to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει για τους κινδύνους πυρκαγιάς από τη σώρευση βιοαποβλήτων και κλαδεμάτων

Η συλλογή κλαδεμάτων, είναι αποκλειστικά ευθύνη των Δήμων. Ο κίνδυνος που προκύπτει από την αδιαφορία αυτή είναι μεγάλος, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Λαύριο


Την ανάγκη να κάνουν οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη δουλειά που τους αναλογεί, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών, ειδικά στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επισημαίνει σε επιστολή της η Περιφέρεια Αττικής προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε όλες τις εκ του νόμου επιβαλλόμενες ενέργειες, στις οποίες όμως, όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Νάσου Αναγνωστόπουλου, δεν περιλαμβάνεται η συλλογή κλαδεμάτων, η οποία είναι αποκλειστικά ευθύνη των Δήμων. Ο κίνδυνος που προκύπτει από την αδιαφορία αυτή είναι μεγάλος, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Λαύριο.

Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης στην επιστολή του υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών εξαιτίας μεγάλης σώρευσης βιοαποβλήτων προερχομένων από κλαδέματα ή καθαρισμούς σε οικόπεδα και άλλες εκτάσεις, πλησίον ή εντός δασών και δασικών εκτάσεων, εξαιτίας της αδιαφορίας των Δήμων που έχουν την ευθύνη συλλογής τους, επισημαίνει η Περιφέρεια Αττικής, ζητώντας παράλληλα από τις κατά τον νόμο αρμόδιες υπηρεσίες - Δήμους, Δασαρχεία, Πυροσβεστικό Σώμα - να προχωρήσουν στα επιβαλλόμενα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προληπτικά μέτρα «προκειμένου να αποφευχθεί εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών σε περιοχές της Αττικής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος, παρατηρεί ότι η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης αποβλήτων (συλλογή και μεταφορά κ.λπ.), τονίζοντας ότι οι σχετικές καταγγελίες για κλαδέματα, κ.λπ., «διαβιβάζονται άμεσα στους οικείους Δήμους προκειμένου λόγω αρμοδιότητας, να εξετάσουν τις αναφορές και να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των υλικών». «Επίσης, κοινοποιούνται και σε άλλες υπηρεσίες (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Δασαρχείο κ.λπ.) για ενημέρωση και τυχόν δικές τους ενέργειες», προσθέτει ο Αντιπεριφερειάρχης.

Στην ίδια επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αναγνωστόπουλος σημειώνει ότι «υπάρχουν και διάφοροι χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων, οι οποίοι έχουν καταγραφεί από αρμόδιες επιτροπές ελέγχου ότι περιέχουν βιοαπόβλητα ή και άλλου τύπου απόβλητα και για τους οποίους έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι Δήμοι για την υλοποίηση των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς», επισυνάπτοντας παράλληλα και το σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με τις Εκθέσεις Ελέγχου των αρμόδιων επιτροπών.

Τέλος, η επιστολή της Περιφέρειας Αττικής θέτει και το «θέμα του μη καθαρισμού από ξηρή βλάστηση ακάλυπτων οικοπεδικών εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δεδομένο που εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)