to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 23.10.2017

Κοινωνία

Η παρουσία της ΓΓΙΦ σε ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία

Η παρουσία της ΓΓΙΦ στην Ημερίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων για την ενδοοικογενειακή βία


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία – Κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά», που διοργανώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21/10/2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ.

Η Γενική Γραμματέας, επεσήμανε ότι οι θεματικές της ημερίδας βρίσκονται σε άρρηκτη σύνδεση με ένα μεγάλο εύρος του έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και εν γένει της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στη στήριξή τους για αρμονική επανένταξη στην κοινωνία.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε εκτενώς στις συναφείς δράσεις της ΓΓΙΦ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δομών που εποπτεύει η ΓΓΙΦ, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, όπως της 24ωρης γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Eπίσης, αναφορά έκανε και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016 - 2020 της ΓΓΙΦ, όπου η εξάλειψη της βίας συνιστά άξονα προτεραιότητας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην «Σύμβαση του Συμβούλιου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (γνωστής ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης), για την οποία η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι η ΓΓΙΦ επεξεργάστηκε και προετοίμασε την ενσωμάτωσή της στο εθνικό μας δίκαιο, κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα όπου στη συνέχεια το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέτρεψε σε νομοσχέδιο το οποίο θα μπει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ειδικότερα, για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η κα Κούβελα ανέφερε ότι η αποτελεί σημαντικό βήμα στη μακρόχρονη και σταθερή προσπάθεια να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών, οι ρυθμίσεις της εκκινούν από την παραδοχή ότι το κοινωνικό φύλο αποτελεί τη βάση ανάπτυξης προσβλητικών, επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών που απομειώνουν την κοινωνική παράσταση των θυμάτων, θίγουν την προσωπικότητά τους και συχνά επιφέρουν σοβαρές ψυχοσωματικές βλάβες ακόμα και το θάνατο.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η ΓΓΙΦ είναι πλέον ο επίσημος κρατικός φορέας που παρακολουθεί, υλοποιεί και αξιολογεί τις πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από την εν λόγω Σύμβαση, καθώς επίσης και ότι είναι υπεύθυνη να συντονίζει την συλλογή στοιχείων, την ανάλυση και επεξεργασία τους και, εν συνεχεία, τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας, αφού τόνισε τις ανησυχητικές διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών και τις δυσμενέστατες συνέπειές τους για τις ίδιες, τα παιδιά τους, αλλά και την κοινωνία μας, δήλωσε ότι : «Χρειάζονται συνέργειες και συλλογικές δράσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση κομβικών θεμάτων για την κοινωνία μας, όπως είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η προσπάθεια της ΓΓΙΦ είναι καθημερινή, τα αποτελέσματά της ορατά και τα σύνορα της δράσης της ανοιχτά. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε το έργο μας χωρίς περισπασμούς και ασυνέχειες».


 

EΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓΙΦ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ

Κυρίες και κύριοι,

Η ισότητα των φύλων αποτελεί σημαντικό τομέα των προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησής μας και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων είναι ο αρμόδιος φορέας παρακολούθησης και υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων, με συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις που στοχεύουν στην εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων, σε όποιο πεδίο του βίου μας και αν εμφανίζονται.

Η θεματική της σημερινής ημερίδας βρίσκεται σε άρρηκτη σύνδεση με ένα μεγάλο μέρος του έργου μας, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και εν γένει της βίας κατά των γυναικών και τη στήριξή τους στην προσπάθεια για αρμονική επανένταξη στην κοινωνία.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο που υπερβαίνει τις κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διακρίσεις και εκδηλώνεται με πολλαπλές μορφές.

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η ενδοοικογενειακή και συντροφική βία, αποτελεί μία κυρίαρχη μορφή βίας, γεγονός που αναπαράγει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ανισότητας των δυο φύλων.

