to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για να αλλάξει πρόσωπο το Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως αλλάζει πρόσωπο, με τα έργα, αλλά και τις δράσεις που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας


Το Πεδίον του Άρεως αλλάζει πρόσωπο, με τα έργα, αλλά και τις δράσεις που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. «Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και μετρήσιμα» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας για το Πεδίον του Άρεως. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη και είπε ότι «απέχουμε ακόμη έτη φωτός να λέμε ότι έχουμε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο» παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια το Πεδίον του Άρεως είχε υποβαθμιστεί, με εμφανή παντού τα σημάδια της εγκατάλειψης. Σύμφωνα με την κ. Κυπριανίδου, η Διοίκηση της Ρένας Δούρου παρέλαβε «πριν 2,5 χρόνια ένα πάρκο –“φάντασμα” και αμέσως ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβάθμισής του, με συντήρηση και ενίσχυση του πρασίνου, αλλά και επισκευές των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων που υπάρχουν εντός του.

«Στόχος μας, όπως άλλωστε δεσμευθήκαμε προεκλογικά, είναι να αθροίσουμε δυνάμεις, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να αποδώσουμε το Πάρκο στους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τη συνέντευξη Τύπου. Η ίδια επισήμανε ότι η συνέντευξη αυτή εντάσσεται στη «διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας που εφαρμόζουμε στην Περιφέρεια Αττικής». 

«Αίφνης τα τελευταία 2.5 χρόνια το Πάρκο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σε δημοσιολογούντες, που όμως δεν συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται πραγματικά για το Πεδίο του Άρεως», παρατήρησε η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, σε όλα τα επίπεδα, γιατί οι ευθύνες δεν επιμερίζονται με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου το Πεδίο να αποκτήσει πραγματικά μητροπολιτικό χαρακτήρα».

Τους τελευταίους μόνο μήνες έχουν φυτευτεί 880 δένδρα, 9.100 θάμνοι, 1.400 ποώδη πολυετή, ενώ παράλληλα έχουν γίνει εκτεταμένα κλαδέματα, συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και έχει καθαρισθεί. Επίσης, τοποθετήθηκαν 8,5 χλμ σωλήνες ύδρευσης, δεκάδες νέες πινακίδες, 250 καπάκια φρεατίων κ.ά.».

«Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το Πάρκο» επισήμανε η Αντιπεριφερειάρχης κάνοντας λόγο για έναν διαρκή αγώνα στο χθες και στο σήμερα, σκιαγραφώντας παράλληλα τους τέσσερις άξονες και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής: Καθαριότητα, Φύλαξη, Πολιτισμός - Αθλητισμός, Κοινωνική Ευαισθησία.

Όπως είπε η Ερμίνα Κυπριανίδου, έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως και θα αξιοποιηθεί ως χώρος εστίασης και πολιτισμού το εμβληματικό κτίριο «Οικονομίδη» του Πάρκου.

«Το κτίριο Οικονομίδη θα αποτελέσει την κορωνίδα της παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίον του Άρεως» τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, έχουν επισκευαστεί οι δυο «Γαρδένιες» που θα λειτουργήσουν ως καντίνες. Εντός του ’18 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κτιριολογική αποκατάσταση και του Green Park, το οποίο και αυτό θα αξιοποιηθεί. Πέραν όλων αυτών, η Περιφέρεια θα διαθέσει φέτος 1,5 εκατ. ευρώ για φύλαξη, συντήρηση πρασίνου, επισκευές κά, ενώ έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της για το 2017 άλλα 6,5 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα στο Πεδίον του Άρεως.

Όπως αναφέρθηκε, η Περιφέρεια Αττικής δίνει τη μάχη για την συντήρηση και προστασία του Πεδίου του Άρεως με μια ανεπαρκέστατα στελεχωμένη υπηρεσία. Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης, Αγγελική Σαπουνά, η Διεύθυνση που είναι αρμόδια για όλα τα άλση και τα πάρκα, αριθμεί μόλις 10 μόνιμους υπαλλήλους, από 80 που είχε κάποτε, καθώς και τέσσερις εργαζομένους με συμβάσεις έργου. 

Γι' αυτό το λόγο, η Περιφέρεια Αττικής έχει προβεί σε διαγωνισμούς για την φύλαξη και τη συντήρηση του πρασίνου. Παράλληλα με τα έργα αναβάθμισης, η Περιφέρεια Αττικής έχει καταρτίσει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα σημαντικών δράσεων.

Ιδιαίτερα για το μεγάλο πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών, το οποίο, σύμφωνα με την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με καταστολή.

Γι΄ αυτό η Περιφέρεια ξεκινά συνεργασία με επιστημονικούς-ειδικούς φορείς, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ κά. Στο πλαίσιο αυτό, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλο επιστημονικό προσωπικό των φορέων αυτών, θα επισκέπτονται καθημερινά τους χρήστες και θα συζητούν μαζί τους προκειμένου να τους πείσουν να ενταχθούν σε κάποια από τις δομές απεξάρτησης.

