to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 24.11.2018

Κοινωνία

«Η πατριαρχία καθημερινά μας δολοφονεί»: Διαδήλωση κατά της έμφυλης βίας στο κέντρο της Αθήνας (φωτογραφίες)

«Αυτή τη μέρα, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ξεσηκωνόμαστε ενάντια στην έμφυλη βία, σε όλες της τις μορφές»


Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ότι η βία κατά των γυναικών έχει παγκόσμια διάσταση και δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή και κοινωνικών τάξεων και ότι ακόμα και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Μαζική πορεία πραγματοποίησαν φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες ενάντια στο σεξισμό και στο ρατσισμό, στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της αυριανής παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Διαδηλώτριες και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Καπνικαρέας στο Μοναστηράκι και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία. Με κεντρικά συνθήματα «από την Αθήνα μέχρι τη Βραζιλία το φασισμό τσακίζουμε και την πατριαρχία» κι «ούτε σεξισμός, ούτε τρανσφοβία, καιρός για να τελειώνουμε με την πατριαρχία», οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν μέχρι την Ομόνοια και ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Ζακ (Ζαχαρίας) Κωστόπουλος, στην οδό Γλάδστωνος. Εκεί φωνάζοντας συνθήματα, διαδηλωτές και διαδηλώτριες ξάπλωσαν συμβολικά μπροστά από το σημείο, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με τη φωτογραφία του Ζακ Κωστόπουλου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ανοιχτός συντονισμός για την πορεία της 25Ν, «αυτή τη μέρα, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ξεσηκωνόμαστε ενάντια στην έμφυλη βία, σε όλες της τις μορφές. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες, οι θηλυκότητες, οι προσφύγισσες, οι μετανάστριες, οι άνεργες, οι φτωχές εργαζόμενες, τα θύματα trafficking, οι απολυμένες έγκυες, οι γυναίκες ΑμεΑ και τα λοατκι@+ υποκείμενα, βιώνουμε καθημερινά τις πολλαπλές όψεις της έμφυλης βίας και της πατριαρχίας».

Σύμφωνα με τον ανοιχτό συντονισμό για την πορεία της 25Ν, «η φετινή διαδήλωση επέλεξε να αναδείξει τέσσερις περιπτώσεις έμφυλης βίας, την τριπλή γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, τη δολοφονία, του ομοφυλόφιλου ακτιβιστή κι οροθετικού Ζακ Κωστόπουλο, την τριπλή δολοφονία προσφυγισσών στον Έβρο καθώς επίσης και τη μη δικαίωση των θυμάτων trafficking στην πολύκροτη υπόθεση με πρωταγωνιστές αλυσίδα φούρνων».

Οι διαδηλώτριες εκφράζουν συνολικά την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή έμφυλης βίας ενώ, στα πανό και τα συνθήματα κυριαρχεί μεταξύ άλλων το αίτημα για δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, η προκλητική αθωώση 27χρονου στην Ιρλανδία για το βιασμό 17χρονης «επειδή εκείνη φορούσε προκλητικά εσώρουχα», η μη δικαίωση των θυμάτων trafficking στην πολύκροτη υπόθεση με πρωταγωνιστή γνωστή αλυσίδα φούρνων, αλλά και μυνήματα συμπαράστασης στην 53χρονη καθαρίστρια η οποία αντιμετωπίστηκε ως εγκλημτίας από το Εφετείο Λάρισας

Η διαδήλωση σταμάτησε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ, στην οδό Γλάδστωνος:

Αναλυτικά το κείμενο του καλέσματος (εδώ το event στο facebook):

Αυτή τη μέρα, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ξεσηκωνόμαστε ενάντια στην έμφυλη βία, σε όλες της τις μορφές.

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες, οι θηλυκότητες, οι προσφύγισσες, οι μετανάστριες, οι άνεργες, οι φτωχές εργαζόμενες, τα θύματα trafficking, οι απολυμένες έγκυες, οι γυναίκες ΑμεΑ και τα λοατκι@+ υποκείμενα, βιώνουμε καθημερινά τις πολλαπλές όψεις της έμφυλης βίας και της πατριαρχίας.

Πιάνοντας το νήμα των εγχώριων αλλά και διεθνών αγώνων σας καλούμε το Σάββατο 24/11 ώρα 12 το μεσημέρι, στην Καπνικαρέα για να διαδηλώσουμε ενάντια στην έμφυλη βία, διατυμπανίζοντας το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και το δικαίωμά μας στη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν.

Φέτος, ανάμεσα στα χιλιάδες περιστατικά, επιλέγουμε να αναδείξουμε αυτή τη μέρα - ορόσημο, τέσσερεις εμβληματικές περιπτώσεις έμφυλης βίας, που συμπυκνώνουν την εικόνα της πατριαρχικής βίας, που ασκείται καθημερινά στα σώματα μας:

- την τριπλή γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους από σύζυγο - κακοποιητή, μπάτσο, που χρησιμοποίησε μάλιστα το υπερεσιακό του όπλο

- τη δολοφονία του γκέι ακτιβιστή και οροθετικού Ζακ/Zachie Oh από μάτσο ιδιοκτήτες και αστυνομικούς

- την τριπλή δολοφονία προσφυγισσών στον Έβρο

- τη μη δικαίωση των θυμάτων trafficking στην πολύκροτη υπόθεση με πρωταγωνιστές αλυσίδα φούρνων.

Σας καλούμε όλες και όλους εκεί!

Η πατριαρχία καθημερινά μας δολοφονεί.

Σε κάθε μορφή έμφυλης βίας, θα μας βρείτε απέναντι.

Στιγμιότυπα από την προετοιμασία της διαδήλωσης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)