Για την καταπολέμησή της, όπως και για όλες τις μορφές άσκησης βίας κατά των γυναικών, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση, που επενδύει σε όλους τους τομείς της πρόληψης και καταστολής, περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών φορέων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, καθώς και τη διασύνδεση μεταξύ διαφόρων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Η ύπαρξη έγκυρων, ολοκληρωμένων και συγκρίσιμων στοιχείων, είναι επίσης υποχρέωση μας, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο (Οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων), αλλά και με την υπό επικύρωση Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Επιπλέον, η βελτίωση των υφιστάμενων συστημάτων συλλογής διοικητικών στοιχείων για τη βία κατά των γυναικών, αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνη της διοίκησης, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Ας μην ξεχνάμε ότι η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα, συνιστά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και αποτελεί έμφυλη διάκριση βάσει φύλου.

Ακόμη, οι συνέπειες της βίας για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών που την υφίστανται, είναι πολύ σοβαρές.

Από πλευράς μας, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης που διανύουμε:

  • Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ολοκληρωμένου, δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Το δίκτυο αυτό της ΓΓΙΦ περιλαμβάνει: Την 24ωρη γραμμή SOS 15900, τα 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 21 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

  • Ανοίξαμε τις δομές μας σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα ή εν δυνάμει θύματα κακοποίησης. Ήδη, γυναίκες πρόσφυγες φιλοξενούνται σε κάποιους από τους ξενώνες μας.

  • Ετοιμάσαμε το νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων, το οποίο εμπεριέχει τα θέματα της βίας, τα οποία προσδιορίζει και δίνει την κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν. Αναμένουμε να εισαχθεί σύντομα στη Βουλή για να ψηφιστεί.

  • Συμβάλαμε στη συγκρότηση υποομάδας στη Βουλή για την εμπορία ανθρώπων (trafficking).

  • Μελετάμε, μέσω της σύστασης Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου, από τα τέλη του 2016, το ζήτημα της πορνείας υπό το πρίσμα και τις καλές πρακτικές νομοθέτησης που θέτει το σκανδιναβικό, αλλά και το γαλλικό μοντέλο αντιμετώπισης της πορνείας. Η θέση της ΓΓΙΦ για την πορνεία είναι ότι δεν αποτελεί επάγγελμα, αλλά μορφή βίας και πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε να συνεργαστούμε με όλη τη κοινωνία.

  • Επεξεργαστήκαμε και προετοιμάσαμε την ενσωμάτωση της «Σύμβασης του Συμβούλιου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (πιο γνωστής ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης) στο εθνικό μας δίκαιο, ώστε να γίνει ο εφαρμοστικός νόμος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να επικυρωθεί σύντομα από τη Βουλή.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην μακρόχρονη και σταθερή προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στοχεύει στην εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών, αλλά και την ανάπτυξη διοικητικών πρακτικών που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε τα θύματα της βίας να απολαμβάνουν ίσης προστασίας σε όλα τα κράτη του Συμβουλίου.

Οι ρυθμίσεις της εκκινούν από την παραδοχή ότι το κοινωνικό φύλο αποτελεί την βάση ανάπτυξης προσβλητικών, επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών, που απομειώνουν την κοινωνική παράσταση των θυμάτων, θίγουν την προσωπικότητα τους και συχνά επιφέρουν σοβαρές ψυχοσωματικές βλάβες , ακόμη και το θάνατο.

Γι αυτό το λόγο παρότι τα κράτη μέλη προωθούνται να λάβουν μέτρα προστασίας όλων των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας, οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή αφορούν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

Χαρακτηριστικό της Σύμβασης, είναι η έμφαση που αποδίδει στην πρόληψη. (Υποχρέωση των κρατών μελών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας, υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας και προσβολών της γενετήσιας ελευθερίας, δράσεις δημοσιότητας για την κατάργηση των στερεοτύπων και την εξασφάλιση του σεβασμού της διαφορετικότητας).

Σε σχέση με την εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου, μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, με το νομικό κείμενο της σύμβασης, έχουμε να πούμε τα εξής :

  • Με την επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβαση της Κων/πολης γίνεται αντιληπτό και αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα ότι τα έθιμα που ακολουθεί ο εκάστοτε δράστης, η θρησκεία του ή η τιμή του, δε συνιστούν στοιχεία ικανά να μειώσουν την ποινή.

