to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 08.06.2022

Πολιτισμός

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά τον Γρ. Σεμιτέκολο

Μια έκθεση για τον περφόρμερ και ζωγράφο Γρηγόρη Σεμιτέκολο οργανώνει η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από τις 17 Ιουνίου.


Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη, μία εγκατάσταση με τις μισοδιαλυμένες κούκλες του, νεανικά πορτρέτα του που φιλοτέχνησαν οι στενοί του φίλοι Ρένα Παπασπύρου και Αλέκος Φασιανός, φωτογραφικά πορτρέτα του από τον Michael Ruetz, καθώς και εφηβικά σκίτσα. Επίσης, στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται η ταινία «Κοσμικό ανατομείο» (1993), σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα.

Η ζωγραφική του Σεμιτέκολο είναι φωτορεαλιστική και φουτουριστική: πρωταγωνιστούν αντικείμενα, κτίρια, πόλεις και αρχιτεκτονικές κατασκευές που παραπέμπουν σε μνημεία. Στα έργα του δεν υπάρχουν άνθρωποι. «Επηρεασμένος από τον Βερμέερ δίνει μεγάλη έμφαση στην απόδοση του φωτός με κυρίαρχο το λυκόφως ή το φως της αυγής - δεν είναι ξεκάθαρο αν η μέρα ξεκινάει ή τελειώνει, όπως δεν είναι σίγουρο αν αυτό που βλέπουμε είναι ένα ουτοπικό ή δυστοπικό σκηνικό. Υπάρχει δηλαδή μια έντονη αμφισημία στους αινιγματικούς πίνακες του Σεμιτέκολο», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόροφος Μαρίνος.

Ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο, που έφυγε από τη ζωή το 2014 σε ηλικία 79 ετών, υπήρξε συνεργάτης του Γιάννη Χρήστου, σύζυγος της πιανίστριας Νέλλης Σεμιτέκολο. Ταύτισε την περφόρμανς με τη ζωή του λένε όσοι τον συναναστράφηκαν, η τέχνη και η ζωή ήταν αδιαχώριστες για εκείνον. Κυκλοφορούν ιστορίες για εκπληκτικά χάπενινγκ που έκανε καθημερινά και μάλιστα χωρίς κοινό, με «θύματα» ανυποψίαστους πολίτες. Ο Σεμιτέκολο ήταν δεινός πλακατζής, αυθεντικός φαρσέρ.

«Εξύψωσε όσο κανένας άλλος Έλληνας καλλιτέχνης το παράλογο, το οποίο ήταν συστατικό στοιχείο της τέχνης του αλλά και της καθημερινότητάς του. Από αυτή την άποψη, ο Σεμιτέκολο συγγενεύει με τους ντανταϊστές, τους σουρεαλιστές, τους καταστασιακούς και τους καλλιτέχνες του fluxus. Αλλά θα ήταν άδικο να επιχειρήσουμε να τον κατατάξουμε σώνει και καλά σε κάποιο κίνημα. Αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια κατηγοριοποίησης. Η σημασία του έργου του μοιάζει να κρύβεται στις λέξεις «κοσμικό ανατομείο». Ο καλλιτέχνης θέτει με την τέχνη του ερωτήματα κοσμικής φύσεως και ταυτόχρονα είναι ένας ανατόμος συναισθημάτων, της σκέψης και του πνεύματος» παρατηρεί ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Η έκθεση του Γρηγόρη Σεμιτέκολο, διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)