to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:11 | 28.09.2020

Πολιτική

Παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή: Φέρτε για κύρωση τις συμφωνίες με τη Β. Μακεδονία - Περιμένουμε 158 συγγνώμες

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", καθώς και τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης για το δωράκι 2 εκατ. στα κανάλια. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους καναλάρχες να μην δεχθούν τα ποσά της νέας λίστας Πέτσα και να τα παραχωρήσουν στο ΕΣΥ.


Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", καθώς και τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Επί της αρχής, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν "παρών". Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Αρκετά όμως άρθρα με μέτρα ενίσχυσης για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή, υπερψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. 

Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Στο βήμα ανέβηκε λίγο μετά τις 2 μ.μ. ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας:

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους καναλάρχες να μην δεχθούν τα ποσά της νέας λίστας Πέτσα και να τα παραχωρήσουν στο ΕΣΥ.

«Τώρα που φουντώνει η οργή των πολιτών, δίνετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν την πραγματικότητα»

   «Τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών να φουντώνει για την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε μείζονες κρίσεις, σπεύδετε να δώσετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Δεν δείχνετε όμως τα ίδια αντανακλαστικά για τα θέματα που αφορούν τις ζωές των Ελλήνων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στη Βουλή.

   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει σήμερα να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια εθνικής εμβέλειας για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν βάσει νόμου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έτσι, σε μια περίοδο που τα κανάλια αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εμφανίζεται σαν «τοκογλύφος», «για να τους δώσετε λεφτά για τα πάρετε πίσω σε ψέμα, προπαγάνδα και συκοφάντηση όσων σας κάνουν κριτική».

   Χαρακτήρισε αυτό ως «βαθύτατα προσβλητικό για τους πολίτες και βαθύτατα προκλητικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία», την ώρα που «η οικονομία καταρρέει, η πανδημία σας έχει ξεφύγει και πέφτετε από τη μία αντίφαση στην άλλη, που παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμη και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου, που η ανασφάλεια κυριεύει τη πλειοψηφία των πολιτών». Τόνισε ότι μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ένα ευρώ να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία με εκπαιδευτικούς, τις δημόσιες συγκοινωνίες», ενώ, αντίθετα, «τους κουνάτε το δάκτυλο και δίνετε και άλλα λεφτά στα ΜΜΕ, πάλι χωρίς όρους και κριτήρια, προφανώς γιατί έχετε ανοίξει μια φάμπρικα, γιατί βρίσκεστε σε πανικό και αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας και εφόσον δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, αυτό που θέλετε είναι να εκβιάζετε τα ΜΜΕ για να αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα».

   Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι για 4 ημέρες μετά την καταστροφή από τον Ιανό, δεν είχε πάει κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα, ούτε η δημοτική και η περιφερειακή αρχή και ότι ο πρωθυπουργός πήγε την Τρίτη «σαν κλέφτης». Πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μετά υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, κατεστραμμένες υποδομές, οι εργασίες αποκατάστασης γίνονται με ρυθμό χελώνας και η επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς θα είναι για καιρό αδύνατη και στην καλύτερη περίπτωση προβληματική.

Στις προωθούμενες διατάξεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός επισήμανε ότι με την τροπολογία παρέχεται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας και σε άλλες αναθέτουσες αρχές, αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις για την αγορά υγειονομικού υλικού και φαρμάκων, για την κάλυψη των αναγκών. Επίσης, παρατείνεται η δυνατότητα προσφυγής στη διαδικασία αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών ΜΕΘ, ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων κ.λπ., προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση του κορονοϊού.

Ακόμη, παρατείνεται η ισχύς της θητείας του ΔΣ της ΙΦΕΤ ΑΕ, έως 31-12-2020, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια υγειονομικού και λοιπού εξοπλισμού, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω κορονοϊού.

Εξάλλου, παρέχεται η δυνατότητα, έως το τέλος του 2020, στον υπουργό Υγείας να αποδέχεται δωρεές, κυρίως ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, πάσης φύσεως, μέσων ατομικής προστασίας και επεκτείνεται η δυνατότητα δωρεών, κυρίως σε ό,τι αφορά στις εργασίες για την κατασκευή ΜΕΘ.

Κατάθεση τροπολογίας από το ΚΙΝΑΛ για «Χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών» 

Τροπολογία για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης όσων επλήγησαν από φυσικές καταστροφές των οποίων ωστόσο δεν έχει υποστεί ζημία η κύρια κατοικία αλλά άλλοι βοηθητικοί και δευτερεύοντες χώροι των οικιών τους, κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμέτωπη των καταστροφικών συνεπειών του «Ιανού» και της πανδημίας.

