to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 01.02.2020

Διεθνή

Η παγκόσμια ανησυχία και τα «διπλωματικά» παρεπόμενα του κοροναϊού

Ασία και ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορά τους στους Κινέζους, για "ανώφελο πανικό" κάνει λόγο το Πεκίνο


Κατά του «ανώφελου πανικού» προειδοποίησε η Κίνα, την ώρα που ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού αυξήθηκε σήμερα, Σάββτο 1/2/20 στους 259 νεκρούς. Χώρες της Ασίας και οι ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Κίνα, με το Πεκίνο να αντιδρά.

«Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα», εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χαμηλή η πιθανότητα το να είναι κορωναϊός»: Ύποπτο περιστατικό στην Κύπρο

Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί. «Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Η αντίδραση από το Πεκίνο ήρθε πριν καν την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πολλών έκτακτων μέτρων για το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ ή την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα και κυρίως από το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Από την Κυριακή τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Για τους Αμερικάνους πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας για την ετοιμότητα της Ελλάδας σχετικά με τον κοροναϊό

Εντωμεταξύ,ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει τη χώρα του να αγοράσει εκτάκτως ιατρικό εξοπλισμό από τις χώρες μέλη της Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

Στους 259 οι νεκροί

Τις τελευταίες 24 ώρες στην Κίνα 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, με τον εθνικό απολογισμό της επιδημίας να φτάνει πλέον τους 259 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί και πλέον φτάνει τους 11.791, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τις επικρίσεις πολλών Κινέζων, που κατηγορούν τις αρχές της χώρας ότι καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουχάν παραδέχθηκε ότι «μέμφεται τον εαυτό του» επειδή ζήτησε πολύ αργά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. «Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, τύψεις», δήλωσε ο Μα Γκουοκιάνγκ, τοπικό γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Με απεργία απειλούν οι νοσηλευτές στο Χονγκ Κονγκ

Χιλιάδες μέλη του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ψήφισαν σήμερα υπέρ μιας απεργιακής κινητοποίησης εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως το κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα όπου η επιδημία μετρά ήδη 259 νεκρούς.

Δεκατέσσερα κρούσματα λοίμωξης από τον κοροναϊό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου 112 άνθρωποι είναι σε καραντίνα.

Περισσότερα από 3.000 μέλη του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές, ψήφισαν υπέρ της απεργίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Αν δεν αντιμετωπιστεί η πηγή της μόλυνσης, "τα μέσα πρόληψης της επιδημίας και το ανθρώπινο δυναμικό δεν θα είναι επαρκή", δήλωσε η Γουίνι Γου, πρόεδρος της Ένωσης εργαζομένων νοσοκομειακής διοίκησης (HAEA). "Δεν θέλουμε να απεργήσουμε, αλλά η κυβέρνηση αγνόησε τα αιτήματα του ιατρικού προσωπικού που είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή".

Οι εκπρόσωποι της HAEA, μιας νέας συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, αναμένεται να συναντήσουν τον εργοδότη τους, τη νοσοκομειακή διοίκηση της πόλης του Χονγκ Κονγκ για διαπραγματεύσεις αύριο, Κυριακή.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, 9.000 μέλη του υποστηρίζουν την απεργία.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το 30% αυτών, οι οποίοι δεν εκτελούν καθήκοντα κεντρικής σημασίας, θα σταματήσουν τη δουλειά τους από τη Δευτέρα. Οι άλλοι, οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών, θα συμμετάσχουν αργότερα σε τετραήμερη απεργία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πιστή στο Πεκίνο, αρνήθηκε να κλείσει εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, σε αντίθεση με αυτό που ζητούσε ένα μέρος της κοινής γνώμης. Ωστόσο, η κυβέρνηση έκλεισε έξι από τα 14 σημεία διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα. Την Παρασκευή, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, δήλωσε ότι το πλήρες κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ρεαλιστικό.

To διεθνές αεροδρόμιο του Αρμπίλ δεν επέτρεψε την είσοδο τριών Κινέζων πολιτών στο ιρακινό Κουρδιστάν

Παράλληλα, το Βιετνάμ κήρυξε σήμερα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού και ανέφερε ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι θα σταματήσει να εκδίδει θεωρήσεις διαβατηρίων για τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονταν στην Κίνα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Όλες οι άδειες που είχαν δοθεί για πτήσεις ανάμεσα στο Βιετνάμ και την Κίνα, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, έχουν ανακληθεί μέχρι νεωτέρας, ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση.