  • Επιδιώκεται η τιμωρία όποιου με πρόθεση πείθει γυναίκα ή ανήλικο να προβεί σε πράξη ακρωτηριασμού ή αυτοακρωτηριασμού, καθώς και όποιου δίνει βοήθεια κατ' αυτούς.

  • Επίσης επιδιώκεται αυστηρή τιμωρία του δράστη ο οποίος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στρεφόμενες κατά προσώπου με σκοπό να εξαναγκάσει το πρόσωπο αυτό σε τέλεση γάμου.

  • Τα αποδεικτικά στοιχεία που αναφέρονται στο σεξουαλικό ιστορικό και διαγωγή του θύματος, θα επιτρέπονται μόνο με ειδική προς τούτο απόφαση του δικάζοντος δικαστηρίου και εφόσον αυτά είναι αναγκαία και πρόσφορα για την κρινόμενη υπόθεση.

  • Τα πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, περιλαμβάνονται ρητά στην έννοια του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, ακόμη και αν έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ το πιστοποιητικό παρακολούθησης συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος για το θύτη, επισυνάπτεται στο φάκελο της δικογραφίας επί ποινή απαράδεκτου της εξέλιξης της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης.

  • Επιζητείται επίσης διεύρυνση της έννοιας της αποζημίωσης του ν. 3811/2009, ώστε η αποζημίωση να καλύπτει και δαπάνες αλλαγής περιβάλλοντος και κατοικίας του θύματος, ιδίως τις δαπάνες μετακόμισης και αγοράς απαραίτητων καταναλωτικών αγαθών για την μετεγκατάσταση σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ η Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης προσδιορίζει την υπόθεση και αποφαίνεται οριστικά εντός 6 μηνών από την κατάθεση της αίτησης.

  • Ως προς τον ν. 2168/1993 για τα όπλα, δε θα χορηγούνται άδειες σε όσους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εγκλήματα του Ν. 3500/2006 ούτε σε όσους έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για οποιοδήποτε πλημμέλημα του Ν. 3500/2006 ανεξαρτήτως του ύψους της επιβληθείσης ποινής.

  • Ως προς το ν. 3907/2011 για το άσυλο επιδιώκεται να απαγορεύεται η επιστροφή αλλοδαπού εφόσον είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τις διατάξεις του ν. 3500/2006 και προσέρχεται προς υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς του περιστατικού στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων ή σωματεμπορίας.

Καινοτομία της Σύμβασης συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης, όπως είναι η GREVIO, ανεξάρτητο όργανο που συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της από τα κράτη μέλη που την έχουν υπογράψει.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης διαρρυθμίζει ένα ικανοποιητικό σύστημα νομοθετικών μέτρων, διοικητικών διαδικασιών και συνεργιών του δημόσιου τομέα με ΜΚΟ, προκειμένου να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία.

Η κύρωσή της και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του εθνικού νομικού πλαισίου σε συμμόρφωση με όσα αυτή επιτάσσει, συμβάλλουν στην εφαρμογή των αρχών της ισότητας και της ισότητας των φύλων και μπορεί να αποτελέσουν το όχημα για την εξάλειψη των κοινωνικών στερεοτύπων και την σταδιακή ανατροπή των σχέσεων εξουσίας στις οποίες υπάγονται κυρίως οι γυναίκες.

Πάντως δεν πρέπει να αμεληθεί το γεγονός, ότι τα κράτη-μέλη που υπογράφουν την Σύμβαση ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν τις προβλέψεις της και στην περίπτωση που θύμα της βίας είναι άνδρας ή αγόρι. Πρόκειται για μια σημαντική πρόβλεψη, δεδομένου ότι οι κοινωνικές δομές και πρακτικές πλαισιώνουν την καταστατική κατάσταση υποτέλειας των γυναικών, ωστόσο σχέσεις εξουσίασης αναπτύσσονται και σε βάρος των ανδρών, συνήθως των παιδιών και εφήβων. Η κύρωση της Σύμβασης θα ενισχύσει ερμηνευτικά το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που υποστηρίζει την πραγμάτωση της αρχής της ισότητας και μπορεί να συμβάλλει στην χειραφέτηση των κοινωνικών υποκειμένων ανεξαρτήτως φύλου.

