to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πανδημία αφορμή για μια μεγάλη επένδυση στο δημόσιο σχολείο

Άρθρο του Νίκου Φίλη που δημοσιεύεται σήμερα (2.9.20) στα Νέα.


Παρακολούθησα με ενδιαφέρον χθες τη συνέντευξη Τύπου για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν άκουσα -δεν ακούσατε ούτε εσείς- τίποτα καινούργιο. Η κα Κεραμέως έχει τρεις βδομάδες τώρα που επαναλαμβάνει το ίδιο ακριβώς «τροπάρι». Δεν απαντά σε ό,τι τεκμηριωμένα της έχει καταλογίσει το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σύσσωμη η αντιπολίτευση. Δεν την ενδιαφέρει να ακούσει και να συζητήσει· μονάχα να ακουστεί ο μονόλογός της. 

Το υπουργείο Παιδείας είχε ένα καθήκον. Να πράξει τα απαραίτητα για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές αίθουσες, πλάι στους συμμαθητές και στους δασκάλους τους. Για να το πετύχει αυτό είχε, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, κάποια όπλα: τη συναίνεση της κοινωνίας και μια περίοδο χάριτος αρκετών μηνών. Τι έπραξε; Στα σημαντικά, απολύτως τίποτα. Η αδυναμία του υπουργείου και της κυβέρνησης να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, είναι κυριολεκτικά σοκαριστική. Χωρίς προηγούμενο. 

Είχαμε από το Μάιο ήδη, εντοπίσει την κύρια προσπάθεια στη μείωση της «μαθητικής πυκνότητας», με μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές. Έτσι υπέδειξαν οι ειδικοί, μέλη ή μη (όπως ο Ηλίας Μόσιαλος) της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Αυτό ακούγαμε και σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου από τον κ. Τσιόδρα («αποστάσεις!») και αυτό εφαρμόζεται τουλάχιστον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 

Ήταν ρεαλιστικός ο στόχος; Φυσικά ναι, με αναζήτηση πρόσθετων αιθουσών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών και άλλα μέτρα. Χρειαζόταν κατανόηση της προτεραιότητας, δράση με αίσθηση του επείγοντος και πρόσθετοι πόροι. Η ενίσχυση δε του προϋπολογισμού για την Παιδεία σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία έπρεπε να είναι αυτονόητη. Προτείναμε επίσης να προηγηθούν το καλοκαίρι μικρές, ούτε κοστοβόρες, ούτε χρονοβόρες αλλά σίγουρα καίριες εργασίες στα σχολικά κτίρια. Το άνοιγμα πχ. ενός παραθύρου σε μια τάξη με ανεπαρκή αερισμό, τη βελτίωση ενός χώρου υγιεινής και τα συναφή. Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη, η δε υπουργός επαναλαμβάνει συνεχώς «μα δεν θα χτίσουμε καινούργια σχολεία σε τρεις μήνες», θαρρείς και αυτό είχε προταθεί. 

Η επίτευξη αποστάσεων δεν ήταν το μόνο μέτρο που προτείναμε: στις 23 Ιουλίου καταθέσαμε καταρχάς 10 ρεαλιστικές προτάσεις τις οποίες στη συνέχεια εμπλουτίσαμε, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση δεν έφερε προς συζήτηση το ζήτημα στο αρμόδιο θεσμικό όργανο, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρά μόνο πριν λίγες μέρες -και τότε για να επαναλάβει τα ίδια, χωρίς καμία ειλικρινή διάθεση για συζήτηση. 

Χτες πληροφορηθήκαμε ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχε εξαγγελθεί με αυτάρεσκη έμφαση μόλις προ ολίγων ημερών, αλλά στις 14. Στην ακριβή ημερομηνία δίνω μικρή σημασία, αλλά γιατί υποχρεώθηκε τόσο σύντομα το υπουργείο να την αναθεωρήσει; Άλλαξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα εντός μιας βδομάδας; Όχι. Απλώς διαπίστωσαν ότι ακόμη και σ’ αυτά τα λίγα, τα ανεπαρκή, ήταν ανέτοιμοι. Δεν είχαν εξασφαλίσει να βρίσκεται το έκτακτο προσωπικό καθαριότητας στη θέση του στις 7 Σεπτεμβρίου όπως δεν είχαν να μοιράσουν ούτε αυτές τις δύο, έστω, πάνινες μάσκες στους μαθητές. 

Σήμερα η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Θα διολισθήσει περαιτέρω σε υποβάθμιση προς όφελος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ή θα ενισχυθεί και θα γίνει ατμομηχανή πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης; Η εμφάνιση της πανδημίας απλώς επιταχύνει τη συζήτηση. Είναι απολύτως αναγκαίο να επενδύσουμε δραστικά για να χτίσουμε ένα δημόσιο σχολείο ποιοτικότερο και «πλουσιότερο», με αυξημένο και καταρτισμένο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, νέα μαθησιακά εργαλεία κ.ά. Και αυτό δεν αποτελεί απλώς μια γενικόλογη ευχή που κινείται στην παράδοση της Αριστεράς: Ήδη από αύριο, οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης πρέπει κατά προτεραιότητα να αποδοθούν στην Παιδεία και την Υγεία, ως πρώτο βήμα μιας αλλαγής που έχει ξεκάθαρα ανάγκη ο τόπος.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)