to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:46 | 06.04.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Να κάνουμε πράξη την Ελλάδα των πολλών, την Ευρώπη των λαών (βίντεο)

Στο κατάμεστο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η μεγάλη πανελλαδική συνάντηση για μια «Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη» με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα


Στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου η Πανελλαδική Συνάντηση για τη «Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη», με σκοπό τη συσπείρωση και συγκρότηση ενός δυνατού προοδευτικού πόλου, ικανού να θέσει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και να σταθεί εμπόδιο στην επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη που αποδεικνύονται καθημερινά τοξικές για τις κοινωνίες.

Η κεντρική ομιλία του πρωθυπουρού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα:

Με την προσφώνηση «φίλες και φίλοι, Προοδευτικοί Πολίτες της Αθήνας» και τη διαπίστωση του ότι «η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα», ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνάντηση Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.

«Η παρουσία σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να ξεμπερδεύουν με τη μεγάλη αλλαγή που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια», τόνισε. Τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια, τώρα που βγάλαμε τη χώρα από το δύσβατο μονοπάτι των Μνημονίων, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η προοδευτική παράταξη ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών, απέναντι στον αγώνα των δυνάμεων της συντήρησης, όπως είπε, να γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής. «Εμείς, εσείς σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση. Η παρουσία σας είναι η πιο αληθινή δημοσκόπηση που δίνει τον παλμό να δώσουμε ενωμένοι και να κερδίσουμε τη μάχη».

«Είμαστε εδώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα», υπογράμμισε. Δυνάμεις, όπως παρατήρησε, από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές: δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου, τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.

Να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια για μια προοδευτική διακυβέρνηση και την επόμενη τετραετία, ήταν το μήνυμα των εκπροσώπων των κινήσεων που προηγήθηκαν με τις ομιλίες τους, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα ενώνουμε δυνάμεις. Στην αρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει. Το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να προτάσσονται διαφορές.

Προσδιόρισε ως κομβικά, δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών που «αναδιατάσσουν τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων», καθώς επίσης και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης».

Ενώνουμε δυνάμεις για την αρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συντρίφτηκε κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε στις ευθύνες των συντηρητικών ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων που διαχειρίστηκαν την κρίση και πως όλα αυτά «έφεραν απειλητικά στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους», ενώ ακόμα και σήμερα αυτές οι συντηρητικές δυνάμεις, με τις βαριές ευθύνες, κωφεύουν. 

Σημείωσε ότι κάποιοι έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά, δεν έπεσε από τον ουρανό και παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη. Όμως όπου διαχειρίζεται εξουσία αποδεικνύεται η πιο συστημική από τους συστημικούς, παρατήρησε, για να σημειώσει ότι «εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το 8άωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις και ενώ λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ παριστάνουν τα κοκκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους. 

«Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων», υπογράμμισε.

Γοητεύεται και ο κ. Μητσοτάκης από τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς

Είπε ότι ο λόγος και οι πρακτικές της ακροδεξιάς ασκούν γοητεία σε πιο μετριοπαθείς δυνάμεις, όπως σε μεγάλο μέρος δυνάμεων του ΕΛΚ, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στην πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών. «Μιλώ», συνέχισε, «για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους. Αυτούς που με μπροστάρη τον κ. Βέμπερ και βαθειά ανθέλληνα, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτούς που το 2015 μας κουνούσαν το δάχτυλο και ζητούσαν να αποπεμφθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για να τιμωρηθεί ο λαός της.

Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός, όχι η ΝΔ

Αποδεικνύεται ότι η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit, είπε ο πρωθυπουργός. Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο, πρόσθεσε. 

Τόνισε ότι «η Αριστερά ήταν αυτή που τελικά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους» και «έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής». 

«Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός», όχι η ΝΔ, υπογράμμισε.

Δείτε φωτογραφίες στο άλμπουμ: Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη:

Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο εφιάλτης της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη θα τελειώσει, όταν αρχίσουν να τελειώνουν οι ανισότητες και «γι' αυτό χρειάζεται ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα», βασισμένο στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στον Βέμπερ, στην Ευρώπη των Μνημονίων και του εθνικισμού

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η Ακροδεξιά είναι αντίθετη ακριβώς σε αυτά τα σημεία και το αντικοινωνικό της όραμα εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, κ. Βέμπερ, «ο οποίος έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του». Δεν μου προκαλεί έκπληξη που τον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, είπε.

Συνεπώς, τόνισε «ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο ανθέλληνα Βέμπερ που ήθελε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ», «σημαίνει ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού». «Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη», τόνισε.

Ακροδεξιός παροξυσμός και πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη

Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ένα κόμμα της κεντροδεξιάς «που έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού, που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη». «Θα δώσουμε τη μάχη με ένα οικονομικό κατεστημένο που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα», όχι μόνο με τον κ. Μητσοτάκη, σχολίασε ο πρωθυπουργός. 

Σχολίασε ότι δεν αναφέρεται φωναχτά στο πρόγραμμα του «μην τυχόν και ακούσει ο λαός και ανατριχιάσει», «αλλά όσο χρειάζεται για να ακούν οι χορηγοί του».

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι βαθιά αντιλαϊκό, περιγράφοντας ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, με: ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας, συρρίκνωση των μισθών, διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου, διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και θέσπιση ασφαλιστικού Πινοσέτ, απολύσεις στο δημόσιο, επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, που θα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στη παιδεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Υποστήριξε ότι επειδή αυτό το πρόγραμμα προκαλεί ανατριχίλα στις λαϊκές τάξεις, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε αυτές μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Ρητορική στην οποία, όπως είπε, έχουν ρίξει όλη τους τη δυναμική στη διχαστική ρητορική, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η άθλια εμμονή του κ. Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής του Μακεδονικού με τις συντάξεις, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες της κατηγορίες της ΝΔ περί «προδοσίας» της ιστορίας της Μακεδονίας, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημείωσε ότι πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία, ότι με την αλλαγή του Συντάγματός τους αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία. 

Υπογράμμισε τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, καθώς η χώρα μας απέκτησε ένα σταθερό σύμμαχο στην περιοχή, αναλαμβάνει την προστασία του εναέριου χώρου του, προωθεί επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και βάζει φραγμό στα σχέδια τρίτων χωρών για τη διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή. 

Επισήμανε ότι «όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο στην Ευρώπη, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής δεξιάς προτείνουν την επιβράβευσή της Συμφωνίας με νόμπελ ειρήνης» και διερωτήθηκε αναφορικά με τα περί συναλλαγής για τις συντάξεις, αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αντιλαμβάνονται την Ευρώπη ως χώρο «φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι» και αν ναι, ποιος τις κάνει, τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ, «οι Μέρκελ και ο Γιούνκερ;». 

