to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 27.09.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ιστορική ευθύνη να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του λαού που μας εμπιστεύθηκε

Στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που πραγματοποιείται την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, μίλησε σε ζωντανή μετάδοση ο Αλέξης Τσίπρας - Τα βασικά σημεία της ομιλίας του


Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη των εργασιών της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

Είναι ιστορική ευθύνη να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του λαού που μας εμπιστεύθηκε

Την ιστορική, όπως είπε, ευθύνη «να εκπροσωπήσουμε τις προσδοκίες και να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του 32% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύτηκε ξανά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ΚΕ «είναι αφιερωμένη στην έγκριση του οδικού χάρτη και των αναγκαίων βημάτων για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς», παράλληλα, όμως, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι, ενώ ένας από τους βασικούς στόχος ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, «όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.

«Εντάξει, δεν λέω, περίμενε υπομονετικά πάνω από καμιά ώρα στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 20'' να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Τον είδε, αλλά συνάντηση δεν έκανε», είπε και πρόσθεσε: «Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων».

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, «για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει ζήτημα άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο».

«Και το χειρότερο» συνέχισε, «τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών».

«Σας καλώ να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θα γινόταν αν συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές, αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από τον Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες».

«Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα τα εθνικά μας θέματα. Αλλά νηφαλιότητα δεν σημαίνει και απάθεια. Δεν σημαίνει πλήρης αδράνεια. Δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, σιωπή», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχαίρω τον «Μητσοτάκη Νέας Υόρκης»

«Συγχαίρω τον "Μητσοτάκη Νέας Υόρκης"», είπε δεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική. Ο Κ. Μητσοτάκης, «είπε αυτά που έπρεπε να πει, εαν ήθελε να τον λάβουν στα σοβαρά οι συνομιλητές του».

«Ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη μας υπενθύμισε:

  1. Ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και ότι η τραγωδία οφείλεται στη κλιματική αλλαγή.
  2. Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα.
  3. Ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση.

Μας υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 2018, έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας», σημείωσε.

Επαναφέρουν το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση

Σχετικά με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως, «η ΝΔ επαναφέρει το μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση: Της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της ανασφάλειας και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους».

«Από το γνωστό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» έχουν αφαιρέσει την κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Έχει μείνει η ανάπτυξη και τα κέρδη για τους λίγους, τους δυνατούς, τους ευνοούμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα καλής ή κακής επικοινωνίας

«Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με κόλπα», τόνισε προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για μάνες και παιδιά, ανθρώπους βασανισμένους. Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα με εκκενώσεις κτιρίων, αποκλείοντας παιδιά από τα σχολεία και την πρόσβαση στην υγεία», ανέφερε.

Ζήτημα της κοινωνίας η οικοδόμηση ενός σύγχρονου, μαζίκου και δημοκρατικού κόμματος

Σχετικά με τη διευρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τη πολύμηνη καμπάνια που ετοιμάζει το κόμμα για την πρόσκληση νέων μελών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Η απόφασή μας να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, είναι μια απόφαση που αφορά  πρωτίστως την ίδια την ελληνική κοινωνία. Τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των μη προνομιούχων πολιτών».

«H σκληρότητα των πολιτικών επιλογών της νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζουν την ευθύνη να ανασυνταχθούμε γρήγορα, να κάνουμε τα αποφασιστικά βήματα μαζί με την κοινωνία και να δημιουργήσουμε τους όρους για μια διαφορετική πορεία. Για μια κυβέρνηση, ξανά, προοδευτική», συμπλήρωσε.

«Να μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε. Να εμπιστευτούμε τον κόσμο που τόσες φορές εμπιστεύτηκε τον #ΣΥΡΙΖΑ. Να εργαστούμε, χωρίς καχυποψίες και με ανοιχτή καρδιά, ώστε το 3ο Συνέδριο να είναι ιστορικό για την Αριστερά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε ακόμα.

Τέλος τόνισε πως, «η Αριστερά δεν βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των «πεφωτισμένων». Αλλά στους πολλούς, λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους».

Ενώ έκλεισε λέγοντας: «Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν τον #ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)