to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 26.09.2019

Διεθνή

Η Ονδούρα υπέγραψε συμφωνία για να δέχεται τους μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ

Oι επικριτές τής συμφωνίας καταγγέλλουν ότι η Ονδούρα, μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών παγκοσμίως, δεν είναι ασφαλής προορισμός για τους μετανάστες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια.


Η Ονδούρα υπέγραψε χθες Τετάρτη συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση βάσει της οποίας θα δέχεται μετανάστες που υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούν να απελαύνουν στην Ονδούρα τους αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει από τη χώρα αυτή κατά το ταξίδι τους μέχρι τα αμερικανικά σύνορα.

Η συμφωνία αυτή είναι παρόμοια με άλλες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με το Ελ Σαλβαδόρ, στις 20 Σεπτεμβρίου, και τη Γουατεμάλα, στις 26 Ιουλίου. Οι αρχές των χωρών αυτών δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει.

Ωστόσο επικριτές της καταγγέλλουν ότι η Ονδούρα, μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών παγκοσμίως, δεν είναι ασφαλής προορισμός για τους μετανάστες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια.

Η συμφωνία με την Ονδούρα «θα επιτρέψει στους μετανάστες να αναζητήσουν προστασία όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πατρίδα τους», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών Ασφάλειας, ο οποίος όμως θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Βάσει αυτής, 26.000 μετανάστες το χρόνο ίσως χρειαστεί να μένουν στην Ονδούρα μέχρις ότου εξεταστεί η αίτησή τους για την παροχή ασύλου, εκτίμησε η τοπική εφημερίδα El Herlado.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες «για ασφαλείς τρίτες χώρες» ώστε να μπορούν να στέλνουν πίσω τους αιτούντες άσυλο που περνούν από άλλες χώρες χωρίς να υποβάλουν εκεί την αίτησή τους για την παροχή προστασίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγάγει τη μείωση της μετανάστευσης από χώρες της Κεντρικής Αμερικής σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό προέρχονται από τρεις χώρες της Κεντρικής Αμερικής: την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Ωστόσο οι συμφωνίες των ΗΠΑ και με τις τρεις χώρες μένει να επικυρωθούν από τα κοινοβούλιά τους, ενώ αντιμετωπίζουν και νομικά εμπόδια.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εμφανίζεται ως συνεργός του αδελφού του, Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Ο πρόεδρος αρνείται ότι έχει κάνει κάτι επιλήψιμο.

Μάλιστα σε ομιλία του χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ερνάντες υπερασπίστηκε την πολιτική του φήμη απέναντι στη «δυσφήμηση», όπως την χαρακτήρισε από «εγκληματίες» και άλλους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)