Κυρίες και κύριοι,

Η ΓΓΙΦ είναι πλέον ο επίσημος κρατικός φορέας που παρακολουθεί, υλοποιεί και αξιολογεί τις πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς επίσης είναι υπεύθυνη να συντονίζει την συλλογή στοιχείων, να τα αναλύει και επεξεργάζεται και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιπλέον πολιτικές μας είναι :

  • Tο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της ΓΓΙΦ για τη χρονική περίοδο 2016-2020, στο οποίο η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αποτελεί τομέα άμεσης προτεραιότητας.

Μέσω του ΕΣΔΙΦ, αλλά και πέραν των ανωτέρω στόχων, επιδιώκουμε:

  • Την επικαιροποίηση και ανάπτυξη εργαλείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα Ενιαίο Σύστημα Ποιότητας Παροχής Υπηρεσιών στο Δίκτυο των Δομών.

  • Την ανάπτυξη δράσεων δημοσιότητας, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα έμφυλης βίας.

  • Την υλοποίηση δράσεων επιμόρφωσης στα στελέχη του δικτύου δομών, την ψυχολογική εποπτεία των στελεχών για την υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους, την παροχή υπηρεσιών δωρεάν νομικής βοήθειας σε γυναίκες - θύματα βίας, την επίβλεψη, παρακολούθηση και τον συντονισμό του Δικτύου, κλπ.

  • Την αξιολόγηση της λειτουργίας των δομών του Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με στόχο τη βελτίωση του παραγόμενου έργου.

  • Τη δυνατότητα μηνιαίου απολογισμού του έργου των δομών (ανά δομή και συνολικά), από τη βάση δεδομένων της ΕΕΤΑΑ, έτσι ώστε τα στοιχεία αυτά να αποστέλλονται στο Παρατηρητήριο της ΓΓΙΦ για την ισότητας των φύλων, όπου θα παράγονται Ετήσιες Εκθέσεις για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει μια συνολική εικόνα των πολιτικών και των διαστάσεων του φαινομένου στην ελληνική κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Οι προαναφερθείσες ενέργειες μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην αποτίμηση της αποτελεσματικότητας και στην ανάδειξη πεδίων που θα πρέπει να βελτιωθούν ή/και να αλλάξουν, ώστε η παρακολούθηση να είναι επιστημονικά αξιόπιστη και να συνδέεται με τις Περιοδικές Εκθέσεις που είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει η χώρα στην Επιτροπή CEDAW και στους διεθνείς οργανισμούς, με βάση της συμβατικές της υποχρεώσεις.

Επιπρόσθετα, εδώ και έναν και πλέον χρόνο περίπου, στη ΓΓΙΦ λειτουργεί το Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων, με στρατηγικό στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης και τη συμβολή στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του πυρήνα παραγωγής πολιτικών ισότητας των φύλων.

Η δομή του Παρατηρητηρίου βασίζεται στα δώδεκα πεδία παρέμβασης του Προγράμματος Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες (Πεκίνο, Σεπτέμβριος 1995), ένα από τα οποία είναι και η Βία κατά των Γυναικών.

Προβλέπονται, ακόμη, μια σειρά απαραίτητων ενεργειών, δράσεων και θεσμικών παρεμβάσεων, όπως:

  • Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα με προτάσεις για περαιτέρω ρύθμιση και αύξηση της προστασίας σε διάφορες περιπτώσεις.

  • Ψήφιση Ενιαίου Νόμου για τη Βία κατά των γυναικών, που θα αντιμετωπίζει τη βία στην εργασία και τη βία στην κοινωνία.

  • Περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού, επιμόρφωση επαγγελματιών και ανάπτυξη δικτύωσης σε θέματα: Ενδοοικογενειακής βίας και Σεξουαλικής παρενόχληση κατά των γυναικών, Traffickin, Εκφοβισμού κατά των γυναικών, Βίας κατά ηλικιωμένων γυναικών/ γυναικών με αναπηρία (ΑμεΑ), Βίας μεταξύ νεαρών ζευγαριών, Ακρωτηριασμών γυναικείων γεννητικών οργάνων, Πρώιμων και εξαναγκαστικών γάμων (περίπτωση των Ρομά στην Ελλάδα) – Βίας κατά των γυναικών Ρομά στην Ελλάδα).

