to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Η πετρελαϊκή Exxon παραπλάνησε τους επενδυτές της για την κλιματική αλλαγή» λέει ο εισαγγελέας της Ν. Υόρκης

Μετά από επίσημη έρευνα των εσωτερικών δράσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Mobil, εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παραπλάνησε τους επενδυτές της σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής του κλίματος και των σχετικών κανονισμών. Η Exxon καλεί τον ισχυρισμό ανακριβή, ανεύθυνο και πολιτικά παρακινημένο.


Η Exxon Mobil είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως και η συζήτηση για τη μετάβαση από τη χρήση πετρελαίου στην καθαρότερη ενέργεια ήταν προβληματική για την εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αν και πρόκειται για η μοναδική από τις μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές που προέτρεψε τον Πρόεδρο Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Τώρα, ο Γενικός Εισαγγελέας Έρικ Σνάιντερμαν καλεί τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της Exxon «ψευδείς», αφού ανακάλυψε ότι η Exxon Mobil έδωσε στους επενδυτές της παραπλανητικές δηλώσεις που μπορεί να τους οδήγησαν να σκεφτούν ότι η εταιρεία είχε ήδη λάβει υπόψη τους μελλοντικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και ότι είχε ήδη αξιολογήσει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η Exxon Mobil έδειξε στους επενδυτές αυτό που αποκαλούσε «κόστος μεσολάβησης», που αντιπροσώπευε τη δική της λογιστική για πιθανές αλλαγές σε κανονισμούς που μπορούν να κάνουν τα καύσιμα ορυκτά καύσιμα ακριβότερα. Ωστόσο, ο Σνάιντερμαν χαρακτήρισε τη μέθοδο «απάτη», διότι αν η Exxon είχε συμπεριλάβει αληθινά στους υπολογισμούς της αυτό το κόστος, τότε τουλάχιστον ένα έργο θα είχε να επιδείξει οικονομική ζημιά παρά κέρδος.

Πέρα από αυτό το θέμα παραπλάνησης, η έρευνα πάνω από δύο εκατομμυρίων εγγράφων που υπέβαλε η Exxon Mobil έδειξε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και σημερινός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, είχε ξεχωριστό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου χρησιμοποιού σε το ψευδώνυμο «Γουέιν Τράκερ» ώστε να συζητά θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή του κλίματος. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος, Ντάρεν Γουντς, φέρεται να έχει παρόμοιο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επωνυμία «Τζ. Ε. Γκρέι».

Ως εκ τούτου, ο Γενικός Εισαγγελέας Σνάιντερμαν καλεί την Exxon να απελευθερώσει περισσότερα έγγραφα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξετάζει επίσης τις σχετικές πρακτικές της Exxon Mobil.

Εξάλλου, μόλις την περασμένη Τετάρτη το 62% των μετόχων της εταιρείας ψήφισαν να πιέσουν την εταιρεία να απελευθερώσει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή και οι συναφείς κανονισμοί μπορούν να επηρεάσουν την επιχείρηση.

Η Exxon Mobil αντέδρασε, ανακοινώνοντας ότι τα έγγραφα που υποβλήθηκαν περιγράφηκαν με ακρίβεια και ότι έλαβε υπ' όψιν τις μελλοντικές κυβερνητικές πολιτικές στους οικονομικούς υπολογισμούς της. Η Exxon δήλωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα είναι ανακριβείς, ανεύθυνες και πολιτικά παρακινημένες, παραπέμποντας σε πλήρη απάντηση που θα δοθεί στο δικαστήριο.

(πηγή: naftemporiki)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)