Είπε ότι «αυτή η άθλια εμμονή του κου Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής του Μακεδονικού με τις συντάξεις, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των Ευρωπαίων ηγετών της, της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν» και πως το χειρότερο ολίσθημα του ήταν η επιμονή του να μη πει ούτε μια κουβέντα στη Βουλή για τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία, εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.

Είμαστε εδώ για να ορθώσουμε τείχος. Η Χρυσή Αυγή θα ξαναγυρίσει εκεί που της αξίζει, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας

«Είμαστε εδώ για να υψώσουμε τοίχο στη Χρυσή Αυγή και στις φασιστικές συμμορίες που σπέρνουν το τρόμο στους αδύναμους. Στην Ελλάδα των χιλιάδων νεκρών ηρώων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ναζιστικό κόμμα δεν έχει θέση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: «Η Χρυσή Αυγή θα ξαναγυρίσει εκεί που της αξίζει, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!».

Με σημαντικές κατακτήσεις, συνεχίζουμε στον αγώνα για τη νέα εποχή

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται με σημαντικές κατακτήσεις, στον αγώνα για τη νέα εποχή. «Δώσαμε μεγάλες μάχες, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όμως δικαιωθήκαμε», τόνισε μιλώντας για την έξοδο από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια», απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες και τα νομοσχέδια για το κοινωνικό κράτος, ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης, καθολική πρόσβαση στο ΕΣΥ, μείωση ανεργίας, συλλογικές διαπραγματεύσεις, προστασία λαϊκής κατοικίας.

Επιπλέον, έδωσε το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης αναφερόμενος σε: παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τόνισε δε ότι αυτή θα γίνει πράξη όταν τον Οκτώβρη στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική Συμμαχία λάβει την εντολή για νέα τετραετία.

Η Ελλάδα της νέας εποχής, η Ελλάδα των πολλών, χτίζει τη νέα εθνική της ταυτότητα

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις συνιστούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Ελλάδα των πολλών, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να υποτάσσεται στην κυριαρχία των λίγων». Τόνισε ότι η Ελλάδα της νέας εποχής, είναι η Ελλάδα των πολλών, η Ελλάδα της νέας γενιάς, του κόσμου της εργασίας, των ανθρώπων του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. 

Τόνισε πως αυτή η Ελλάδα χτίζει τη νέα εθνική της ταυτότητα και τη νέα εθνική της αυτοπεποίθηση, ως χώρα συνώνυμο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, της ειρήνης και της φιλίας των λαών, στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μην αφήσουμε καμία κερκόπορτα ανοιχτή που θα επιτρέψει την επιστροφή όσων λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη πατρίδα μας

Αυτό είναι το όραμα που μοιράζεται η Αριστερά με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η Προοδευτική Συμμαχία είναι το πολιτικό όχημα για να το υλοποιήσουμε», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι ο λόγος που «ενώνουμε σήμερα τις δυνάμεις μας» είναι «για να μην αφήσουμε καμία κερκόπορτα ανοιχτή που θα επιτρέψει την επιστροφή όσων λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη πατρίδα μας». Σήμερα, είπε, «βάζουμε το πρώτο λιθαράκι σ' αυτή την κατεύθυνση.

Πατρίδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι οι άνθρωποι της και όχι οι κραυγές των πατριδοκάπηλων, είναι εκεί που οι πολλοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι εκεί που οι πολλοί υποφέρουν για να ευημερεί η ελίτ, εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και όχι που ξεζουμίζονται για 12ωρα με 300 ευρώ, εκεί που η υγεία και η παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα και όχι εκεί που είναι προνόμιο των λίγων, εκεί που όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και όχι εκεί που οι νόμοι γράφονται κατά παραγγελία των ισχυρών, εκεί που η νέα γενιά έχει προοπτική και μπορεί να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή και όχι εκεί που αντιμετωπίζεται ως πλεονάζον προσωπικό σε χρεοκοπημένη επιχείρηση, εκεί που η διαφορετικότητα είναι πλούτος και όχι αντικείμενο διακρίσεων και ρατσισμού, εκεί που το μέλλον της το ορίζει ο ίδιος ο λαός και όχι εκεί που βασιλεύει το ψέμα, η προπαγάνδα και τα στημένα παιχνίδια.

Τώρα μιλάτε εσείς, οι νέες και οι νέες
Τονίζοντας τη σημασία των ευρωεκλογών, είπε ότι απάντηση θα δώσουν οι νέες και οι νέοι για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του '90 και τις αρχές του 21ου αιώνα, σε αυτούς που ψηφίζουν για πρώτη φορά, τους είπε ξεκάθαρα: «Κρατάτε στα χέρια σας τα κλειδιά των εξελίξεων», «η Ελλάδα και η Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ελλάδα και η δική σας Ευρώπη», «τώρα λοιπόν μιλάτε εσείς, το δικαίωμα της ψήφου το έχετε εσείς στα χέρια σας, οι φίλοι σας, οι συμμαθητές σας, οι συμφοιτητές σας, οι συνάδελφοι σας». Τους κάλεσε να μην κάνουν τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία τους από την κάλπη για να μπορεί την επόμενη μέρα να μιλά εξ ονόματός τους.

Το μήνυμα του προς τους νέους ευθύ: «το 2015 κάνατε πράξη το ‘Πρώτη φορά Αριστερά', ξανά λοιπόν στην κάλπη, για να μην ξαναγυρίσει πίσω η χώρα».

Σήμερα μίλησε η δημοκρατική Ελλάδα, τώρα μιλάνε οι πολλοί

«Σήμερα μίλησε η καρδιά της δημοκρατικής Ελλάδας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Φτάνει πια με την προπαγάνδα. Φτάνει πια με το ψέμα. Φτάνει πια με το διχασμό. Τώρα μιλάνε οι πολλοί. Τώρα ενώνουμε δυνάμεις. Τώρα βάζουμε πλώρη για το μεγάλο ταξίδι της νέας εποχής».

