to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 16.02.2017

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Η περίπτωση Mega - Digea δείχνει πόσο στρεβλά χτίστηκε η τηλεοπτική αγορά

Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου


Ενώ με απόφαση του δικαστηρίου χθες απεσωβήθη ο άμεσος κίνδυνος να πέσει το σήμα του Mega από την Digea, σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - ΕΕΤΤ, προκειμένου να αποφασίσει εάν έχει το δικαίωμα η Digea να ρίξει το σήμα του καναλιού, μετά από προσφυγή που κατέθεσε στην ανεξάρτητη αρχή το Mega.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Mega στην προσφυγή του στην ΕΕΤΤ επικαλείται μεταξύ άλλων «διακριτική μεταχείριση» από την Digea, δεδομένου ότι η εταιρεία μεταφοράς του τηλεοπτικού σήματος ανήκει στους άμεσους ανταγωνιστές του: ΑΝΤ-1, ΣΚΑΙ, Alpha κ.ά. Οι ανταγωνιστές  έχουν προφανές όφελος από ενδεχόμενο «μαύρο» που θα οδηγούσε στους ίδιους μεγαλύτερα μερίδια της διαφημιστικής πίττας. Εξάλλου η ίδια η Digea επικαλείται θέματα «αθέμιτου ανταγωνισμού» σε σχέση με τους άλλους σταθμούς στην περίπτωση που το Mega συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα, στον «αυτόματο πιλότο».

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι εάν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Digea, να λύσει τα θέματα ανταγωνισμού μεταξύ των καναλιών ή των αρμόδιων δημόσιων αρχών. Επίσης, εάν η Digea έχει το δικαίωμα ή όχι να αρνείται παροχή υπηρεσίας στους πελάτες της χωρίς προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου ή της ανεξάρτητης αρχής ελέγχου για το φάσμα συχνοτήτων, της ΕΕΤΤ.

Ο αγώνας των εργαζομένων του Mega, που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αλλά και του ίδιου του καναλιού που προσέφυγε στην ΕΕΤΤ, δείχνει με πόσο πραγματικά στρεβλό τρόπο χτίστηκε η αγορά της τηλεόρασης τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Όταν δηλαδή αποφασίστηκε η μεταφορά του τηλεοπτικού σήματος να εκχωρηθεί σε εταιρεία των ίδιων των ιδιοκτητών καναλιών. Πριν περάσει ένας χρόνος που σύσσωμο το σύστημα των καναλαρχών φώναζε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει μαύρο στα κανάλια», φαίνεται πως τα κανάλια επιχειρούν να ρίξουν μαύρο... μεταξύ τους. Κυβερνητικοί παράγοντες που ρωτήθηκαν σχετικά περιορίστηκαν να απαντήσουν στην «Α» ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η νομιμότητα».

Η ΕΕΤΤ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση σε ολομέλεια σήμερα, οπότε θα αποφασίσει εάν υπάρχει θέμα διακριτικής μεταχείρισης εναντίον του Mega, ενώ θα εξετάσει και την ιδιωτική σύμβαση Digea - Mega προκειμένου να εξακριβώσει εάν υπάρχει κατάχρηση εκ μέρους της Digea.

Η Digea -στην οποία το Mega οφείλει 1 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά του σήματός του- ζητάει από το κανάλι α) δέσμευση για συγκεκριμένες καταβολές και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και β) δεδομένου ότι έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί του καναλιού και η διαχείρισή τους έχει περάσει στις πιστώτριες τράπεζες, την εγγύηση των τραπεζών ότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος των εσόδων του για την αποπληρωμή των οφειλών.

Εν τω μεταξύ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων (ΕΤΙΤΑ) εναντίον της Digea. Με σημείωμά του, ωστόσο, διατάζει να μην υπάρξει καμία μεταβολή έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης ήταν να μην πραγματοποιηθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς η προγραμματισμένη στάση εργασίας χθες το απόγευμα μετά από απόφαση της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)