Κυρίες και κύριοι,

Οι διαστάσεις που λαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία είναι ανησυχητικές. Κατ’επέκταση και η βία κατά των παιδιών, δυστυχώς, συχνά είναι αναπόφευκτη.

Διότι, σε οικογενειακό περιβάλλον, όπου ασκείται λεκτική, ψυχολογική ή/και σωματική βία, είναι αδύνατον να μην υπάρξει απήχηση στην ψυχοσύνθεση, την ποιότητα ανατροφής και τη δημιουργία υγειών προϋποθέσεων ανάπτυξης των παιδιών.

Από πλευράς μας, με παρεμβάσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες και διευρυμένες συνεργασίες, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο χρόνο, το έργο της ΓΓΙΦ στον τομέα της έμφυλης βίας εξασφάλισε στη χώρα μας διεθνή αναγνώριση από τον ΟΗΕ, ο οποίος επέλεξε και την Ελλάδα μεταξύ των 42 κρατών από όλες τις γεωγραφικές χώρες με τις βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές ισότητας των φύλων.

Ταυτόχρονα, το έργο μας στοχεύει και στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλο το εύρος της κοινωνικής συνοχής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν συνοδοιπορώντας με τις αξίες της ισότητας των φύλων.

Ενδεικτικά, μόνο, για τον τομέα της Παιδείας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερο βάρος με συγκεκριμένες δράσεις , σας αναφέρω ότι:

  • Έχουμε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και το Κέντρο Έρευνας Θεμάτων Ισότητας για την επιμόρφωση των δημόσιων υπαλλήλων για τις έμφυλες διακρίσεις και τη βία κατά των γυναικών. Περισσότερα από 300 άτομα έχουν ήδη επιμορφωθεί.

  • Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταθέσαμε προτάσεις για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη μηδενικής ανοχής στη σεξουαλική παρενόχληση σε όλο το εύρος του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

  • Για τρίτη συνεχή χρονιά, ενεργοποιήσαμε τη δημιουργική φαντασία των παιδιών, έχοντας ήδη στις αποσκευές μας 4 επιτυχημένους διαγωνισμούς: 2 πανελλήνιoυς μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς αφίσας, με θέμα την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την ανάδειξη της ισότητας και δυο πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς ψηφιακής δημιουργίας, με θέμα τις έμφυλες διαστάσεις στο περιβάλλον και το παιχνίδι. Η μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών και των μαθητριών μας έχει γεμίσει με συναισθήματα αισιοδοξίας, αποτελώντας ένα ακόμη κίνητρο για να συνεχίσουμε τη μεταξύ μας ανατροφοδότηση.

  • Δεχόμαστε επισκέψεις σχολικών τμημάτων στην ΓΓΙΦ, όπου έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη μας κάνουν παρουσιάσεις στα παιδιά γύρω από θεματικές που άπτονται συνολικά των θεμάτων για την ισότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Συνοψίζοντας, θέλω να τονίσω ότι η προσπάθειά μας είναι καθημερινή, τα αποτελέσματά της ορατά και τα σύνορα της δράσης μας ανοιχτά.

Η στενή συνεργασία μας με τη Σουηδική Κυβέρνηση και την Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα, για παράδειγμα, αποδεικνύει ότι ο αγώνας για την προώθηση της ισότητας των φύλων δεν περιορίζεται εντός των στενών συνόρων.

Με επιμονή, υπομονή και εστίαση στο στόχο μας, που είναι η εξισορρόπηση των σχέσεων ισότητας φύλου σε όλο το πεδίο δράσης του βίου μας, συνεχίζουμε το έργο μας, χωρίς περισπασμούς και ασυνέχειες.

Κλείνοντας, εύχομαι πρωτοβουλίες, όπως της σημερινής ημερίδας, να ενεργοποιήσουν κι άλλες συλλογικές δράσεις, που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση κομβικών θεματικών για την κοινωνία μας. Αναμφίβολα, η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συνολικά, είναι μια εξ’ αυτών.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)