«Όλοι μαζί για τη νίκη στις ευρωεκλογές που θα ανοίξει τον δρόμο για μια μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές που θα αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ότι είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Πλήθος κόσμου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου:

Δείτε φωτογραφίες στο άλμπουμ: Πλήθος κόσμου συρρέει στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πριν από τον Αλ. Τσίπρα μίλησαν οι:

Αδαμίδης Γιώργος, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ

Κατριβάνου Bασιλική, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Κατσέλη Λούκα, πρώην υπουργός (παρέμβαση μέσω video)

Κουτσονάσιος Χρήστος, «ΠΡΑΤΤΩ»

Μπίστης Νίκος, πρώην υφυπουργός, Γέφυρα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία

Παναγιώτου Παναγιώτης, δημοσιογράφος, Γέφυρα

Πενταγιώτη Νατάσα, Κίνηση Πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ»

Ραγκούσης Γιάννης, πρώην υπουργός

Ρεπούση Μαρία, πρώην βουλευτής, Γέφυρα

Ρώσσης Λάμπρος, εκπρόσωπος «Χάρτα 19»

Τζουμάκας Στέφανος, πρώην υπουργός

Θεοχαρόπουλος Θανάσης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

 

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Προοδευτικοί Πολίτες της Αθήνας

Η προοδευτική παράταξη του τόπου μας είναι εδώ, είναι παρούσα. Και η απάντηση που δίνετε σήμερα εσείς είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να τελειώνουν με τη μεγάλη αλλαγή που έχει ξεκινήσει στον τόπο μας εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
 
Πολίτες της Αθήνας,
Δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που συγκεντρωθήκατε σήμερα εδώ.
Φίλες και φίλοι,
Εκπρόσωποι της νέας γενιάς που κραδαίνετε τις σημαίες του αγώνα,
 
Να ξέρετε, όχι απλά δεν θα ξεμπερδέψουν, τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια, τώρα που μπορούμε πια να χαράσσουμε ελεύθερα πολιτική, τώρα που βγάλαμε τη χώρα από το δύσβατο αυτό μονοπάτι των μνημονίων
Τώρα μπορούμε να αναπτύξουμε τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις για το μέλλον και την αναγέννηση του τόπου.
 
Ήδη έχει ξεκινήσει αυτός ο μεγάλος αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας.
Ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για την ανάκαμψη  της οικονομίας μας
Για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης.
Ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για τη δίκαιη ανάπτυξη, για την Ελλάδα των πολλών.
 
Βεβαίως, οι δυνάμεις της συντήρησης, παντού, ιδιαίτερα όμως στον τόπο μας,  δίνουν το δικό τους αγώνα για να αντιστρέψουν τη πορεία της χώρας προς τα μπρος.
Να μας γυρίσουν πίσω, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων, στα χρόνια της κοινωνικής καταστροφής. 
Εμείς, όμως, σήμερα, και κυρίως εσείς, τους δίνετε την πιο δυναμική απάντηση.
Σήμερα η παρουσία σας εδώ είναι απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η πιο αληθινή δημοσκόπηση, που δίνει τον τόνο,  την αποφασιστικότητα, τον παλμό να δώσουμε ενωμένοι αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε αυτή τη μάχη.
Είμαστε εδώ και ενώνουμε τις δυνάμεις μας.  Προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα.
 
Είμαστε εδώ
Πιστοί στο κάλεσμα της ιστορίας.
Σε έναν τόπο όπου πάντα οι δυνάμεις της συντήρησης  ήθελαν να διχάζουν το λαό και να κρατούν την Ελλάδα στο παρελθόν.
Αλλά πάντοτε, επίσης, η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ένωνε το λαό σε δίκαιους αγώνες,
με τις αξίες και με τα ιδανικά της συλλογικής προόδου,
με τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 
Σήμερα, λοιπόν, εδώ, στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, ένα γυμναστήριο που φάνηκε μικρό για να χωρέσει όλες τις δυνάμεις εκείνες και την αγωνία τους, την επιθυμία τους να ενωθούν για να διεκδικήσουν από κοινού τον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και τον μεγάλο αγώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας,
Και σήμερα εδώ ακούσαμε πριν σ’  αυτό το μίνι συνέδριο που σήμερα φτιάξαμε, τους εκπροσώπους διαφορετικών πολιτικών κινημάτων και συλλογικοτήτων, τους ακούσαμε να μιλάνε για έναν και μοναδικό στόχο.
Η Προοδευτική Συμμαχία, η προοδευτική συμπαράταξη, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη του τόπου, να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας, τη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μεγάλη προσπάθεια για τη δίκαιη ανάπτυξη, τη μεγάλη προσπάθεια για μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και την επόμενη τετραετία.
 
Σήμερα, εδώ, συναντιόμαστε δημοκρατικοί πολίτες  από όλες τις γενιές. Από τη μεγάλη παράδοση της αντίστασης, του αγώνα του ΕΑΜ για μια ελεύθερη πατρίδα, αυτή η γενιά είναι που πάντα θα μας εμπνέει, αυτή η γενιά είναι, που τα βήματά της βαδίζουμε όλοι μαζί
Από τη γενιά βεβαίως του 114, του Πολυτεχνείου,
Τους δημοκρατικούς αγώνες των νέων ανθρώπων της μεταπολίτευσης.
 Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.
 
Κάθε γενιά και κάθε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ξεχωριστό ρυάκι αγώνα και διεκδίκησης για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, ενώνεται σήμερα εδώ.
Και θέλουμε τις επόμενες μέρες σε όλη την επικράτεια της χώρας να ενωθεί κάθε μικρό ρυάκι σε ένα μεγάλο προοδευτικό ποτάμι, σε ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα.
 
Ένα κοινωνικό ρεύμα όπως αυτά που πρωταγωνιστούν στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και τομές στην ιστορία της πατρίδας μας.
 
Έτσι  άλλωστε γεννήθηκαν και όλες οι μεγάλες ιστορικές τομές.
 Η μεγάλη παρακαταθήκη της πολιτικής αλλαγής τη δεκαετία του ’80. 
Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν από τέσσερα χρόνια, το 2015.
 
Και δεν είναι σύμπτωση αυτό.
Η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος αποτέλεσαν πάντοτε την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία η οποία άλλαζε το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Πήγαινε τη χώρα προς τα μπρος.
Και όπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή, έβρισκε τρόπους από διαφορετικές διαδρομές να βρίσκει κοινό βηματισμό στα κρίσιμα, έτσι όπως συμβαίνει και σήμερα.
 
Σήμερα ενώνουμε δυνάμεις.
Στην αρχή ενός δύσκολου αγώνα, αλλά και μιας νέας νικηφόρας πορείας σε Ελλάδα και  Ευρώπη.
 
