to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 05.03.2016

Πολιτική

Η ομιλία του Σωκρ. Βαρδάκη στην Ημερίδα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην Αθήνα

Ο Σ. Βαρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Τα μνημόνια επέφεραν αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε χώρες με δανειακές συμφωνίες. Οι εργασιακές αρνητικές ‘’μεταρρυθμίσεις’’ σε Ελλάδα έγιναν χωρίς τα συνδικάτα, χωρίς λογική προσέγγιση. Προφανέστατα λοιπόν υπάρχει μια τάση περιστολής της συλλογικότητας και κατάρρευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων»


Στην Ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα 5 Μαρτίου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε ως επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου στον τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης. Την εκδήλωση που είχε ως τίτλο «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και απλήρωτη εργασία: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη» και η οποία αποτελεί συνέχεια της πετυχημένης εκδήλωσης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που διοργάνωσε η Ομάδα της Αριστεράς στις Βρυξέλλες 25 Φεβρουαρίου και στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής κ. Βαρδάκης, άνοιξαν οι κ.κ. Παπαδημούλης και Κατρούγκαλος.

Εν συνεχεία ο κ Βαρδάκης παρουσίασε συνοπτικά την δραματική κατάσταση που χαρακτηρίζει τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για τις επιπτώσεις της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και την ανάγκη αποκατάστασης του συλλογικού εργατικού δικαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Τα μνημόνια επέφεραν αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε χώρες με δανειακές συμφωνίες. Οι εργασιακές  αρνητικές ‘’μεταρρυθμίσεις’’ σε Ελλάδα έγιναν χωρίς τα συνδικάτα, χωρίς λογική προσέγγιση. Προφανέστατα λοιπόν υπάρχει μια τάση περιστολής της συλλογικότητας και κατάρρευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι λέξεις εργασιακός μεσαίωνας και εργασιακές σχέσεις γαλέρας αντικατοπτρίζουν πλήρως την ελληνική πραγματικότητα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων 6 χρόνων κατήργησαν κάθε έννοια εργασιακού δικαίου και όχι μόνο».

Ο κ. Βαρδάκης συνέχισε την τοποθέτηση του τονίζοντας πως λιγότερο από το 7% των εργαζόμενων καλύπτονται από τις ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις που μένουν σε ισχύ και ότι αυτό σε λίγο καιρό θα αποτελεί παρελθόν αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, επιπλέον ανέφερε πως η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53% και η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 25%.

 «Η χώρα μας πλέον δεν έχει απασχολούμενους, αλλά απασχολήσιμους, καθώς οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (2ωρα, 3ωρα, 1 μέρα την εβδομάδα, 1 εβδομάδα το μήνα) πλέον είναι ο κανόνας στο εργασιακό περιβάλλον και όχι η εξαίρεση. Δεν δύναται να επιβιώσει ο Έλληνας εργαζόμενος, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Το ακραίο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας πλήττει πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους και η κάθε μορφής εργοδοτική παραβατικότητα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Τεράστιες ευθύνες έχουν τόσο στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η Ε.Ε και το ΔΝΤ, που ενώ έχουν αναγνωρίσει τα λάθη τους, όπως το γεγονός ότι το μισθολογικό κόστος δεν συνάδει με την ανταγωνιστικότητα, η μείωση του δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, συνεχίζουν να επιμένουν στις ίδιες καταστρεπτικές πολιτικές. Η στρατηγική της απορρύθμισης της εργασίας δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. καταγράφεται υποχώρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ραγδαία εξάπλωση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, αύξηση της επισφάλειας και ταυτόχρονη διατήρηση της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα. Η διαπίστωση όμως είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο.

 Αμφισβητούμε και τα ποσοστά ανεργίας γιατί εγώ δεν θεωρώ εργαζόμενο αυτόν που εργάζεται δύο ώρες την ημέρα ή μία ημέρα την εβδομάδα και όμως αυτές οι περιπτώσεις προσμετρούνται στα ποσοστά εργασίας. Ότι πιο ανήθικο.  

Ακόμα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Handel έκανε λόγο, για την μεγαλύτερη καταστροφή και αποδιάρθρωση κοινωνικών δικαιωμάτων που συντελέστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

Για να βγούμε από το τέλμα απαιτείται να ακουστεί η φωνή απόγνωσης της κοινωνίας και να υπάρξει μια οργανωμένη αντίδραση από όλους. Κυρίως όμως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να αλλάξουν τακτικές και πολιτικές ώστε να  υπάρξει ευημερία κρατών και πολιτών.

Το επόμενο διάστημα πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις προοπτικές εκείνες που χρειάζονται, να ορθώσουμε ανάστημα εκεί και όπου χρειάζεται για να επαναφέρουμε εργασιακές σχέσεις αξιοπρέπειας. Να επαναφέρουμε τώρα την αλληλεγγύη και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για να μην υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για να μην κληροδοτήσουμε μια Ευρώπη χωρίς Ευρωπαϊκή ψυχή στις επόμενες γενιές.»

Οφείλω να πω χωρίς να αποτελεί δικαιολογία για εμάς, ότι παραλάβαμε μια αποσαθρωμένη κοινωνία ένα βαλλόμενο από παντού κοινωνικό ιστό.

1, 300.000 ανέργους

2,500.000 κάτω από το όριο της φτώχειας

30% ανασφάλιστη μαύρη εργασία με κατακερματισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς και διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία.

Κοντεύει ο ανενεργός οικονομικά πληθυσμός να ξεπεράσει τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό. Δεν θέλουμε αυτή την Ευρώπη. Επιζητούμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης των λαών μια δίκαιη Ευρώπη, διαφορετικά το όνειρο της ενωμένης  Ευρώπης θα γίνει εφιάλτης. Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί είμαστε περήφανος λαός, αξιοπρεπής λαός,  για μια δίκαιη Ευρώπη με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Ο ελληνικός λαός και σήμερα δείχνει δείγματα αξιοπρέπειας, πολιτισμού, ανωτερότητας, ανθρωπιάς πάνω απ’ όλα στο μεγάλο θέμα το προσφυγικό

Η Ευρώπη τι κάνει;

Ένα ερώτημα με αρκετούς αποδέκτες, ένα ερώτημα που έπρεπε να έχει απαντηθεί εδώ και καιρό».

Στην εκδήλωση παρενέβησαν επίσης οι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Κουζής, Γκεόργκι Πιρίνσκι, ευρωβουλευτής S&D, Απόστολος Δεδουσόπουλος, Γκέρχαρντ Λάντσερστόρφερ (Αυστριακό Συνδικάτο Μεταφορών και Υπηρεσιών VIDA), Άρις Καζάκος, Salvatore Marra (Ιταλική Συνομοσπονδία Εργασίας), Tania Perez (Εργατικές Επιτροπές Ισπανίας), Αναστασία Φραντζεσκάκη, Απόστολος Καψάλης, Σοφία Παπαοικονόμου, Κώστας Κουμπούνης, Χρήστος Γιαμπουράνης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)