Η εταιρία χαμηλού κόστους Vietjet Air και ο εθνικός αερομεταφορέας Vietnam Airlines είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αρμπίλ στη ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν δεν επέτρεψε την είσοδο σε τρεις Κινέζους πολίτες εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα, δήλωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι τρεις επιβάτες εστάλησαν αεροπορικώς πίσω στο Ντουμπάι από όπου είχαν αναχωρήσει για το Αρμπίλ, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της αεροπορικής αρχής του Κουρδιστάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αεροπορική εταιρία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα από τη Δευτέρα.

Η εταιρία ανέφερε πως αντιμετωπίζει «σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις λόγω των περιορισμών εισόδου που επέβαλαν πολλές χώρες», μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα.

Ανήσυχες χώρες

Την ίδια στιγμή, αεροσκάφος που μετέφερε περίπου 200 Γάλλους από την Ουχάν προσγειώθηκε κοντά στη Μασσαλία χθες Παρασκευή. Οι Γάλλοι αυτοί θα τεθούν σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

Εξάλλου αεροπλάνο που μετέφερε 83 Βρετανούς και 27 άλλους αλλοδαπούς προσγειώθηκε σε αεροπορική βάση περίπου 120 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, την ώρα που οι βρετανικές αρχές ανακοίνωναν την ύπαρξη δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα.

Παράλληλα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει μέρος του προσωπικού της από την βρετανική πρεσβεία και τα προξενεία της χώρας στην Κίνα.

«Από τις 31 Ιανουαρίου κάποια ανεξάρτητα μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και των προξενείων απομακρύνονται από την Κίνα. Το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται θα παραμείνει», αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Στην περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω, η ικανότητα της βρετανικής πρεσβεία και των προξενείων να παρέχουν βοήθεια στους Βρετανούς πολίτες μέσα από την Κίνα ενδέχεται να είναι περιορισμένη», πρόσθεσε.

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα που είναι κάτω των 21 ετών καλούνται να φύγουν αμέσως από τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Η Ουάσινγκτον επεσήμανε επίσης ότι οι 195 Αμερικάνοι που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν έχουν τεθεί σε καραντίνα επί 14 ημέρες, την πρώτη που κηρύσσεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960.

Η Ρωσία, όπου επιβεβαιώθηκαν χθες δύο πρώρα κρούσματα του κοροναϊού, προετοιμάζεται να απομακρύνει τους πολίτες της από την Ουχάν.

Η Κίνα έχει στείλει δύο αεροπλάνα στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη για να επαναπατρίσει περίπου 200 κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι «που κρατούνται στο εξωτερικό», ανακοίνωσε χθες η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ναυλώσει «το συντομότερο δυνατό πολιτικά αεροσκάφη για την άμεση επιστροφή» στη Χουμπέι των κατοίκων της που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού είναι στην Κίνα και κυρίως στην Χουμπέι, περίπου εκατό έχουν εντοπιστεί σε άλλες περίπου 20 χώρες.

Η Ιταλία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις από την Κίνα και περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους η Air France, η British Airways και η Lufthansa έχουν ήδη διακόψει τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

«Ακραία μέτρα»

Μπροστά σε αυτά τα μέτρα ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ατόμων και των αγαθών στη διάρκεια μιας κρίσης για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να αποδειχθεί «ανεπαρκής», να δυσχεράνει τη διανομή βοήθειας και να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται.

Αν και η Ουχάν μοιάζει με πόλη φάντασμα, τα νοσοκομεία της είναι γεμάτα. Για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση οι κινεζικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί για την ανέγερση δύο νέων νοσοκομείων στην πόλη, τα οποία θα είναι έτοιμα στις 3 και τις 6 Φεβρουαρίου.

Η Apple κλείνει τα καταστήματά και τα γραφεία της στην Κίνα

Στο μεταξύ, η εταιρεία Apple Inc ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κλείνει όλα τα επίσημα καταστήματά της και τα γραφεία της στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου. «Για λόγους ασφαλείας και βάσει των πιο πρόσφατων συστάσεων των υγειονομικών αξιωματούχων, κλείνουμε όλα τα γραφεία της εταιρείας, τα καταστήματα και τα κέντρα επικοινωνίας στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να ξανανοίξει τα καταστήματά της «το συντομότερο δυνατ»".

Ήδη και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η McDonald's Corp και η Starbucks Corp, έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλες έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενούς τους να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)