to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 22.08.2019

Κοινωνία

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) σε νέα καθήκοντα... Ανέλαβε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας

Τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη υγειονομικών “Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα”, για την απάντηση -ως γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας- που έβγαλε η Ομοσπονδία, αναφορικά με την εγκύκλιο της κυβέρνησης για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε υπηκόους τρίτων χωρών.


Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην έκδοση μιας εγκυκλίου προς τις ΔΥΠΕ, με την υποχρέωση κοινοποίησης στους φορείς εποπτείας τους, στις 13/8, με θέμα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε πολίτες κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών.

Πέραν του ότι μέχρι 20/8 δεν είχε κοινοποιηθεί στις ΔΥΠΕ(;), από την εγκύκλιο την ίδια προέκυπταν σοβαρά ερωτήματα που αφορούσαν την προσβασιμότητα στις Υπηρεσίες Υγείας.

Με δηλώσεις τόσο ο τομεάρχης Υγείας Α. Ξανθός όσο και άλλοι φορείς και συλλογικότητες έθεταν θέμα κατάργησης(;) ευνοϊκών ρυθμίσεων για ευάλωτες ομάδες και ασθενείς στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Α. Ξανθού: «Αν λοιπόν η εγκύκλιος αφορά τη φροντίδα υγείας των τουριστών και απλώς υπενθυμίζει στις δημόσιες δομές υγείας την προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης των νοσηλίων, έχει καλώς. Αν όμως αλλάζει κάτι σε σχέση με τη μεταχείριση αλλοδαπών πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (έγκυοι, παιδιά, άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, με λοιμώδη νοσήματα, με αναπηρία, ψυχική νόσο κ.λπ.) και που σήμερα εξυπηρετούνται δωρεάν από το ΕΣΥ με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4368/2016, τότε πρέπει να το ξέρουμε. Αν στόχος της εγκυκλίου είναι να εισπράττονται χρήματα από ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλλουν το κόστος και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπονται από τη χρήση υπηρεσιών του ΕΣΥ, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην αναγκαία φροντίδα, κάτι που αντίκειται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κυριότερο όμως είναι ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας από τη μη έγκαιρη φροντίδα ανθρώπων που έχουν ενδεχομένως μεταδοτικό νόσημα και χρήζουν άμεσης περίθαλψης».

Και ενώ όλοι περιμέναμε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, τις απαντήσεις έσπευσε να τις δώσει, με άμεση ανακοίνωσή της, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δηλώνοντας ότι:

- Η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων δεν θίγεται από την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας!

- Οι πολίτες τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οφείλουν μέσω της ασφάλισής τους να καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας.

- Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι με το εν λόγω έγγραφο δεν τίθεται περιορισμός στους νόμιμους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης τα έκτακτα περιστατικά δικαιούνται χωρίς κανένα κώλυμα πρόσβαση και νοσηλεία στις Υγειονομικές Μονάδες.

Μετά την άμεση απάντηση - διευκρίνιση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ επί της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας, δεν χρειάζονται επιπλέον δηλώσεις από τον κ. Κικίλια. Απάντησε ήδη το νέο γραφείο Τύπου -η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ)- του υπουργείου Υγείας...

ΥΓ. 1: Αναμένουμε, ελπίζουμε με την ίδια θέρμη και προσήλωση όπως και με την εγκύκλιο, την επόμενη ανακοίνωση του νέου γραφείου Τύπου του υπουργείου Υγείας για να μας δώσει «απαντήσεις» για την απόφαση(;) του υπουργείου Υγείας να καταργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο των ιατρικών συνεδρίων, που είχε ψηφιστεί πρόσφατα και είχε τη συναίνεση των αρμόδιων φορέων...

ΥΓ. 2 : Η υποκρισία της ΔΑΚΕ ΠΟΕΔΗΝ ξεπερνά κάθε όριο. Ενώ πριν επικροτούσε και στήριζε τις ρυθμίσεις, από το 2016, που κάλυπταν τη δωρεάν πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες Υγείας, τώρα ξεσπαθώνει και βγαίνει ανοιχτά υπέρ των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να πληρώνουν ασθενείς υπηρεσίες στις Μονάδες Υγείας. Είπαμε, έχουν αναλάβει εργολαβία να καλύψουν το κενό της Χρυσής Αυγής. Που έμεινε μεν εκτός Βουλής, αλλά «ζει και βασιλεύει» με τις θέσεις της και τις απόψεις της και στη ΔΑΚΕ αλλά και στην κυβέρνηση της Ν.Δ...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)