to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 15.02.2019

Διεθνή

Η Ουγγαρία διατηρεί την απάνθρωπη στέρηση φαγητού στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα κλειστά κέντρα «τράνζιτ»

Οι ουγγρικές αρχές αρνήθηκαν για μία ακόμη φορά να προσφέρουν φαγητό σε αιτούντες άσυλο στα κλειστά κέντρα τράνζιτ που διατηρεί η χώρα στα σύνορα με τη Σερβία, κατήγγειλαν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος index.hu.


Ένα ζευγάρι από το Ιράκ έφαγε χθες Πέμπτη κανονικό γεύμα για πρώτη φορά έπειτα από πέντε ημέρες, μετά την έκτακτη παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ουγγρικής Επιτροπής του Ελσίνκι (HHC) στον ιστότοπο.

Το ζευγάρι είχε αναγκαστεί να τρώει από τα αποφάγια που άφηναν τα τρία του παιδιά, τα οποία λάμβαναν τακτικά φαγητό, επεσήμανε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η HHC θεωρεί ότι η μεταχείριση αυτή των αιτούντων άσυλο από την Ουγγαρία ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Τον Αύγουστο η HHC είχε κατηγορήσει και πάλι τη Βουδαπέστη ότι δεν προσφέρει φαγητό στους πρόσφυγες που ζουν στα κέντρα τράνζιτ, τα οποία είναι κλειστά από την πλευρά της Ουγγαρίας, αλλά ανοικτά από την πλευρά της Σερβίας. Τότε οι αρχές άρχισαν να διανέμουν φαγητό στους αιτούντες άσυλο έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες.

Η Ουγγαρία δέχεται συχνά επικρίσεις για τη σκληρή μεταχείριση που επιφυλάσσει στους αιτούντες άσυλο, η οποία έχει στόχο να αποτρέπει τους πρόσφυγες να αναζητούν καταφύγιο στη χώρα.

Πολλοί λίγοι από όσους υποβάλουν αίτηση τελικά λαμβάνουν άσυλο, ενώ η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες. Όσο διάστημα περιμένουν να επεξεργαστεί το αίτημά τους οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έγκλειστοι στα ειδικά κέντρα τράνζιτ, όπου η κακομεταχείριση είναι συχνή.

Οι ουγγρικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι πρόσφυγες παραμένουν εθελοντικά στα κέντρα τράνζιτ καθώς μπορούν να φύγουν από αυτά όποτε το επιθυμούν. Όμως δεν μπορούν να πάνε παρά μόνο στη Σερβία κι αν το κάνουν χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου στην Ουγγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)