Η περίοδος που μας έδινε την πολυτέλεια να προτάσσουμε τις διαφορές μας έχει παρέλθει. 
Το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες. 
Γιατί;
           Γιατί δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα συνέβησαν τη χρονιά που μας πέρασε, τον χρόνο αυτόν, ένα χρόνο πριν και μετά.
Είπε ο Γιάννης ο Ραγκούσης, ένα χρόνο πριν αυτή η συνάντηση δεν θα μπορούσε να την φανταστεί κανείς.
Γιατί σήμερα συμβαίνει;
 
Συμβαίνει διότι δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα έλαβαν χώρα.
Πρώτον, η  έξοδος της χώρας από τα μνημόνια 
Και, δεύτερον, η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, 
Είναι αυτά τα δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα που αναδιατάσσουν αντικειμενικά τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων μας.
Ταυτόχρονα όμως και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής ενωτικής προοδευτικής απάντησης.
 
Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.
Το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συνετρίβη κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτό που ονομάζαμε  δομικές της αδυναμίες,  όλα αυτά στα οποία κάναμε κριτική εδώ και χρόνια.
Το δημοκρατικό της έλλειμμα, 
Οι δισταγμοί της ηγεσίας της στη διαδικασία της ολοκλήρωσης και της πολιτικής εμβάθυνσης
Η απροθυμία των κυρίαρχων δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρώπης να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο όπου η οικονομική ένωση θα συμβαδίζει με την πολιτική.
Όλες αυτές οι αδυναμίες, οι δομικές αδυναμίες, έδωσαν τη δυνατότητα σήμερα να βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και, κυρίως, το γεγονός ότι οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, αυτές που διαχειρίστηκαν τη κρίση  και φέρουν πολύ βαριά την ευθύνη για τις τεράστιες συνέπειες που επέφεραν οι επιλογές τους στους λαούς της Ευρώπης.
Τη μεγάλη ευθύνη  για τη διεύρυνση των ανισοτήτων.
Για την εκτίναξη της ανεργίας.
Για την εργασιακή ανασφάλεια.
Για τη συρρίκνωση των κοινωνικών κατακτήσεων.
 
¨Όλα αυτά έχουν δυστυχώς φέρει απειλητικά στο προσκήνιο την Ακροδεξιά με την απλουστευτική ρητορική της, τη ρητορική της ξενοφοβίας, τη ρητορική του ρατσισμού, τη ρητορική του μίσους.
 
Είναι όμως εντυπωσιακό ότι ακόμα και σήμερα,  αυτές οι δυνάμεις, οι συντηρητικές, με τις βαριές ευθύνες, όλες αυτές οι δυνάμεις που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται από θέσεις ευθύνης  τις τύχες μας, μπροστά στην προφανή αυτή απειλή κάνουν πως δεν βλέπουν, κάνουν πως δεν ακούνε.
Όχι απλά αρνούνται να κάνουν έμπρακτη αυτοκριτική, αλλά επιμένουν ακόμα ότι έπραξαν σωστά.
Επιμένουν ότι έπραξαν σωστά 
- που παρέδωσαν τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες
- που φόρτωσαν με δυσβάσταχτη λιτότητα τους λαούς του Νότου
- που αναπαρήγαγαν στερεότυπα για τους τεμπέληδες λαούς του Νότου, που ζουν παραπάνω από τις δυνατότητές τους και τις ανάγκες τους. 
Επιμένουν πως έπραξαν σωστά που αδιαφόρησαν για τη δημοκρατική αναβάθμιση των θεσμών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
 
Οι επιλογές τους, όμως, προκάλεσαν τελικά, όσο και αν οι ίδιοι το αρνούνται, τη μετάλλαξη της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας.
Η  οικονομική σύγκλιση χάθηκε για χάρη της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας
Η συνευθύνη χάθηκε, και τη θέση της πήραν οι εκβιασμοί και η επιβολή της ισχύος
Η κοινωνική αλληλεγγύη μπήκε κάτω από τις επιθυμίες των ευρωπαϊκών οικονομικών ελίτ.
Είναι λοιπόν αυτή η Ευρώπη για την οποία οραματιζόμαστε, ονειρευόμαστε, αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, ελπίζουμε;
Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση χωρίς περιστροφές. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη για την οποία αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε.
Γι’ αυτό ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βάλουμε ένα λιθαράκι, να αλλάξουμε την Ευρώπη, να την επαναφέρουμε στις θεμελιακές της αξίες, να την ξαναβάλουμε στη ρότα εκείνη των αγώνων και των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
 
Μέσα όμως σε αυτό το τοξικό περιβάλλον ανατράφηκε το τέρας του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Σε όλη την Ευρώπη.
Η Ευρώπη αγνόησε τις αξίες της, και τώρα το σκοτεινό της παρελθόν, επιστρέφει και απειλεί να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις.
 
Η ακροδεξιά, όμως, εμείς καλά γνωρίζουμε, συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, δεν έπεσε από τον ουρανό. 
Κάποιοι της έδωσαν πάτημα. 
Κάποιοι της επέτρεψαν να βρει χώρο στον πολιτικό ανταγωνισμό για να παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη, για να παριστάνει δήθεν το αντίπαλο δέος.
 
Όμως, καλά γνωρίζουμε όλοι μας, ότι η ακροδεξιά παρότι ντύνεται τα ρούχα του αντισυστημισμού, τον αντισυστημικό μανδύα, όπου τελικά καταφέρνει να βρεθεί σε θέσεις εξουσίας, αποδεικνύεται ότι είναι η πιο συστημική  από τις συστημικές δυνάμεις.
 
Γιατί εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράχτες,
συρρικνώνουν τις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα,
Καταργούν το 8ωρο θεσπίζοντας το 12ωρο της εργασίας
Ή διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα, απελευθερώνοντας τις απολύσεις.
 
Και την ίδια στιγμή  απολαμβάνουν το δικαίωμα να έχουν πόρους και αλληλεγγύη από την ΕΕ, οι χώρες τους τις οποίες κυβερνάνε, παριστάνοντας όμως τα κοκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις δικές τους υποχρεώσεις τους.
 
Πρέπει λοιπόν να το πούμε καθαρά. 
Δεν πρόκειται για αντισυστημικούς. Πρόκειται για πολιτικούς απατεώνες.
Για δημαγωγούς, για λαϊκιστές, για ακραίους, που το σχέδιο τους είναι μια Ευρώπη βαθιά συντηρητική, διαιρεμένη, μια Ευρώπη  όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων.
 