Επίσης, προγραμματίζονται εκδηλώσεις πολιτισμού, ενώ από την 1η Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα το πρόγραμμα Kids athletics, για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, που είναι σχεδιασμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου. Επίσης προγραμματίζεται η διοργάνωση τουρνουά διαφόρων αθλημάτων, όπως μπάσκετ.

Ακολούθως, τον λόγο πήραν η Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών, Βασιλική Λάσκαρη - Κρασοπούλου και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού, Σπύρος Πάντζας. Ο τελευταίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ για την προώθηση αθλητικών προγραμμάτων που απευθύνονται στα παιδιά. 

Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος καθώς και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Πεδίον του Άρεως: «Ένα κορυφαίο στοίχημα»

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Ερμίνα Κυπριανίδου:

Σκοπός της διοργάνωσης αυτής της συνέντευξης είναι να δημοσιοποιήσουμε προς τους πολίτες τις ενέργειες που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις μελλοντικές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής  για το Πεδίο του Άρεως.

Στη παρουσίαση που μόλις είδατε, αποτυπώνονται 2,5 χρόνια επίπονης, καθημερινής, πεισματάρικης προσπάθειας, κόντρα στην εγκατάλειψη, στην παραίτηση, στη γραφειοκρατία, για να έχει η πρωτεύουσα το Πάρκο που της αξίζει.

Πιστέψτε με, η ανάταξη ενός μεγάλου Πάρκου στο κέντρο μιάς μητρόπολης όπως η Αθήνα, σε καιρούς κρίσης, είναι κορυφαίο και πολυπαραγοντικό στοίχημα.

Η σημασία του Πεδίου του Άρεως στον αστικό ιστό της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητη: Με έκταση 230 στρεμμάτων αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου ανάλογο του Εθνικού Κήπου, με σημαντικά κτίσματα και με συνύπαρξη στοιχείων τέχνης και φύσης. Γειτνιάζει με μεγάλες περιοχές κατοικίας όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια και το Γκύζη, με σημαντικές χρήσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο Πανελλήνιος, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ΕΜΠ και άλλες κεντρικές δραστηριότητες της πόλης.

Εδώ και πολλά χρόνια, το Πεδίον του Άρεως αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υποβάθμισης – μια κατάσταση που προσπαθούμε συστηματικά να αντιστρέψουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια που έχουμε την ευθύνη διαχείρισης του χώρου.

Μια αποτυχημένη και δαπανηρή “ανάπλαση” του χώρου που έμεινε στη μέση, καθώς ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και το έργο έμεινε ημιτελές. Τα χρόνια που το Πάρκο έμεινε κλειστό λόγω των έργων, οι κάτοικοι αποξενώθηκαν από αυτό και ο χώρος έγινε πεδίο εκδήλωσης της γενικότερης κρίσης, εμφανίζοντας ιδιαίτερα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, χρήσης ουσιών κλπ. Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής κι εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, παραλάβαμε  πριν δυόμιση χρόνια, ένα πάρκο “φάντασμα”, με εξαιρετικά υποστελεχωμένη υπηρεσία και χωρίς εξωτερικές συμβάσεις σε ισχύ, για την καθαριότητα, τη συντήρηση του πρασίνου και τη φύλαξη.

Το Πάρκο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια “συμπύκνωση” ενός προηγούμενου μοντέλου διακυβέρνησης που απέτυχε οικτρά, αλλά και πολλών, πολύ ευρύτερων, συσσωρευμένων κοινωνικών προβλημάτων. Αποκρυσταλλώνει χρόνιες παθογένειες και δομικές δυσλειτουργίες.

Σήμερα μετά από αθόρυβη αλλά συστηματική, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το πάρκο, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις. Το Πεδίο του Άρεως αλλάζει πρόσωπο και γίνεται βήμα-βήμα “πνεύμονας” πρασίνου και πολιτισμού για την Αθήνα, πάνω σε τέσσερις άξονες:

1. Πάρκο με αναβαθμισμένο πράσινο και υποδομές, καθαριότητα και φύλαξη, με σεβασμό στο αίσθημα ασφάλειας του πολίτη

Σήμερα το Πάρκο έχει ολοκληρωμένες κτιριακές υποδομές, συντηρείται τακτικά και οι ζημιές επιδιορθώνονται. Το πράσινο εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ η κατάσταση στην καθαριότητα είναι πολύ καλύτερη – και με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων. Ο αστικός εξοπλισμός (πχ. παγκάκια) και ο φωτισμός βρίσκονται πλέον σε καλό επίπεδο. Οι παιδικές χαρές ξαναλειτούργησαν, αν και αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα νέων φθορών.

Το “κτίριο Οικονομίδη” – κυριολεκτικά κόσμημα – καθώς και τα δυο περίπτερα “Γαρδένια” στην κεντρική οδό του Πάρκου, είναι πλέον έτοιμα να υποδεχθούν άμεσα νέες χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού και ενημέρωσης.  Το “Green Park” επί της Μαυρομματαίων βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης μελέτης για την κτιριολογική αποκατάσταση, με στόχο την μελλοντική αξιοποίηση.