Με την τροπολογία αυτή, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζητούν την εφάπαξ χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η μόνιμη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων κτισμάτων (βοηθητικοί χώροι, υπόγεια, αποθήκες, κοινόχρηστοι χώροι, λεβητοστάσια κ.λπ.), έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και περιέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Αιτιολογική Έκθεση, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η ψήφιση αυτής της τροπολογίας για την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης 33862 (ΦΕΚ Β΄ 1699/16.05.2019), ώστε «να αρθούν οι αδικίες και οι ανισότητες που αυτή δημιουργεί με τον αποκλεισμό ορισμένων πολιτών, οι οποίοι ναι μεν έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, ωστόσο δεν έχει υποστεί ζημία η κύρια κατοικία που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης, αλλά έχουν υποστεί ζημία οι βοηθητικοί ή οι ανεξάρτητοι χώροι αυτής, οι οποίοι ωστόσο χρησιμοποιούνται για την εύρυθμη λειτουργία της κύριας κατοικίας τους».

Κίνημα Αλλαγής: Διπρόσωπη η ΝΔ και Ιανός ο κ. Μητσοτάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε διπρόσωπη τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Ιανό» κάνοντας λόγο για ιστορική υποκρισία και λαϊκισμό.

Με αφορμή τη σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν των κκ. Πομπέο και Δένδια, το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, σχολίασε:

«Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε "εθνική ήττα". Ως κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει "ιστορική".

Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα εθνικά θέματα».

Τονίζει ακόμη, ότι η «κωλοτούμπα» τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη.

Δ. Κουτσούμπας: Οι πληγέντες από την πλημμύρα να αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών που υπέστησαν

   Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, επέρριψε στην κυβέρνηση ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάτοικοι και περιοχές μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» σημειώνοντας ότι «δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα του φαινομένου, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός σήμερα δεν ενισχύεται, δεν προετοιμάζεται και δεν εκπαιδεύεται, με βάση το χειρότερο σενάριο και με οδηγό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κόπων μιας ζωής».

   Ανέφερε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλείτο την κλιματική αλλαγή για να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες.

   Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ τονίζει ότι ο κόσμος αυτός που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες πρέπει να αποζημιωθεί στο 100% των ζημιών, «όπως απαιτούν οι πληγέντες. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος».

   Πρόσθεσε ότι βάσει όσων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι πράξεις (της) θα είναι «κάποια ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο».

   Είπε ότι δεν υπήρχε καν συντήρηση των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών υποδομών, ενώ ούτε νέα έργα ενταγμένα σε ενιαίο σχέδιο υλοποιούνται και τόνισε πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης νέων έργων, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

   Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σχέδιο και το πιθανότερο είναι «να δούμε αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα» γιατί «και εδώ μπαίνει κόφτης, εφόσον η ΕΕ και εγχώριοι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι δεν έχουν τέτοια έργα στις προτεραιότητές τους, ενώ η ΕΕ έχει ομολογήσει πως τα έργα κοστίζουν περισσότερο από τις "κουτσουρεμένες" αποζημιώσεις που δίνονται μετά από καταστροφές».

   «Δεν προχωρούν τέτοια έργα γιατί δεν αποδίδουν τα κέρδη που προσδοκούν οι όμιλοι» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «ως λαός πρέπει να βάλουμε άλλη πυξίδα, γιατί έχουμε ανάγκη τέτοια έργα προστασίας της ζωής και των κόπων μας, ενώ υπάρχει και το δυναμικό και η γνώση και αυτά τα έργα πρέπει να τα διεκδικήσουμε συνολικά ως εργατικό-λαϊκό κίνημα».

   Μιλώντας για την πανδημία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να συζητά «το πως φθάσαμε ως εδώ» διότι θα αναδειχθούν οι ευθύνες της «τις οποίες από την αρχή της πανδημίας επιχειρεί να κρύψει πίσω από την επίκληση της "ατομικής ευθύνης"».

   Σημείωσε ότι τώρα, με το δεύτερο κύμα εν εξελίξει, η κυβέρνηση «έκανε ένα βήμα παραπέρα, προχωρώντας στον απαράδεκτο, προκλητικό εκβιασμό "αυτοπροστασία ή καραντίνα" που είπε ο πρωθυπουργός».

   Είπε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία ως «μεγάλη ευκαιρία για να ωφεληθεί το κεφάλαιο και να επιβάλλει μέτρα που εδώ και καιρό βρίσκονταν στα συρτάρια του και στα συρτάρια σας».

   Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, αντί για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, επιβάλλει την παραπέρα εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά την ίδια ώρα που προσφέρει νέα προνόμια και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

   Επισήμανε ότι την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο», ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να θησαυρίζει, και η κυβέρνηση «σπρώχνει εκ νέου "πελατεία" στον ιδιωτικό τομέα», με νέα ΚΥΑ με την οποία, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση όχι μόνο πριμοδοτεί τις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις χρυσοπληρώνει.

   Κάλεσε την κυβέρνηση να «αφήσει τα μπαλώματα» στο δημόσιο σύστημα υγείας και «τώρα, πριν να είναι αργά» να προχωρήσει σε δημιουργία ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών.

   Αναφορικά με την Παιδεία, ο Δ. Κουτσούμπας, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, στη διάθεση έκτακτων κονδυλίων για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα και στη λήψη μέτρων υγιεινής και ατομικών μέσων προστασίας

   Εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί θεωρεί «υποκινούμενους» μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προσθέτοντας: «Αμφισβητείτε ακόμα και το δικαίωμα της άποψης, της ενημέρωσης ή της γνώσης για το πόσο στοιχίζουν τα πολεμικά αεροπλάνα που αγοράζετε από τη Γαλλία και πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μιας και σήμερα μας επισκέπτεται το γεράκι του Πενταγώνου, ο Πομπέο, σε Θεσσαλονίκη και Σούδα και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης βρίσκονται στους δρόμους».

   Αναφερόμενος στην επίσκεψη Πομπέο πρόσθεσε ότι «αυτά τα γεράκια είναι που υποδαυλίζουν τους ανταγωνισμούς, τις επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις».

   «Είναι όλοι αυτοί κι εσείς μαζί που θα στείλετε τα παιδιά μας σαν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών και μάλιστα αμέσως μόλις τελειώνουν το σχολείο, από τα 18 τους χρόνια, με την μείωση του ορίου ηλικίας που προωθείτε για την υποχρεωτική κατάταξη στο στρατό. Μόλις τελειώνουν δηλαδή το λύκειο.

   Είστε όλοι εσείς που θέλετε τους μαθητές των 17 και 18 χρόνων να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, αλλά δεν τους αναγνωρίζετε το δικαίωμα να έχουν πολιτική άποψη, να έχουν γνώμη για όσα βιώνουν, να αποφασίζουν μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες για τις μορφές πάλης και να διεκδικούν τα αυτονόητα.

   Αντίθετα τους στέλνετε τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις καταστολής, την άδικη τιμωρία μέσα στο σχολείο. Αυτή είναι η δημοκρατία σας, οι όρκοι πίστης στις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

   Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία «για να προχωρήσει ακόμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση», αντί να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ένταξή τους σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός και αντί να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αυξηθούν τα δρομολόγια.

   Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ομίλους των ΜΜΕ», ενισχύοντας επιχειρήσεις για διαφημιστικές δαπάνες, και με πρόβλεψη για απευθείας ανάθεση σε εταιρεία «για το μοίρασμα ζεστού χρήματος σε ΜΜΕ για μηνύματα που αφορούν την πανδημία».

   Ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση «δίνει την πάσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους καλεί να μην δεχτούν την χρηματοδότηση για τη μετάδοση των μηνυμάτων. Κι έτσι ορισμένοι θα εμφανιστούν και ως ευεργέτες» πρόσθεσε.

   «Αν πραγματικά δεν θέλετε να δώσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ομίλους, για να σας προβάλουν τα διαφημιστικά σας μηνύματα για την πανδημία, τότε γιατί απορρίψατε την τροπολογία του ΚΚΕ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Δ. Κουτσούμπας, και κατέληξε στην ομιλία του τονίζοντας:

   «Σήμερα, επανακαταθέτουμε την τροπολογία αυτή, που προβλέπει με καθαρό τρόπο:

   - Πρώτον: τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία να μεταδίδονται απολύτως δωρεάν.

   - Δεύτερον: η δημοσιοποίηση των στοιχείων της όποιας κρατικής διαφήμισης να γίνεται άμεσα και

   - Τρίτον: να υπάρχει αναδρομικός έλεγχος δεκαετίας για να δει ο ελληνικός λαός που πήγαν τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης.

   Πρόκειται για τροπολογία συγκεκριμένη, δίκαιη και υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Χώρια που θα εξοικονομηθούν και χρήματα για το κράτος για να τα δώσει στους πλημμυροπαθείς και στην ενίσχυση των νοσοκομείων και των σχολείων.

   Σας καλούμε, λοιπόν, να την ψηφίσετε και να αφήσετε τις φιοριτούρες και την κοροϊδία και εδώ μέσα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)