Και ένα τόσο φρικτό σχέδιο δεν μπορεί παρά να έχει αντίστοιχα μέσα για την επικράτησή του.
Λάσπη, προπαγάνδα, fake news, στερεότυπα, όλα αυτά τα δομικά στοιχεία της ακροδεξιάς στρατηγικής, τα οποία τα έχουμε ζήσει σε πολλές περιπτώσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
 
Ακριβώς, όμως, επειδή η ακροδεξιά είναι παράγωγο του συντηρητικού χώρου, πλέον ο λόγος και οι πρακτικές της ασκούν, δυστυχώς, γοητεία και σε παραδοσιακά πιο μετριοπαθείς συντηρητικές δυνάμεις. 
Μιλώ για μεγάλο μέρος δυνάμεων του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δυστυχώς με τον κ. Μητσοτάκη, τη Ν.Δ. να είναι στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών.
 
 Μιλώ για αυτούς που εδώ και καιρό υποτίθεται πως προσπαθούν να διαγράψουν τον κ, Όρμπαν, τον Ούγγρο πρωθυπουργό, αλλά βεβαίως οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους.
Μιλώ γι αυτούς που με μπροστάρη τον Βαυαρό και ανθέλληνα, βαθιά ανθέλληνα πολιτικό, τον κ. Βέμπερ, επιτίθενται καθημερινά στην Ελλάδα, γιατί, λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του απειλούν την ευρωπαϊκή συνοχή. 
Αυτούς που δεν ξεχνάμε,  ότι το 2015, στις δύσκολες εκείνες στιγμές, όταν όλοι αυτοί οι ηγέτες οι ευρωπαίοι, που τους είδατε στο βίντεο που προηγήθηκε της ομιλίας μου, βρίσκονταν εδώ κι έδιναν κουράγιο και θάρρος και βρίσκονταν δίπλα μας και μας συμπαραστέκονταν, συμπαραστέκονταν στον αγώνα του ελληνικού λαού που σήκωνε ανάστημα απέναντι στη λιτότητα, ο κ. Βέμπερ και όλοι αυτοί οι ακραίοι συντηρητικοί πολιτικοί ήταν εκεί για να μας κουνούν το δάχτυλο, και  έδιναν αγώνα για να αποπεμφθεί η Ελλάδα από την Ε.Ε. και να τιμωρηθεί ο λαός της.
 
Όμως φίλες και φίλοι, τι αποδεικνύεται τελικά μέσα από την πλούσια εμπειρία που έχουμε αυτά τα τέσσερα, τεσσεράμισι χρόνια;
Ποιοι ήταν τελικά αυτοί που απείλησαν την ευρωπαϊκή ιδέα και προοπτική;
Οι κατηγορούμενοι το 2015 ή οι κατήγοροι το 2015  ήταν και είναι αυτοί που απειλούν την ευρωπαϊκή ιδέα, την ευρωπαϊκή συνοχή, τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης;
 
Η Αριστερά, και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, έμεινε αταλάντευτη, -στην Ελλάδα με κόστος-, αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας
Όταν πλήθαιναν διαρκώς οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit. 
 
- Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός ήταν αυτοί που αργότερα διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όταν έκλειναν τα σύνορα υψώνοντας φράχτες στη μία χώρα μετά την άλλη,
 
Κι όταν η Δεξιά του κ. Κουρτς, του κ. Όρμπαν υπερασπίζονταν τα κλειστά σύνορα και πέταγαν το μπαλάκι στο Νότο.
 
- Η Αριστερά ήταν αυτή που έβγαλε τελικά την Ελλάδα από τα μνημόνια, και ανέκτησε η χώρα την αξιοπιστία της στην Ευρώπη, όταν η Δεξιά τα επέβαλλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους.
 
- Η Αριστερά ήταν αυτή που έκανε και το μεγάλο ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών
Όταν η Δεξιά στην Ελλάδα προσπαθούσε να αναδείξει μέσα από την πατριδοκαπηλία,  ψεύτικες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Κι όταν ήρθε η συμφωνία, ταυτίστηκε με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής.
 
Άρα, ας αναρωτηθούμε τελικά: Ποιος στα αλήθεια είναι πραγματικά με την Ευρώπη;
Οι ακροδεξιοί και οι συντηρητικοί του Grexit και του Brexit σήμερα, 
Οι υμνητές της λιτότητας, των κλειστών συνόρων και του εθνικού απομονωτισμού,  ή η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας αλλά και των ευρωπαίων Πρασίνων –μην τους ξεχνάμε τους Πράσινους- που κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την έβγαλε από τα μνημόνια;
 
Εμείς, λοιπόν, αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός.
Για αυτό και σήμερα, λέμε ότι το πρώτιστο καθήκον για κάθε αληθινό ευρωπαϊστή είναι να αγωνιστεί, όχι για να συνεχιστεί το σημερινό πρόσωπο της Ευρώπης, αλλά για να αλλάξει πρόσωπο η Ευρώπη.
Να αλλάξει και να αλλάξει ριζικά.
Όχι για να γυρίσουμε στην εθνική περιχαράκωση, αλλά για να οικοδομήσουμε μια  προοπτική ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής και οικονομικής σύγκλισης.
 
Σήμερα λοιπόν είναι κρίσιμο όσο ποτέ να βάλουμε ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Αλλά, επιτρέψτε μου να σας πω,  δεν έχει νόημα απλά να μιλάμε κατά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτό που έχει νόημα είναι να προτείνουμε τον τρόπο –διότι εμείς είμαστε πολιτικά δρώντα, δεν είμαστε δημοσιολόγοι, ως δημοσιογράφοι να παρατηρούμε- θέλουμε να μπούμε στο παιχνίδι, να μπούμε στη μάχη, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να παρέμβουμε δυναμικά.
Δεν έχει νόημα λοιπόν να λέμε  ότι είναι κακό πράγμα η άνοδος της ακροδεξιάς  στην Ευρώπη. Αυτό που έχει νόημα είναι να προτείνουμε τον τρόπο ώστε αυτός ο εφιάλτης να σταματήσει.
Και αυτός ο εφιάλτης θα σταματήσει μόνο όταν αρχίσουν να τελειώνουν οι ανισότητες. Μονάχα όταν αρχίσει να τερματίζεται η πολιτική της λιτότητας. Μονάχα όταν αρχίσει να αντιμετωπίζεται η ανεργία. Μονάχα όταν αρχίσει να αντιμετωπίζεται η κοινωνική ανασφάλεια. Μονάχα όταν σταματήσει αυτή η ορθοδοξία του μονεταρισμού στην Ευρώπη. Η ορθοδοξία μιας οικονομικής πολιτικής δημοσιονομικών ισορροπιών που έχει οδηγήσει σε μεγάλα χάσματα  τόσο ανάμεσα στις χώρες, όσο και εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε.
 
