβερνώσα «Αριστερά».

Πώς συμβιβάζεται η δημοκρατία τους με τη συγκάλυψη ακόμη και σήμερα εγκλημάτων της δικτατορίας; Τα οποία, στη Θεσσαλονίκη, εκτός των άλλων χώρων (Εθνική Ασφάλεια, Πτέρυγα Μάχης στο Σέδες) γίνονταν και σε εγκαταστάσεις του Γ' Σώματος Στρατού, στη μονάδα 4551 της χουντικής ΚΥΠ, με βασανιστές και δολοφόνους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού. Οι πιο αποδοτικοί, όπως ο λοχαγός Κουρκουλάκος, ο ανθυπασπιστής Καραμήτσος κ.ά., ως γνήσιοι πρόδρομοι του Χριστοφοράκου, το σκάσανε και γλίτωσαν τη φυλάκιση. Υπήρξε και η διευκόλυνση της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης, η οποία αναβάπτισε σε «δημοκρατικά» ύδατα αρκετούς χουντικούς. Ένας από αυτούς, βασιλικός επίτροπος τότε σε στρατοδικεία, είναι σήμερα γενικός γραμματέας υπουργείου και συναγελάζεται με τους Κουβέλη και Ρουπακιώτη...

Σε ένα οίκημα κατάλληλα διαμορφωμένο, μέσα στο Γ' Σ.Σ., οι κρατούμενοι της χούντας πέρναγαν από τα συνήθη βασανιστήρια: ηλεκτροσόκ, φάλαγγα, εικονική εκτέλεση. Βασανίστηκαν πολλοί, εκατοντάδες, και ανάμεσά τους ο μακαρίτης Ντίνος Τριαρίδης, υπουργός του ΠΑΣΟΚ αργότερα, άλλα στελέχη του προδικτατορικού κέντρου, αντιχουντικοί αξιωματικοί και πλήθος αριστερών στελεχών ή απλών οπαδών της ΕΔΑ και άλλων αριστερών κομμάτων ή οργανώσεων. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γιώργης Τσαρουχάς, μετά από φριχτά βασανιστήρια που οι φασίστες είχαν καταγράψει φωτογραφικά!

Ήταν φυσικό λοιπόν να διατυπωθεί το αίτημα να δημιουργηθεί χώρος ιστορικής μνήμης σ' αυτό τον τόπο μαρτυρίου, ώστε το «ποτέ πια» να μην παραμένει γράμμα κενό περιεχομένου. Όλοι, όμως, οι υπουργοί Άμυνας στους οποίους διατυπώθηκε το αίτημα (μεταξύ των οποίων και ο Β. Βενιζέλος) το «έγραψαν κανονικά». Εξάλλου, τώρα είχαν αλλάξει παρέες, αφού χρησιμοποίησαν την Αριστερά ως όχημα ανέλιξης. Εκλεκτός τους ήταν ο Καρατζαφέρης.

 

«Δεν τεκμηριώνεται»

Και φτάνουμε στο σήμερα, που το αίτημα αυτό, διατυπωμένο εκ νέου από 50 αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης, υποστήριξε με ψήφισμά του στις 9.5.2012 και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνταγματάρχης Φαρμάκης, παρέλαβε το αίτημα και το διαβίβασε στο Δ.Σ. του μουσείου για να εισηγηθεί σχετικά προς την υπερκείμενη αρχή, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ώστε αυτό να αποφανθεί τελεσίδικα επί του αιτήματος. Μάλιστα, ο στρατηγός διοικητής του τελευταίου ζήτησε και έλαβε επαρκή τεκμήρια από όσους/ες μαρτύρησαν εκεί από τους δήμιους της χούντας.

Και ιδού τι αποφάνθηκε επί του αιτήματος, ομόφωνα μάλιστα, το Δ.Σ. του αυτόθι μουσείου, μετά τη γνωμοδότηση των ιστορικών συμβούλων του, κ.κ. Ιωάννη Λεοντιάδη, επίκουρου καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής (!) Ιστορίας, και Σπυρίδωνα Σφέτα, αναπληρωτή καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας:

«Τα πολεμικά μουσεία είναι αφιερωμένα στους ιερούς αγώνες των Ελλήνων και δεν τεκμηριώνεται ότι στον χώρο του μουσείου γίνονταν βασανιστήρια εις βάρος πολιτών την περίοδο της δικτατορίας» (!)

