to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:03 | 20.11.2016

Διεθνή

Εκλογές της γαλλικής Δεξιάς: Πρώτος με διαφορά ο Φρ. Φιγιόν (43,6%), δεύτερος ο Αλέν Ζιπέ - Μεγάλη ήττα Σαρκοζί και δημοσκόπων (ενημέρωση)

Σε πολύ υψηλά επίπεδα φτάνει η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) είχαν ψηφίσει 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Τιερί Σολέρ, ο άνθρωπος που οργάνωσε τη διαδικασία - Με βάση την καταμέτρηση των ψήφων στα 2.912 από τα 10.228 εκλογικά τμήματα, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 42,8% και ο Ζιπέ έρχεται στη δεύτερη θέση με 26%, ανέφερε η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι τρίτος, με ποσοστό 24,4%.


Οι πρώην πρωθυπουργοί Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ προηγούνται, στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από τα μισά εκλογικά κέντρα, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προηγείται με ποσοστό 43,6% στις προκριματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,7% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην τρίτη με 22,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εάν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, κερδίζει αυτομάτως το χρίσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 27 Νοεμβρίου.

Αν πάντως επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, αυτό θα σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θεωρείτο φαβορί μαζί με τον Ζιπέ, δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. "Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017", ανέφερε η Μαντί Λατίλ, η πρόεδρος ενός εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

 

Επτά προσωπικότητες έδωσαν τη μάχη για το χρίσμα

Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται από τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, έναν εκπρόσωπο της υπερσυντηρητικής δεξιάς, τον Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, τη μόνη γυναίκα.

Υπάρχουν περίπου 44,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γαλλία, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία INSEE. Στις προκριματικές των Σοσιαλιστών το 2012, είχαν ψηφίσει ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)