Και στη βάση λοιπόν αυτής της αντίληψης, επιτρέψτε μου να πω ότι αν χρειάζεται κάτι σήμερα η Ευρώπη –άκουσα όλους τους προλαλήσαντες- χρειάζεται ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Και αν και κατανοώ ότι η σημερινή μας εκδήλωση, όπως είπα πριν, ένα μικρό συνέδριο, διήρκεσε πολύ, επιτρέψτε μου επιγραμματικά να σας μιλήσω για τους επτά άξονες αυτού του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου για μια Ευρώπη που θα μπορέσει να νικήσει την ακροδεξιά και να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της.
 
Ο πρώτος άξονας, η κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα,  δηλαδή η εγγύηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.  Που σημαίνει ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, ευρωπαϊκές  συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  κοινές ευρωπαϊκές κοινωνικές υπηρεσίες με πρόσβαση ελεύθερη σε όλους τους πολίτες.
Δεν μπορεί να θέλουν να συγκλίνουμε μονάχα στα οικονομικά μεγέθη, χωρίς να υπάρχει και μέτρο σύγκρισης σε ότι αφορά την κοινωνική σύγκλιση.
 
Δεύτερος άξονας, η αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική πολιτική χωρίς  κοινούς ευρωπαϊκούς πόρους, και χρειαζόμαστε νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα. 
Όπως, για παράδειγμα, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος στις συναλλαγές από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
 
Τρίτος άξονας, είναι αυτό που ονομάζουμε, μας αρέσει να λέμε, μηχανισμός διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους, η αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Αυτό που κάποτε ονομάστηκε ευρωπαϊκό ομόλογο, ευρωομόλογο. Και η ορθοδοξία της δημοσιονομικής πειθαρχίας απαίτησε να το διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας.
Ε, λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρξει κοινή νομισματική πολιτική χωρίς αμοιβαιοποίηση του βάρους, χωρίς ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωζώνη χωρίς ευρωομόλογο.
 
- Τέταρτος άξονας, είναι αυτό που διαχωρίζει χρόνια τους προοδευτικούς με τους νεοφιλελεύθερους, τους αριστερούς με τους δεξιούς και είναι βεβαίως, το για ποιανού τα συμφέροντα παλεύει κανείς. Άρα ποιος είναι ο τέταρτος άξονας; Είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η καταπολέμηση της φοροαποφυγής του μεγάλου, του πολύ μεγάλου πλούτου. 
Με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους καθώς και με τη στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.
 
- Πέμπτος άξονας είναι η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, γι’ αυτό που εμείς ονομάζουμε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. 
Με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
 
- Έκτος άξονας είναι η αναγκαία και άμεση συντονισμένη δράση των κρατών μελών για την αντιμετώπιση του μεγάλου κινδύνου του μέλλοντος, του κινδύνου που δεν μπορεί να περιμένει, δεν μπορεί να περιμένει για τις επόμενες γενιές στις οποίες κληρονομούμε το μέλλον -και αναφέρομαι στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Δεν μπορεί να έχουμε ορίσει στόχους, και η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ, ως το 2050, και αυτούς τους στόχους να τους θέτουμε, να κάνουμε συμφωνίες, και μετά αυτές τις συμφωνίες να τις γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.
Και θέλω σ’  αυτό το σημείο να αναφερθώ, κοιτώντας σ’  αυτή την πλευρά της εξέδρας που βλέπω νέες και νέους πολλούς μαζεμένους και να πω, ήταν μεγάλη ελπίδα οι μαθητικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μεγάλη ελπίδα της Ευρώπης οι μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες. Και μας δείχνουν το δρόμο.
Και να πω κάτι και σε όλους εσάς που σήμερα βρίσκεστε σ’ αυτό εδώ το στάδιο, πολλοί από σας κρατώντας κόκκινες σημαίες και  κάποιοι από σας που κράτησαν για πολλά χρόνια τις πράσινες σημαίες. Τώρα θέλω να σας πω ότι όλοι μαζί πρέπει να κρατήσουμε μια νέα πράσινη σημαία. Αλλά η νέα αυτή πράσινη σημαία είναι η σημαία της πράσινης αριστεράς, είναι η σημαία των αγώνων για έναν κόσμο με βιώσιμη προοπτική. Είναι το πράσινο χρώμα της Οικολογίας, διότι δεν μπορεί να υπάρξει στο μέλλον, εγώ θα έλεγα και σήμερα ακόμα, αριστερά δίχως πράσινο χρώμα, το χρώμα της οικολογίας, όπως δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς λύση  για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
 
- Και έβδομο σημείο, τελευταίο, το θέμα της δημοκρατίας. Η διεύρυνση της δημοκρατίας.
Το τέλος της κυριαρχίας του τεχνοκρατισμού επί της πολιτικής. 
Μέσα από θεσμούς, θεσμούς για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής.
Δεν μπορεί να μιλάμε για τη δημοκρατική Ευρώπη και να πηγαίνουμε σε ένα άτυπο όργανο, όπως είναι το Eurogroup και να παίρνουν αποφάσεις άτυπες που ορίζουν τη ζωή μας τεχνοκράτες και όχι αιρετοί πολιτικοί, όχι οι υπουργοί Οικονομικών, όχι τα Συμβούλια Κορυφής.
Το πάθημα της Ελλάδας πρέπει να γίνει μάθημα. Γιατί αν σήμερα, χθες ήταν η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε χώρα. Κι αυτό είναι το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης που πρέπει επιτέλους να τελειώνει.
 
Σ’ αυτούς λοιπόν τους επτά άξονες, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, πιστεύω ότι πρέπει να εδράζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη.
Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η Ακροδεξιά –κι εδώ είναι οι μεγάλες μας διαφορές- όχι απλά  δεν συμφωνούν με όλα αυτά, όχι απλά δεν τα επισημαίνουν, αλλά βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Και στα επτά ζητήματα που ανέφερα.
Και το αντικοινωνικό όραμά τους εκφράζεται σήμερα σε μια υποψηφιότητα, σ’  αυτήν που με πάθος υποστηρίζει στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, που κατάφερε να έχει έναν φίλο στην Ευρώπη και μας το έκανε βούκινο. Ποιος είναι αυτός; Ο κ. Βέμπερ. Ο Βαυαρός πολιτικός, ο οποίος θέλει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν για λογαριασμό το ΕΛΚ.
Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος έχει χτίσει την πολιτική του καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του. 
Φίλες και φίλοι, δεν μου προκαλεί έκπληξη που τον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, διότι, βεβαίως, έχουν συγγενικές απόψεις.
Θέλω όμως, με βάση αυτό το γεγονός,  και θυμίζοντας ότι ήταν ο υπ’  αριθμόν ένα υποστηρικτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2015, υποστηρικτής του Grexit, να πω ότι για μας είναι σαφές, στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, ψήφος στην Ελλάδα στη Ν.Δ. σημαίνει και ψήφος στον ανθέλληνα, θα το πω, υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ψήφος στον κ. Βέμπερ σημαίνει.
Άρα σημαίνει ψήφος και στην Ευρώπη των μνημονίων, σημαίνει ψήφος και στην Ευρώπη του εθνικισμού, σημαίνει ψήφος και στην Ευρώπη του διχασμού, σημαίνει ψήφος και στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και στην Ευρώπη των τεχνοκρατών του ΔΝΤ.
 
