to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η περιφέρεια και οι εχθροί της

Από τις τρεις κάλπες των επερχόμενων εκλογών αυτή που παρουσιάζεται ως μειωμένης σημασίας είναι αναμφίβολα αυτή των περιφερειακών εκλογών.


Πρόκειται για μια τάση που καλλιεργείται και ενισχύεται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ κι ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, ειδικά όταν πληθαίνουν τα προεκλογικά μηνύματα για επερχόμενη ανατροπή στην πολιτική διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ελλάδας, αυτή της Αττικής.

Η υποβάθμιση του πολιτικού χαρακτήρα των περιφερειακών εκλογών καθώς και το θόλωμα των νερών σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αρμοδιότητες περιφερειακής αρχής εξυπηρετεί την απερχόμενη διοίκηση η οποία διεκδικεί απεγνωσμένα την επανεκλογή της. Εξάλλου, η αποπολιτικοποίηση των περιφερειακών εκλογών συμβάλλει και στην αποσύνδεση της από την αντιδημοφιλή μνημονιακή πολιτική μέρος της υλοποίησης της οποίας έχει αναλάβει η τελευταία περιφερειακή αρχή. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Πασοκ  διεξάγεται μια μάλλον προσχηματική μάλλον προεκλογική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Περιφέρειας Αττικής, αφού το διακύβευμα είναι τελικά να παραμείνει η Περιφέρεια σε μνημονιακά χέρια.

Με αυτό το κλίμα και με τη φτωχή ατζέντα τους οι εκπρόσωποι της παράταξης Μόνο με έργο με επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό προβάλλουν ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της θητείας Σγουρού την καλή διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ (!). Ακολουθώντας το παράδειγμα των εκπροσώπων της μνημονιακής κυβέρνησης κομπάζουν για το πλεόνασμα της περιφέρειας παραλείποντας όμως να αναφέρουν ότι αυτό προήλθε από την μη εκτέλεση προϋπολογισμένων έργων με οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες για τους πολίτες της Αττικής.

 Την ίδια στιγμή μέσα σε μία συγκυρία όπου η ανεργία γίνεται κόμβος όπου διασταυρώνονται όλα τα σοβαρά κοινωνικά αδιέξοδα της σύγχρονης νεολαίας υπερασπίζονται τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που έχουν θεσπίσει ορισμένοι από τους δήμους της περιφέρειας Αττικής (δηλαδή εκείνες τις μορφές απασχόλησης που θεσμοποιούν περαιτέρω το επισφαλές καθεστώς εργασίας), ως μια σοβαρή πολιτική απάντηση στο πιο επίμαχο κοινωνικό ζήτημα της εποχής μας. Ενώ ταυτόχρονα τηρείται σιγή ιχθύος για τα θέματα στα οποία η διοίκηση της περιφέρειας διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο με τρανταχτά παραδείγματα αυτά της προωθούμενης εκποίησης του παράκτιου μετώπου της Αττικής, της ανοχής στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, της ανάμειξης εργολαβικών συμφερόντων στο τόσο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και  της πλήρους αποτυχίας στο σχεδιασμό και υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής.

Η ρήξη με αυτή την πολιτική διαχείρισης στην περιφέρεια θα σηματοδοτήσει χωρίς υπερβολές μια νέα αρχή για τους πολίτες της Αττικής και θα γίνει ενθαρρυντικό παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι διατυπωμένες θέσεις του υποψήφιου περιφερειακού σχήματος Δύναμη Ζωής  με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με σαφήνεια περιγράφουν την επόμενη μεταμνημονιακή ημέρα στην περιφέρεια: με πολιτική βούληση, επιστημονική γνώση, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον καθώς και τις ανάγκες του περιβάλλοντος θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός ριζικά διαφορετικού και ανθρωποκεντρικού πολιτικού σχεδίου.

Με έμφαση στην αναβάθμιση και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής (από την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι τις δομές στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας), με ολοκληρωμένη και επιστημονικά σύγχρονη απάντηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της περιφέρειας μέσω της θεσμοποίησης διαδικασιών συμμετοχής και συναπόφασης των πολιτών καθώς και με την καθιέρωση μορφών δημόσιου ελέγχου που εξασφαλίζουν την διαφάνεια αλλά και με την δημιουργία ευεπίφορου εδάφους για την άνθηση εναλλακτικών μορφών νεανικής  οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι συνεταιρισμοί, θα μπουν τα θεμέλια για μια ριζοσπαστική προοδευτική πολιτική στην αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα θα γίνει το εφαλτήριο για να πολλαπλασιαστούν  οι ρωγμές της αντικοινωνικής μνημονιακής πολιτικής αλλά και του εγχώριου παραδείγματος  νεοφιλελευθερισμού που τη γέννησε προετοιμάζοντας την οριστική κατάρρευση τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)