to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 18.02.2016

Κοινωνία

Αν η ΠΓΔΜ κλείσει τα σύνορά της: Οι εναλλακτικές διαδρομές για τους πρόσφυγες στη Βαλκανική Οδό

Η επιλογή της Βουλγαρίας μοιάζει λογική για όσους προέρχονται από την Τουρκία διότι παρακάμπτουν έτσι το Αιγαίο και δεν χρειάζεται να καταβάλλουν 1.200 δολάρια σε διακινητές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Όσοι γνωρίζουν ωστόσο προειδοποιούν για την βίαιη αντιμετώπιση προσφύγων από τις βουλγαρικές αρχές ασφαλείας


Στη Σύνοδο της ΕΕ ορισμένες χώρες αναμένεται να ζητήσουν κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προσβλέποντας σε περιορισμό των προσφυγικών ροών. Όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φθάσουν οι πρόσφυγες στον προορισμό τους. Όπως αναφέρει αναλυτικά η DW:

Παρά τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες και την θαλασσοταραχή, περίπου 80.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει από τις αρχές του χρόνου σε ελληνικά νησιά. Και ο αριθμός του θα αυξηθεί όταν την άνοιξη βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Από ποιες όμως χώρες θα περάσουν οι πρόσφυγες προκειμένου να φθάσουν την δυτική Ευρώπη αν η ΠΓΔΜ κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα;

Η Βαλκανική Οδός

Από τον περασμένο Νοέμβριο τα Σκόπια αφήνουν μόνο πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν να περάσουν τα σύνορα. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ με τη βοήθεια διακινητών ή με πλαστά διαβατήρια. Ακόμα όμως και πρόσφυγες από εστίες κρίσης περιμένουν ολοένα και περισσότερο μέχρι να λάβουν άδεια από τις αρχές της χώρας, οι οποίες επιτρέπουν καθημερινά τη διέλευση σε 2.000 πρόσφυγες το πολύ.

Μέσω Βουλγαρίας

H Βαλκανική Οδός και τα παρακλάδια της

H Βαλκανική Οδός και τα παρακλάδια της

Περίπου το 9% των προσφύγων έφθασε στην Σερβία μέσω Βουλγαρίας, γράφει ο σερβικός τύπος επικαλούμενος σερβική ΜΚΟ. Κατά συνέπεια θα πρέπει ήδη να έφθασαν στην δυτική Ευρώπη χιλιάδες άτομα μέσω Βουλγαρίας. Η επιλογή της Βουλγαρίας μοιάζει λογική για όσους προέρχονται από την Τουρκία διότι παρακάμπτουν έτσι το Αιγαίο και δεν χρειάζεται να καταβάλλουν 1.200 δολάρια σε διακινητές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Όσοι γνωρίζουν ωστόσο προειδοποιούν για την βίαιη αντιμετώπιση προσφύγων από τις βουλγαρικές αρχές ασφαλείας. Ορισμένες ιστοσελίδες με πληροφορίες για πρόσφυγες αποθαρρύνουν μάλιστα όσους σκέπτονται να περάσουν στην δυτική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας (σσ ήδη, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε σε πρώτη ανάγνωση υπέρ της τροποποίησης του Νόμου που αφορά την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στην προστασία των συνόρων). 

Ανατολικά Βαλκάνια

Από τη Ρουμανία έχουν περάσει σχετικά λίγοι πρόσφυγες. Τον περασμένο Ιούνιο οι αρχές της χώρας συνέλαβαν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προερχόμενοι από τη Βουλγαρία προσπαθούσαν να περάσουν στη Ρουμανία με πλοία ή μέσω γεφυρών του Δούναβη. Το 2014 υπήρξαν ακόμα και προσπάθειες προσφύγων να φθάσουν από την Τουρκία με πλοίο στη Ρουμανία. Τους τελευταίους μήνες οι ρουμανικές αρχές καταγράφουν όλο και περισσότερους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπαθούν ερχόμενοι από την Ουκρανία και τη Μολδαβία να περάσουν στη Ρουμανία για να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους στην Ουγγαρία.

Η οδός μέσω Αδριατικής

Πρόσφυγες στην Σλοβενία

Πρόσφυγες στην Σλοβενία

«Νέες οδοί μέσω Αλβανίας έχουν ήδη δημιουργηθεί. Οι πρόσφυγες επιδιώκουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Μαυροβούνιο και την Κροατία, αλλά εμείς θα το αποτρέψουμε», δήλωνε τέλος Ιανουαρίου ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας. Ήταν ο πρώτος «επίσημος» που έκανε λόγο για αδριατική οδό. Αν και οι θερμοκρασίες στην αδριατική ακτή είναι υψηλότερες οι πρόσφυγες θα πρέπει ωστόσο να περάσουν περισσότερα σύνορα. Εκτός από την Ελλάδα, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Σλοβενία οι πρόσφυγες θα πρέπει να περάσουν και από την Βοσνία. Μέχρι σήμερα όμως σχεδόν κανένας δεν έχει επιλέξει αυτή την οδό.

Κοσσυφοπέδιο

Σε περίπτωση που πρόσφυγες αναγκαστούν να παρακάμψουν την ΠΓΔΜ ίσως επιλέξουν την οδό μέσω Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου για να φθάσουν στον προορισμό τους. Και αυτό διότι μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν υπάρχουν ουσιαστικά συνοριακοί έλεγχοι, μιας και το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και κάνει λόγο απλά για «διοικητική διαχωριστική γραμμή». Οι ειδικοί ωστόσο θεωρούν μάλλον απίθανο πρόσφυγες να επιλέξουν αυτή την οδό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)