to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 16.07.2014

Διεθνή

Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής - Σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας ζητεί ο Ποροσένκο

Θεωρείται πιθανό οι «28» να αποφασίσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία - «Σοβαρές δοκιμασίες» στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, διαπιστώνει ο Πούτιν


Παρουσία του νέου προέδρου, πλέον, της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28». Στην κορυφή της ατζέντας, η αναζήτηση των διαδόχων των Ρομπάι και Αστον και η ουκρανική κρίση. Θεωρείται πιθανό οι «28» να αποφασίσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία. Σε προσχέδιο του κειμένου αποφάσεων της Συνόδου που έχει διαρρεύσει, ζητείται από την EBDR να αναστείλει τη χρηματοδότηση από την νέων σχεδίων στη Ρωσία, πάγωμα σχεδίων συνεργασίων, παράλληλα με επέκταση της μαύρης λίστας των κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν στο Κίεβο πως έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ την Τετάρτη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας καλούσε τους «28» να «πάρουν ισχυρή θέση προς υποστήριξη της Ουκρανίας».

Προσκαλώντας τους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε ότι οι «28» θα εξετάσουν, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, τις εξελίξεις και στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, οι ηγέτες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν περαιτέρω για τις προτεραιότητες της Κομισιόν», αναφέρει η επιστολή Ρομπάι.

Στη Σύνοδο αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες διαβουλεύσεις για το ζήτημα των νέων προσώπων σε όλα τα ηγετικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ -τόσο για τη διανομή των επιτρόπων της κάθε χώρας στην επόμενη Κομισιόν, όσο και για τη θέση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής έχουν έντονο γυναικείο χρώμα: Αν και η απόφαση για τον Ρομπάι αναμένεται να ληφθεί αργότερα, θεωρείται ότι έχει πιθανότητες η δανή πρωθυπυργός Χέλε Τόρινγκ Σμιτ. Για την θέση του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, η Ρώμη έχει προωθήσει ανοικτά την υποψηφιότητα της Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά δεν έχει αποκλείσει και τον Μάσιμο ντ' Αλέμα. Στον ευρωπαϊκό Τύπο ακούγεται πάντως ότι η υποψηφιότητα της Μογκερίνι έχει προκαλέσει την αντίδραση μπλοκ κυρίως ανατολικών χωρών. Αυτές οι αναφορές υποστηρίζουν ότι οι χώρες που διαφωνούν έχουν παρουσιάσει ως ανθυποψηφία την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (πληροφορίες: imerisia.gr).

Σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας ζητεί Ε.Ε. ο Ποροσένκο - «Σοβαρές δοκιμασίες» στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, διαπιστώνει ο Πούτιν

Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας αναφορικά με τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία απευθεί ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας, ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για το ενδεχόμενο αποσχιστές να περνούν στην Ουκρανία από τη Ρωσία φέροντας βαρύ οπλισμό και κάλεσε την Ε.Ε. να προβεί σε ενέργειες ισχυρής υποστήριξης της Ουκρανίας. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κάνει τα στραβά μάτια για τους μαχητές που διασχίζουν τα σύνορα της με την Ουκρανία ώστε να βρεθούν στο πλευρό των φιλορώσων αποσχιστών και οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, φέρουν συχνά ρώσικο στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα. Η Ρωσία, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες αυτές (πηγή: reuters).

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον εκλεγμένο πρόεδρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα ότι οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ περνούν «σοβαρές δοκιμασίες», αλλά ελπίζει ότι θα βελτιωθούν το προσεχές διάστημα, όπως μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)