Ήταν, λοιπόν, πάντα μουσείο; Και εκεί βασανίζονταν Έλληνες πατριώτες όπως η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί; Πρωτότυπη η ερμηνεία ή tragic κατά κάποιον τραγικό.

Να σημειώσουμε ότι το επιστημονικό αντικείμενο των δύο ιστορικών ουδεμία σχέση έχει με την περίοδο της εφτάχρονης τυραννίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με ανάλογες γνωμοδοτήσεις οι δύο πανεπιστημιακοί σύντομα θα ανέλθουν στην ανώτατη καθηγητική βαθμίδα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, παρουσία της κόρης του δολοφονημένου βουλευτή Γ. Τσαρουχά, Καίτης, και του δημοτικού συμβούλου, ισοβίτη της χούντας, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ζήτησε από τον διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου την απόφαση με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα.


Το κείμενο... τσακίζει κόκαλα:

« (...) σας γνωρίζουμε ότι δεν δυνάμεθα να σας κοινοποιήσουμε στρατιωτικά έγγραφα όπως καθορίζεται από τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας».

Το απίστευτο έγγραφο υπογράφει ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, ταξίαρχος Παναγιώτης Καπερώνης. Δεν γνωρίζω σε ποια πολεμικά πεδία πήρε βαθμούς και λιλιά ο κύριος αυτός, αλλά από την απάντησή του μόνον ως επικίνδυνος για το στράτευμα μπορεί να χαρακτηριστεί. Από πού κι ως πού είναι στρατιωτικό έγγραφο μια απορριπτική απάντηση σε ένα αίτημα του πρώτου πολίτη της Θεσσαλονίκης και του λοιπού Δημοτικού Συμβουλίου;

Το οποίο Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε (στις 11 Φεβρουαρίου 2013) και νέα απόφαση, ομόφωνη, να ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να αναθεωρήσει την απόφαση αυτήν.

 

Ο υπουργός τι θα κάνει;

Απομένει στον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο να δείξει σοβαρότητα και να στείλει στα αζήτητα τον αμετροεπή υφιστάμενό του και τους (όλως τυχαίως;) αδαείς πανεπιστημιακούς.

Άλλως πως, θα είναι, αντικειμενικά, ένας απ' αυτούς. Από αυτούς που, νιώθοντας αλληλέγγυοι με τα καθάρματα της χούντας, όπως και κάποιοι προκάτοχοί του, θέλουν να σβήσουν κάθε ίχνος της θηριωδίας και της δολοφονικής συμπεριφοράς αξιωματικών που οδήγησαν Έλληνες πατριώτες στον θάνατο, στην παραφροσύνη, στη διά βίου αναπηρία.

Το συγκλονιστικό «κατηγορώ» της Ασπασίας Καρρά στη δίκη των στρατιωτικών βασανιστών της είναι μόνο ένα ανεξίτηλο τεκμήριο για τους «άπιστους Θωμάδες» του Δ.Σ. του μουσείου της τιμωρημένης ιστορικής μνήμης.

Τα κατάφεραν με τον Φάκελο της Κύπρου, θα κλείσουν και τον Φάκελο των Βασανιστηρίων; Θα κουκουλώσουν κάτω από τον διάτρητο μανδύα μιας ανύπαρκτης πολεμικής αρετής των εν γένει ένστολων όλα τα εγκλήματα;

Είναι ενδιαφέρον να πάρουν θέση τα κόμματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διακυβέρνηση της χώρας. Και ακόμη πιο ενδιαφέρον θα έχει από 'δω και μπρος να ρωτούν οι αριστεροί τους παπαγάλους που τους ανακρίνουν στα τηλεοπτικά στούντιο αν είναι υπέρ της συγκάλυψης των εγκλημάτων της προδοτικής χούντας. Ας κάνουν κι αυτοί μια δηλωσούλα...
tags: Χούντα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)