to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πατριαρχία σκοτώνει λίγο λίγο, μέρα με τη μέρα

Η πατριαρχία δολοφονεί εδώ και χρόνια- δεκαετίες ολόκληρες, λίγο λίγο, μέρα με τη μέρα. Η πατριαρχία υπάρχει παντού γύρω μας σιωπηλή ή μη, φανερή ή μη.


Η πατριαρχία δολοφονεί εδώ και χρόνια- δεκαετίες ολόκληρες, λίγο λίγο, μέρα με τη μέρα. Η πατριαρχία υπάρχει παντού γύρω μας σιωπηλή ή μη, φανερή ή μη. Από το «δεν έχεις δικαίωμα να φέρνεις αντίρρηση στους άντρες του σπιτιού», «πρόσεχε τα λόγια σου», από τους διάφορους έμφυλους -κι όχι μόνο- διαχωρισμούς που θέλουν τους άντρες να προηγούνται σε θέμα γνώμης και ισχύος, σε ανέλιξη και μισθολογικά, μέχρι την κανονικοποίηση του ισχυρισμού περί εγκλημάτων πάθους, τιμής και δράσεων εν βρασμώ ψυχής.

Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένες απέναντι στη βία με αποτέλεσμα τη γυναικοκτονία (γιατί αυτά πάνε σίγουρα μαζί) επειδή πολύ απλά είμαστε γυναίκες!

Δεν αρκούν όμως οι φωνές και η μεμψιμοιρία!

Χρειάζονται δράσεις κι άλλες σαν αυτές που έγιναν μέχρι το 2019 κι όχι άλλη απαξίωση αυτών και κατ’ επέκταση των φαινομένων που τείνουν στην «κανονικότητα».

Σχέδια της κυβέρνησης, μέσα στα οποία είναι και η υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών, εγκλωβίζουν τη γυναίκα σε κακοποιητικές σχέσεις με μοχλό πίεσης τα ίδια τα παιδιά της (η γυναίκα που δολοφονήθηκε σήμερα, μητέρα τριών παιδιών, είχε ξεκινήσει διαδικασίες διαζυγίου) και διαιωνίζουν φαινόμενα βίας που δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι περιορίζονται μόνο στη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων (μητέρας-πατέρα)!

Η ποσόστωση των φύλων, η σύσταση τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛΑΣ, η λειτουργία της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι κάποιες από τις δράσεις που απαξιώνονται από την κυβέρνηση, αλλά είναι αυτές που μαζί με άλλες ακόμα μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην πρόληψη τέτοιων μη μεμονωμένων περιστατικών.

* Η Ειρήνη- Ακριβή Νταή είναι μέλος της Ο.Μ. Γαλατσίου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)