to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 05.06.2013

Κοινωνία

Η παρουσίαση του Alter Summit (βίντεο)

Tην Τετάρτη το πρωί στο Πολυχώρο της Ανοιχτής Πόλης πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του Alter Summit, της Εναλλακτικής Συνόδου Ευρωπαϊκών Κινημάτων που πραγματοποιείται στις 7 και 8 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ.


Την ενημέρωση των δημοσιογράφων των ελληνικών και ξένων μέσων συντόνισε ο Χάρης Γολέμης, μέλος της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής του Alter Summit.

Στην παρουσίασή του τόνισε το σκοπό της συνάντησης των κινημάτων και των συνδικάτων από χώρες της Ευρώπης και χαρακτήρισε την εναλλακτική Σύνοδο ως σταθμό των κοινών αγώνων των λαών και καταλύτη στο συντονισμό αυτών των αγώνων των "από κάτω" ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτκές που πλήττουν τους λαούς της Ευρώπης, ενάντια σε αυτούς που επιβάλλουν τη λιτότητα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χάρης Γιοβανόπουλος από την "Αλληλεγγύη για 'Ολους" που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο "Χωριό της Αλληλεγγύης" που θα στηθεί στο χώρο του Ποδηλατοδρομίου και ευελπιστεί να αποτελέσει -με συζητήσεις και συναντήσεις ευρωπαϊκών δομών αλληλεγγύης και κινημάτων- το έναυσμα για κοινές δράσεις.

Η Κατερίνα Πούτου, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Καταπολέμησης της φτώχειας,  μίλησε για την ανάγκη να απαντήσουν από κοινού οι λαοί στην επίθεση που δέχονται και να κινηθούν ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν σε μια Ευρώπη ανισοτήτων, εξαιρέσεων και αποκλεισμών. Τόνισε ότι το φαινόμενο της φτώχειας εξαπλώνεται πλέον και στην Ευρώπη με τη διαρκή συρρίκνωση των δικαιωμάτων και του αποκλεισμού μεγάλου τμήματος της κοινωνίας από τα κοινά αγαθά. Επεσήμανε επίσης ότι η φτώχεια είναι κοινό θέμα σε όλες τις θεματικές συνελεύσεις.

Στην παρουσίαση της Εναλλακτικής Συνόδου μίλησε και ο Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του δικτύου Transform και μέλος της ευρωπαϊκής οργανωτικής επιτροπής του Alter Summit, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές και τις εθελόντριες που συνέβαλαν στη διοργάνωση. Ανέφερε ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για τη Νότια Ευρώπη που δέχεται ισχυρά πλήγματα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Βορράς, είπε, πλήττεται και αυτός και απόδειξη αποτελεί η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων που αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο και αποδεικνύει ότι η κρίση είναι γενικευμένη.

Αναφέρθηκε στο Μανιφέστο των Λαών, ως εργαλείο να υπερβούμε τις συνθήκες κάθε χώρας και να αγωνιστούμε όλοι οι λαοί μαζί ενάντια στη λιτότητα, για ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για εργασιακά δικαιώματα, για δημοκρατικό τραπεζικό σύστημα, ενάντια στη φτώχεια και την επισφάλεια, για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Χαρακτήρισε επίσης το Alter Summit αρχή ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού κινήματος ενάντια στις πολιτικές λιτότητες και για μια αλλαγή στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια η Σολάνς Σιντέιρα, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φεμινιστριών για μια άλλη Ευρώπη, αναφέρθηκε στην παρουσία των φεμινιστικών κινημάτων στη Σύνοδο.  Τόνισε ότι οι γυναίκες είναι θύματα της κρίσης σε όλες τις χώρες. Υποχρεώνονται σε εργασία μερικής απασχόλησης και χαμηλής αμοιβής, ενώ παράλληλα καλύπτουν με φρονίδα τα κενά του καταρρέοντος κοινωνικού κράτους. Ανέφερε επίσης ότι η πιέσεις, που δέχονται οι γυναίκες να αποκλειστούν από την αγορά εργασίας και να μείνουν σπίτι, εμποδίζουν τη χειραφέτησή τους. Επίσης, αναφέρθηκε στην εμπορευματοποίηση των πάντων και συνακόλουθα του γυναικείου σώματος και στην έξαρση των φαινομένων βίας. 

Αντιπροσωπεία από την Τουρκία θα δώσει το παρών

Ο Στέλιος Φωτεινόπουλος, μέλος της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής του Alter Summit, παρουσίασε το πρόγραμμα της Συνόδου και τόνισε ότι στην εκδήλωση παρουσίασης του Μανιφέστου των Λαών της Παρασκευή θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει τούρκικη αντιπροσωπεία που θα μεταφέρει και το κλίμα της εξέγερσης. Παρουσίασε τα ονόματα των ομιλητών και έκανε ειδική αναφορά στη συναυλία και στα συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη που συμμετέχουν.

Ο Ζώης Πεππές, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, μίλησε για τη συμμετοχή των συνδικάτων και τη στήριξη της Συνόδου από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα πλήττουν την κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα (με ιδιαίτερη αναφορά στην επιστράτευση κλάδων που αντιδρούν0.

Αναφέρθηκε στο ρόλο των τραπεζών στην αναδιανομή πλούτου και επεσήμανε ότι η λιτότητα και η αρπαγή του πλούτου πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία.

Ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή, τη χημική βιομηχανία και τα διυλιστήρια  (ΠΟΕΠΔΧΒ), μίλησε εκ μέρους των Ομοσπονδιών εργαζομέωων που συμμετέχουν στη Σύνοδο και τόνισε ότι τα προβλήματα αλλά και ο αγώνας είναι κοινός για όλη την Ευρώπη.

tags: alter summit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)