to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πανδημία ως ευκαιρία για περισσότερα λάφυρα

Οι ελίτ που στηρίζουν την κυβέρνηση χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία. Άπληστες και κοντόφθαλμες, δεν έχουν κανένα όραμα προόδου για τη χώρα


Η έλλειψη τράπεζας ελεγχόμενης από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορεί να σπάει τα καρτέλ των ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων προσφέροντας αναπτυξιακά κεφάλαια με καλύτερους όρους, αποδεικνύεται ολέθρια στην πλέον κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Μολονότι οι ελληνικές τράπεζες, χρεοκοπημένες από την κρίση του 2010, που σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες δημιούργησαν με τη δανειακή πολιτική της φούσκας, σώθηκαν από τους  Έλληνες φορολογούμενους, ουδόλως αισθάνονται την υποχρέωση να υπηρετήσουν τις πραγματικές ανάγκες τής οικονομίας, αφού οι πρώην μεγαλομέτοχοι την κοπάνησαν για να μην αναλάβουν βάρη τής ανακεφαλαιοποίησης που τους αναλογούσαν.

Διατήρησαν όμως την επιρροή και τα προνόμιά τους, όπως για παράδειγμα ο τέως μεγαλομέτοχος της Eurobank Σπ. Λάτσης, που εξασφάλισε δάνεια μαμούθ συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ από Πειραιώς και Eurobank για την καζινούπολη που έχει σχεδιάσει στο Ελληνικό.

Τα νέα αφεντικά των τραπεζών, για να υπηρετήσουν τα σχέδια της κοινοπραξίας Μητσοτάκη – χορηγών, έλαβαν πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά δεδομένα ασυλία για πράξεις και παραλείψεις των διοικήσεων που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν!

Έτσι, για παράδειγμα, τα εισαγγελικά έγγραφα για την ποινική δίωξη τραπεζιτών για το αδίκημα της απιστίας, με βάση τον Νόμο 4367/2019 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν εφαρμογή μόνο μετά την υποβολή έγκλησης από την πλευρά της τράπεζας. Δηλαδή μόνο αν οι ένοχοι δεχτούν να καταδικάσουν τον εαυτό τους!

Πρώτη φορά εισαγγελέας περιγράφει καραμπινάτο σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 36 πρόσωπα για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά τελικά η πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο είναι απαλλακτική για τους εμπλεκόμενους εξαιτίας του νομικού τερατουργήματος.

Και η συγκεκριμένη τράπεζα, η Πειραιώς, πήρε δώρο από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ένα από τα καλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία τής χώρας, όπως ήταν η Αγροτική Τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1929, και, για να αυξήσει τελικά τα μερίδια των μερισμάτων στους φανερούς και αφανείς μετόχους, άρχισε να κλείνει σωρηδόν καταστήματα και να απολύει εργαζόμενους.

Και όπως σημείωσε ο Μ. Μπεμπένης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας, η διοίκηση, αντί να δει την πανδημία ως πρόβλημα, την αντιμετώπισε ως ευκαιρία να συρρικνώσει το δίκτυο, με αποτέλεσμα παραμεθόριες περιοχές και νησιά να βρεθούν χωρίς υποκαταστήματα τράπεζας.

Καθόλου παράξενο, καθώς και οι ελίτ που στηρίζουν την κυβέρνηση χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία.  Άπληστες και κοντόφθαλμες, δεν έχουν κανένα όραμα προόδου για τη χώρα. Οι κλινικάρχες θα πάρουν μεγάλο μερίδιο από τη χειροκροτημένη, με πρόταση της κ. Μαρέβας, δημόσια Υγεία.

Οι κολεγιάρχες θα αναλάβουν αντίστοιχα μεγάλο μέρος από τη δημόσια Παιδεία σε μια χώρα όπου οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης περιορίζονται διαρκώς. Σε μια χώρα που μετατρέπεται σε οικονομία εντάσεως εργασίας βαλκανικής κατηγορίας, χωρίς παραγωγικό σχέδιο, όσοι και όποιοι φιλόδοξοι νέοι αποκτήσουν επιστημονική γνώση, επαγγελματική κατάρτιση και τεχνικές δεξιότητες θα αναζητήσουν το μέλλον τους μεταναστεύοντας σε τόπους όπου έχουν προοπτικές εξέλιξης. Εκεί που τα προσόντα τους αναγνωρίζονται εξασφαλίζοντας το επιθυμητό επίπεδο ζωής.

Και εδώ θα μείνουν τα γκαρσόνια, οι ντελιβεράδες, οι κούριερ, οι υπηρεσίες δωματίου στα ξενοδοχεία, καθώς ο εγχώριος πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται διαρκώς και η μεταποίηση χάνει συνεχώς μερίδια από τα αντίστοιχα εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες.

Η σύσταση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, που λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης ζήτησε και πήρε μέρος στο πρόσφατο Ecofin, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπογράμμισε την ανάγκη για «βιώσιμες πηγές εσόδων που δεν βασίζονται στην περαιτέρω φορολόγηση των μισθών των εργαζομένων και στην επιδείνωση των οικονομικών ανισοτήτων, που όλοι έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε».

Έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους άλλους εκτός από τον Σταϊκούρα και τον Σκυλακάκη που ήταν στη συνεδρίαση. Τι γίνεται λοιπόν όταν μια υποτελής δογματική κυβέρνηση, όπως η δική μας, πράττει τα εντελώς αντίθετα; Θεωρεί τον δημόσιο τομέα βαρίδι, αλλά γερμανικές εταιρείες δημόσιου χαρακτήρα, όπως η RWE στην ενέργεια και η Fraport στα αεροδρόμια, αγοράζουν μερίδια του ελληνικού κράτους!

Και γιατί, παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο στηρίζει συνεχώς τον Ερντογάν; Ο Μητσοτάκης ως δεδομένος δεν είναι ισότιμος. Είναι όμως πάντα πρόθυμος να εκτελεί εντολές με μοναδικό στόχο να κρατηθεί στην εξουσία.

tags: άρθρα

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)