to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ώρα της κρίσης για τη βιοποικιλότητα

Το συνέδριο, που είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας, διεξάγεται στη Μασσαλία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία


Πάνω από 1.400 μέλη από περισσότερες από 170 χώρες, 16.000 εμπειρογνώμονες, ένας στόχος: η προστασία της βιοποικιλότητας. “Η Διεθνής  Ένωση Προστασίας της Φύσης είναι μοναδική γιατί συσπειρώνει κυβερνήσεις και ΜΚΟ, μεγάλες και μικρές και όταν λέει 'αυτή είναι η θέση μας', δεν πρόκειται για τη θέση ακόμη μιας ένωσης προστασίας της φύσης, αλλά για τη θέση σχεδόν όλων των κυβερνήσεων και των ΜΚΟ” εξηγεί η αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Wildlife Conservation Society Σούζαν Λίμπερμαν.

Αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνει η  Ένωση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, αυτοχθόνων λαών, επιστημόνων και επιχειρήσεων, που έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως το ερχόμενο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο, που είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας, διεξάγεται στη Μασσαλία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1 εκατομμύριο είδη, ζώα και φυτά, απειλούνται με εξαφάνιση. Πλέον η ώρα της κρίσης για τη βιοποικιλότητα είναι εδώ...

Ήδη το 2019 η Επιστημονική και Πολιτική Διακυβερνητική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι η φύση “φθίνει πιο γρήγορα από ποτέ στην ανθρώπινη Ιστορία”. Στο πλαίσιο αυτό, το παγκόσμιο συνέδριο φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει τη διεθνή κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο και εκείνης για τη βιοποικιλότητα στην πόλη Κουνμίνγκ, στην Κίνα, τον ερχόμενο Μάιο.

Το συνέδριο οργανώνεται εξ αποστάσεως, αλλά και με φυσική παρουσία, γύρω από τέσσερις άξονες: το Φόρουμ, με αντικείμενο τις νέες ιδέες, τις έρευνες και τις πολιτικές για την προστασία της φύσης, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί η επικαιροποιημένη γνωστή Κόκκινη Λίστα με τα απειλούμενα είδη. Τη Συνέλευση των μελών της, που είναι η μεγαλύτερη δημοκρατική, περιβαλλοντική πλατφόρμα λήψης αποφάσεων και οι αποφάσεις της αναμένεται να καθορίσουν τις παγκόσμιες πολιτικές προστασίας τής φύσης για την επόμενη δεκαετία. Την  Έκθεση, όπου μέλη και επιτροπές παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μελετών, των ερευνών και των ευρημάτων τους. Και τέλος, τον χώρο εξοικείωσης των πολιτών με την προστασία της φύσης. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Γαλλικής Επιτροπής της Διεθνούς  Ένωσης Προστασίας της Φύσης Κλοντ Λελιέβρ, τέσσερα είναι τα διακυβεύματα του συνεδρίου της Μασσαλίας. Η σχέση φύσης - υγείας, η ανάγκη για τη μετά την Covid-19 ανάπτυξη χωρίς επιβάρυνση της βιοποικιλότητας, η προστασία του 30% της Γης έως το 2030 (ένα αίτημα που στηρίζει η Γαλλία) και η προστασία της Μεσογείου, όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή καλπάζει 20% γρηγορότερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του συνεδρίου, 12 οργανώσεις προστασίας ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους προτείνοντας “Μεσογειακές Λύσεις”, πρωτοβουλίες δηλαδή για δράσεις για ανάκαμψη της περιοχής με βάση τη φύση. Μπορεί οι οργανώσεις που μετέχουν στο εγχείρημα να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, δομές και προσεγγίσεις, συγκλίνουν όμως στον ίδιο στόχο: συλλογικές απαντήσεις και ολοκληρωμένες λύσεις για την ανάκαμψη της Μεσογείου μέσα από δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

ΥΓ.: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των συμμετεχόντων πολιτικών για τα της Μεσογείου την Παρασκευή αναμενόταν να είναι και ο  Έλληνας πρωθυπουργός. Προφανώς σε άλλη μια άσκηση πράσινης υποκρισίας...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)