to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Η πιο παραδεισένια ακτή της Αττικής ζητά την προσοχή μας»

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων


Με πρωτοβουλία της ΣΓ της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, διοργανώθηκε εκδήλωση στα Βίλια Αττικής. Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσκεψη μελών της Παν. Γρ. και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΝ, Ι. Γκανούλη, στις ακτές του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας (Ψάθα, Πόρτο-Γερμενό) προκειμένου να διερευνηθεί από πλευράς περιβαλλοντικής επιβάρυνσης η συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση στην  οποία εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει ιχθυοτροφείο (σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί από τον Βουλευτή των ΟΠ-ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Δημαρά). Έγινε ακόμη επίσκεψη στον υγροβιότοπο της Ψάθας, που αποτελεί σημαντικό σταθμό μεταναστευτικών πουλιών και απειλείται από την δόμηση και τη ρύπανση. Ακολούθησε εκδήλωση στα Βίλια παρουσία τοπικών συλλογικοτήτων. Προέκυψαν πολλά θέματα που απαιτούν λύσεις.

Ζητάμε:

       1.      Να γίνει αναψηλάφηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με βάση την οποία εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας γιατί:

      α.   Δεν υπάρχει προσβασιμότητα στο σημείο της εγκατάστασης.

β. Οι αναφερόμενοι κύριοι ανατολικοί άνεμοι που πνέουν είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί οι κύριοι άνεμοι είναι οι δυτικοί, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα μεταφοράς αποβλήτων της ιχθυοκαλλιέργειας προς την περιοχή των λουομένων.

       2.      Να ενταχθεί στις περιοχές Natura όλος ο όρμος Αλκυονίδων (υπάρχει σχετική πρόταση της Greenpeace).

3.    Θα πρέπει άμεσα να προταθούν ζώνες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να υποδεχθούν ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ άλλες, πιο ευαίσθητες, όπου δεν θα επιτρεπόταν τέτοια δραστηριότητα.

4.    Υπάρχει θέμα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η οποία ενέκρινε την υλοποίηση του έργου. Αποτελεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση άλλοθι για την μη εφαρμογή πολιτικών; Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί τελικά ποιος ασκεί ή είναι υπεύθυνος για την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

5.    Ο υγροβιότοπος της Ψάθας πρέπει να προστατευθεί από την οικοπεδοποίηση και τη ρύπανση για να αποτελέσει επισκέψιμο χώρο για περιβαλλοντική εκπαίδευση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)