to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:48 | 12.10.2018

Διεθνή

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει πλέον και δεν θα έχει καμιά συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει και δεν θα συνεργάζεται πλέον με τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος, κατηγορώντας τον Νικολάι Μλαντένοφ ότι υπερέβη τα εσκαμμένα του ρόλου του στην προσπάθειά του να επιτύχει μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.


Σε ανακοίνωσή του, ο Άχμεντ Ματζνταλάνι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι ο Μλαντένοφ δεν είναι «αποδεκτός πλέον» για την παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μλαντένοφ κινήθηκε «πέραντου ρόλου του» επιδιώκοντας τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και οι ενέργειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ έχουν σοβαρές συνέπειες για «την παλαιστινιακή εθνική ασφάλεια και την ενότητα του λαού μας».

Ο Μλαντένοφ δεν σχολίασε άμεσα αυτή την ανακοίνωση. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβεβαίωσαν ότι έχουν ενημερωθεί για αυτήν την απόφαση.

Επικεφαλής της ΟΑΠ είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, ο ηγέτης του κόμματος Φάταχ και της Παλαιστινιακής Αρχής, του βασικού συνομιλητή των ξένων ηγετών, που όμως δεν ασκεί πλέον την πολύ περιορισμένη εξουσία της παρά μόνο στην — κατεχόμενη από το Ισραήλ — Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν εξεδίωξε τις δυνάμεις της Φάταχ. Έκτοτε, οι δύο παρατάξεις βρίσκονται στα μαχαίρια και οι προσπάθειες συμφιλίωσης βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο Μλαντένοφ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, επιδιώκει τη σύναψη μιας συμφωνίας μακρόχρονης εκεχειρίας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, χωρίς να συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση του παλαιστίνιου προέδρου στις έμμεσες διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγει.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα, εν μέρει εξαιτίας της πίεσης του Αμπάς, αλλά την Τρίτη, χάρη σε μια συμφωνία που συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραδόθηκε στη Λωρίδα της Γάζας μια ποσότητα καυσίμων, με έξοδα του Κατάρ, για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Τα καύσιμα παραδόθηκαν παρά τη ρητή αντίθεση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μέρος της διεθνούς κοινότητας αποφεύγει κάθε επαφή με τη Χαμάς, εχθρό του Ισραήλ.

Ωστόσο η συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών στον θύλακα, εξαιτίας των πολέμων, της ανέχειας και του ισραηλινού και αιγυπτιακού αποκλεισμού του, καθώς και η αναζωπύρωση των εντάσεων με το Ισραήλ, έχουν εγείρει εκ νέου έντονους φόβους. Στη Γάζα επαπειλείται «να σημειωθεί μια έκρηξη από λεπτό σε λεπτό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η ΟΑΠ έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, ενώ η Χαμάς και οι οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο με τον ισραηλινό στρατό από το 2008.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)