Για τον λόγο αυτό, θα έλεγα ότι η μάχη στην Ελλάδα είναι μια μάχη κομβική για την εξέλιξη  των πραγμάτων και στην Ευρώπη.
 
Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί εδώ και καιρό έναν, επιτρέψτε μου την έκφραση, ακροδεξιό παροξυσμό, τόσο από την πλευρά των ΜΜΕ που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο, δυστυχώς, και από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση.
Και είναι κρίμα πραγματικά, γιατί οι διαφορές μας είναι διαχρονικές με τη δεξιά, αλλά η Ν.Δ. ήταν τα τελευταία χρόνια ένα κόμμα της κεντροδεξιάς με σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου. Αναμφισβήτητα.
Σήμερα όμως είναι ένα κόμμα στο οποίο ηγεμονεύουν οι ακραίοι και έχει μετατραπεί, από τον κ. Μητσοτάκη σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού. 
Που πολιτεύεται  με ψέματα, με fake news και με λάσπη.
Ένα κόμμα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε έναν πρωτοφανή στα χρονικά, μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, 
Είχαν ενδιαφέρον πριν κάποιες ομιλίες που το επεσήμαιναν αυτό χαρακτηριστικά. Ότι δεν θα δώσουμε μόνο τη μάχη με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά θα δώσουμε τη μάχη και με ένα οικονομικό κατεστημένο το οποίο κρύβεται πίσω από την κουρτίνα και θέλει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για να ηγεμονεύσει αυτό στα οικονομικά και πολιτικά πράγματα του τόπου.
 
Μέσα όμως από αυτόν τον κυκεώνα της προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., προσέξτε, είναι λίγες οι φορές που αναδεικνύονται κάποιες προτάσεις προγραμματικές. 
Όχι βέβαια πολύ φωναχτά, μην τυχόν και τις ακούσει καλά ο λαός και ανατριχιάσει. 
Αλλά όσο χρειάζεται για να τις ακούν οι χορηγοί τους.
 
Και, επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για τα πολιτικό πρόγραμμα των πολιτικών μας αντιπάλων στις επόμενες αναμετρήσεις.
Δεν συμφωνώ με όσους από σας πολλές φορές βγαίνετε και λέτε, δεν έχουν πρόγραμμα. Έχουν πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα είναι σαφές. Όσοι διαπραγματεύτηκαν, ο Ευκλείδης και πολλοί άλλοι, με τους τεχνοκράτες της τρόικας και των τεσσάρων θεσμών αργότερα, όπως τους είπαμε, έβλεπαν τις προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ. διαρκώς να τις υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ.
Είναι οι θέσεις που αφορούν
- Το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους
- Την απορρύθμιση της εργασίας
- Τη συρρίκνωση των μισθών
- Τη διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου
- Είναι οι θέσεις που αφορούν τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ, έτσι το ονόμασαν οι ίδιοι, προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών
- Είναι οι θέσεις τους για εκτεταμένες απολύσεις στο δημόσιο τομέα
- Η επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, που θα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στην παιδεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, όταν εμείς καταφέραμε αυτό το ένα προς πέντε να γίνει ένα προς ένα.
 
Με δύο λόγια πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι βαθιά αντιλαϊκό και βαθιά υπέρ των συμφερόντων των λίγων στην πατρίδα μας.
Και βεβαίως, ακριβώς για τον λόγο  ότι η αναφορά σ’  αυτό το πρόγραμμα δημιουργεί ανατριχίλα στα λαϊκά στρώματα, ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. επενδύει στο να προσελκύσει τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. 
Τι κάνουν λοιπόν το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα στελέχη της Ν.Δ. και ο πρόεδρός τους; Κατηγορούν  τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλους τους βουλευτές που υποστήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών ως προδότες, ως μειοδότες,  ως ανθέλληνες. 
Ακριβώς, και αναφέρομαι στις μεγαλύτερες γενιές που βρίσκονται σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα, όπως έκανε τα σκοτεινά για το τόπο χρόνια του διχασμού, το κράτος της Δεξιάς και των εθνικοφρόνων.
Και μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ρίξει όλη τους τη δυναμική σε αυτή τη διχαστική τους ρητορική.
 
Μας λένε:
- Ότι εμείς παραδώσαμε την ιστορία της Μακεδονίας
Όταν πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία. 
Και έπειτα, όταν άλλαξε το Σύνταγμά τους, με βάση τη Συμφωνία, αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία.
Μας λένε:
- Ότι παίζουμε παιχνίδια με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια
Όταν καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα σταθερό σύμμαχο στην περιοχή, 
όταν εμείς, η Ελλάδα, επισήμως, αναλαμβάνει πια την προστασία του εναέριου χώρου τους, εμείς και όχι τα τουρκικά αεροσκάφη.
Όταν εμείς ερχόμαστε τώρα να προωθήσουμε επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και βάζουμε φραγμό στα σχέδια τρίτων χωρών για τη διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή.
 