Επιπλέον, αν και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και η αστυνόμευση δεν αποτελούν ευθύνη μας ως δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, έχουμε αναβαθμίσει τις υπηρεσίες φύλαξης, με στόχο την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του πάρκου και τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία – Μνημόνιο Συνεργασίας -, που πραγματοποιεί τακτικά περισσότερες πεζές περιπολίες, ενημερώνοντας με διαφάνεια το κοινό για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιεί καθημερινά.

2. Πάρκο με τέχνη και πολιτισμό

Το Πεδίο του Άρεως είναι πάντα ανοιχτό στην τέχνη και τον πολιτισμό. Η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει συχνά η ίδια μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και παραχωρεί τις εγκαταστάσεις του πάρκου σε καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες για να διοργανώσουν τις δικές τους δραστηριότητες: συναυλίες, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις βιβλίου κλπ. Δράσεις πολιτισμού στην καθημερινότητα του πάρκου συμβάλλουν ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και να ζωντανέψει, ιδιαίτερα με νέους ανθρώπους και παιδιά.

Στη διάρκεια της θητείας μας, έχουμε συνεργαστεί με μια σειρά καλλιτεχνικών φορέων και διοργανώσεων: Λυρική Σκηνή, Καμεράτα, Κ.Ο.Α., Ωδείο Αθηνών, documenta 14, Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής και άλλους. Επίσης, με την εκπαιδευτική κοινότητα, δημοτικά και νηπιαγωγεία, με καλλιτεχνικές ομάδες σχολείων, ερασιτεχνικές ομάδες από τις κοντινές γειτονιές, προσφυγόπουλα και κοινότητες μεταναστών. Επιδιώκουμε το Πάρκο να γίνει χώρος που οι διαφορετικοί πολιτισμοί της πόλης θα βρίσκουν χώρο έκφρασης και δημιουργίας.

3. Πάρκο – δημόσιος χώρος αλληλεγγύης και συνοχής

Τα δυόμισι χρόνια που διαχειριζόμαστε το Πεδίο του Άρεως έχουμε φιλοξενήσει και διοργανώσει μια σειρά από δράσεις που βάζουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνοχής στο επίκεντρο: Τα εορταστικά παζάρια των μικροπωλητών, οι τακτικές αγορές “χωρίς μεσάζοντες” ή δράσεις ομάδων που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία δίνουν “χαρακτήρα” στο χώρο και τον γεμίζουν ζωή.

Παράλληλα, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στο χώρο του πάρκου, φαινόμενα αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, κλπ. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού με όρους αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας. Προβλήματα που εκδηλώνονται έντονα τόσο στο Πεδίο του Άρεως όπως και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, είναι αντανάκλαση της κρίσης και δεν μπορούν να κρυφτούν “κάτω από το χαλί”.

Τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται μόνο με καταστολή. Επιλέγουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τη συνδρομή ειδικών φορέων και αξιοποιώντας σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις. Πρόσφατα, εγκρίναμε στο ΠΕΣΥ, ένα πιλοτικό κοινωνικό πρόγραμμα “άμεσης παρέμβασης” με τη συμμετοχή του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και του Δήμου, που εστιάζει στην ανακούφιση και μείωση της βλάβης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, με στόχο την αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος δημόσιας υγείας με ταυτόχρονη αποφόρτιση του πάρκου από τις πιέσεις.

4. Πάρκο με συνεργασία πολιτείας και πολιτών

Τα όσα σημαντικά έχουν γίνει και όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον του Πεδίου του Άρεως έχουν απαραίτητο “σύμμαχο” τους πολίτες. Υπάρχει μια “ανοιχτή γραμμή” μεταξύ διοίκησης και πολιτών.

Οι φορείς που ενδιαφέρονται, οι ομάδες που φέρνουν προτάσεις για δράσεις είναι πάντα καλοδεχούμενοι. Με τη συνδρομή των πολιτών -και ιδιαίτερα των νέων - ο χώρος του πάρκου μπορεί να ξαναγεμίσει πολιτισμό και αθλητισμό, εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή, να γίνει ξανά ένα ανοιχτό “στέκι” για όλους και όλες.

Επίλογος

Το Πεδίο του Άρεως έχει φυσικά ακόμη προβλήματα. Ακριβώς επειδή είναι ένα πολυπαραγοντικό στοίχημα, προϋποθέτει συνέργειες πολλών φορέων του Δημοσίου. Είμαστε όμως στην επόμενη μέρα. Με όραμα και σχέδιο, και με την κοινωνία στο πλευρό της διοίκησης, πολλά μπορούμε να κάνουμε.

Με την θετική συμβολή όλων, η Αθήνα θα αποκτήσει ξανά ένα πάρκο-πρότυπο που τόσο έχει ανάγκη.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)