Μας λένε, τέλος:
- Ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια και προδοτική, και αποτελεί προϊόν συναλλαγής για τις συντάξεις.
Όταν όλο μα όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο στην Ευρώπη, ακόμη και ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή της ευρωπαϊκής δεξιάς, προτείνουν την επιβράβευση της συμφωνίας αυτής με Νόμπελ Ειρήνης.
Και άρα, εμείς, αναρωτιόμαστε, και δικαίως
Άραγε σε ποιο πολιτικό τόξο ανήκει ο κος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα; Στο φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό ή σε αυτό των ακροδεξιών συνομωσιολόγων και εθνικιστών;
Και πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται την Ευρώπη αυτοί οι φιλοευρωπαϊστές της Ν.Δ;
Ως το χώρο των φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι;
Και ποιος άραγε τις κάνει αυτές τις συναλλαγές από τη πλευρά των Ευρωπαίων;
Η Μέρκελ και ο Γιουγκέρ;
Τα ηγετικά στελέχη, δηλαδή, του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος;
Αυτή και μόνο η άθλια εμμονή του κ. Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής του Μακεδονικού με τις συντάξεις, ξεπερνάει ακόμα και τη ρητορική της ακροδεξιάς, και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των ευρωπαίων ηγετών της ακροδεξιάς, της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν.
Αλλά το χειρότερο ολίσθημα,  για τον κ Μητσοτάκη, δεν ήταν η εμμονή στην αθλιότητα περί συναλλαγής, αλλά ήταν η επιμονή του, τις  κρίσιμες ώρες, τις ώρες που ψηφίζαμε αυτή τη Συμφωνία και που τάγματα εφόδου βρίσκονταν έξω από το Κοινοβούλιο και που ομάδες κουκουλοφόρων βρίσκονταν έξω από τα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που ήθελαν να ψηφίσουν τη συμφωνία και που κάνανε επιθέσεις και που πέταγαν μολότοφ, την  ώρα που τάγματα εφόδου ήθελαν να μπουν στη Βουλή, την ώρα που ξυλοκοπούσαν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, δεν βρήκε μία κουβέντα να πει για να καταδικάσει αυτές τις φασιστικές συμμορίες, για να καταδικάσει αυτές τις ακρότητες, για να καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία.
 
Και βεβαίως άλλοι βρήκαν πράγματι να ορθώσουν ένα λόγο από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρός τους δεν βρήκε κανένα σθένος να το κάνει αυτό. Και αυτό για μένα, για μας, σηματοδοτεί ότι έχει επιλέξει ένα επικίνδυνο μονοπάτι να πολιτευτεί.
Γιατί όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να  πολιτευτεί με αυτό τον τρόπο, τότε η πιο καθαρή έκφανση της ακροδεξιάς και του φασισμού στη χώρα έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι νομιμοποιείται να πάει ένα βήμα παραπέρα.
Ε, λοιπόν, σήμερα θέλω να δώσουμε μαζί ένα μήνυμα
Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. 
Είμαστε εδώ για να υψώσουμε τείχος στη Χρυσή Αυγή και στις φασιστικές συμμορίες που σπέρνουν το τρόμο στους αδύναμους.
Στην Ελλάδα των μεγάλων αγώνων ενάντια στο φασισμό.
Στην Ελλάδα των χιλιάδων νεκρών ηρώων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ναζιστικό κόμμα δεν έχει θέση.
Η Χρυσή Αυγή θα γυρίσει εκεί που της αξίζει, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.
Θα δώσουμε τη μάχη μας γι’ αυτό. 
Θα δώσουμε τη μάχη μας, γειτονιά τη γειτονιά, σπίτι το σπίτι. Και στη Βουλή και στους αγώνες και στα δικαστήρια, αν χρειαστεί.
Θα ξαναγυρίσουν  στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.
 
Φίλες και φίλοι,
αν και παρακολουθήσατε πολλά από όσα ενδεχομένως ήθελα σήμερα να σας πω στις οθόνες  πριν ανέβω στο βήμα, επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για την προίκα που κουβαλάμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τις αποσκευές μας, τις κατακτήσεις μας, τα πεπραγμένα μας,
Πηγαίνουμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχοντας ένα πολύ μεγάλο  πλεονέκτημα.
Ότι η βασική δέσμευση που αναλάβαμε, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, ήταν μια δέσμευση που έγινε πράξη. 
Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι έγινε πράξη κατορθώνοντας ταυτόχρονα
- να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος
- Υλοποιώντας πολιτικές για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης
- Θεσπίζοντας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
- Αναδιανέμοντας τους πόρους από την υπεραπόδοση της οικονομίας για τρείς συνεχόμενες χρονιές
- Εξασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας. 
- αυξάνοντας τις πολιτικές για το παιδί από τα 700 εκατομμύρια,  καταπολεμώντας την παιδική φτώχια, στο 1,4 δις ευρώ. 
Τελευταίοι στην Ε.Ε. για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας ήμασταν ως χώρα την εποχή της ισχυρής Ελλάδας του κ.  Σημίτη.
Και αυτή είναι η μεγάλη ντροπή του παλιού κατεστημένου. Όχι τόσο το ότι υποτάχθηκε πλήρως τα χρόνια των μνημονίων στους δανειστές.
Όσο ότι στα χρόνια της ανάπτυξης δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν υποδομές που θα προστάτευαν τους πολλούς την περίοδο της κρίσης.
Κάναμε πολλά.
Δεν κάναμε θαύματα, αλλά πετύχαμε πολλά.
 
Παραλάβαμε μια χώρα χρεωκοπημένη, μια κοινωνία λεηλατημένη, αλλά πετύχαμε, σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες:
 - Να μειώσουμε την ανεργία κατά 9%, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας
- Να περιορίσουμε την αδήλωτη εργασία φτάνοντάς τη στο 8%, από το 20% όταν αναλάβαμε
- Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
- Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία
Δεν πετύχαμε όλα όσα θα θέλαμε. Αλλά ξεκινήσαμε έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα.
Και παράλληλα, δώσαμε το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης:
- Με την παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, και είναι Έλληνες, και είμαστε περήφανοι με αυτό. 
- Με το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια
- Με τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
Και φυσικά, με τη μεγάλη προοδευτική τομή της Συνταγματικής μεταρρύθμισης. Μια μεταρρύθμιση που θα γίνει πράξη στη χώρα, εάν στις επόμενες εθνικές εκλογές, του επόμενου φθινοπώρου, η Προοδευτική Συμμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξανά και για την επόμενη τετραετία ισχυρή δύναμη.
Η πρώτη δύναμη που θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα προχωρήσει στη μεγάλη αυτή προοδευτική για τον τόπο μας τομή.
 
 Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν στοχευμένα και μεθοδικά.
Διότι αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας για την Ελλάδα της νέας εποχής.
Για την Ελλάδα των πολλών, όπως μας αρέσει να λέμε.
Που δε μπορεί πια να ξοδεύει δυνατότητες και να υποτάσσει τις επιθυμίες της στην ελίτ.
Η Ελλάδα της κρίσης, έγινε πράγματι ο τόπος που ευημερούσαν οι λίγοι και οι πολλοί δυσανασχετούσαν. Και συνεχίζουν να περνάνε δύσκολα. 
Αυτό αποτελεί ύβρη στην ίδια μας την ιστορία.
Είμαστε η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Το πολίτευμα των πολλών δεν μπορεί να υποτάσσεται στην κυριαρχία των λίγων.
Η Ελλάδα, στο κατώφλι της επετείου των 200 χρόνων από την εθνική της ανεξαρτησία, της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, που έδωσε το πνεύμα του διαφ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)