to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:50 | 08.11.2012

Πολιτική

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή: O λαός θα επιβάλει εκλογές για να σωθεί η χώρα (βίντεο)

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με κυρίαρχη την κατηγορία ότι δεν έχει όρια και δεν θέτει κόκκινες γραμμές που να συγκρατούν την χώρα από την κατρακύλα στην οποία οδηγείται, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο.


"Το ξέρουμε ότι ο παλμός του αγωνιζόμενου λαού σας πανικοβάλει. Εμάς αυτός ο παλμός μας συγκλονίζει. Μας υποχρεώνει να μείνουμε ανυποχώρητοι ως το τέλος. Διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα πριν κλείσει την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι "θα ζητήσουμε εκλογές και ο λαός θα επιβάλλει εκλογές για να σωθεί η χώρα για να σωθεί ο τόπος".


Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε να ανέβετε σε αυτό το βήμα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής σας. Βέβαια επειδή δεν έχετε ξανανέβει είναι εμφανής η διαφορά στο ύφος και στον τόνο. Έχετε χάσει εκείνη την επιθετικότητα και αποφασιστικότητα που επιδεικνύατε την μέρα που αναγιγνώσκατε τις προγραμματικές δηλώσεις. Σήμερα ήταν περίπου σαν να ακούγαμε επικήδειο και όχι ομιλία. Τον επικήδειο μιας κυβέρνησης που επί 4 μήνες τώρα κάνει τα εντελώς διαφορετικά απ’ αυτά που είπε προεκλογικά και που εξήγγειλε απ’ αυτό το βήμα, εσείς στις προγραμματικές σας δηλώσεις. Τότε σας θυμίζω ότι ανεβήκατε σε αυτό εδώ το βήμα για να μας διαβεβαιώσετε ότι θα επαναδιαπραγματευθείτε και ότι δεν θα φέρετε νέα μέτρα, νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τι ειρωνεία, ξανάρχεστε για να μας πείτε, για να υπερασπιστείτε τα νέα μέτρα και τις οριζόντιες περικοπές. Ελπίζω κύριε Πρωθυπουργέ να μην κάνουμε να σας ξαναδούμε μέχρι τα επόμενα νέα μέτρα που θα φέρετε, διότι είναι πολύ πιθανόν αν συνεχίσετε να κυβερνάτε και μετα μέτρα αυτά αν θα ψηφιστούν σήμερα που θα φέρουν 7% ύφεση το 2013 μέχρι τον Φλεβάρη το πολύ θα αναγκαστείτε να φέρετε και νέα μέτρα διότι τα έξοδα θα έχουν εκτροχιαστεί.

Ελπίζω κύριε Πρωθυπουργέ να μη σας ξαναδούμε εδώ να έρχεστε να επικυρώσετε και να αναγγείλετε νέα μέτρα αλλά να σας ξαναδούμε σύντομα σε προγραμματικές δηλώσεις, αυτή τη φορά της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα είναι πολύ σύντομα αυτή η ώρα. μια κυβέρνηση που θα σταματήσει την καταστροφή και θα ανασυγκροτήσει τη χώρα από την καταστροφή και το χάος που οδηγείτε εσείς τον ελληνικό λαό.
 
Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορείτε να πάρετε το λόγο να δευτερολογήσετε έχετε το δικαίωμα με βάση τον κανονισμό. Μιλάτε εσείς για παλαιοκομματισμό, μιλάτε εσείς λες και προσγειωθήκατε στη θέση του πρωθυπουργού με αλεξίπτωτο και δεν είχατε καμία σχέση με όλο αυτό το φαύλο αυτό πολιτικό σύστημα που εσείς μας περιγράψατε λίγο πιο πριν. 

Λες και δεν ήσασταν εσείς ο Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή τότε που αν πήγαινε κανείς στο μουσείο της Ακρόπολης και έβλεπε όσους είχαν έρθει με προγράμματα stages θα έβλεπε ότι όλοι είχαν ταυτότητα καταγωγής από την Καλαμάτα.
Εμείς εδώ, είμαστε παλαιοκομματικοί, εμείς δημιουργήσαμε αυτό το ρουσφετολογικό, δυσλειτουργικο κράτος, εμείς τα κάναμε όλα! Εμείς διότι όπως λέτε είμαστα θιασώτες της ανελευθερίας. Ενώ εσεις ήσασταν θιασώτες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Μιλάτε για προνόμια. Μας είπατε ότι προστατεύουμε προνομιούχους. Μας το είπε αυτό ο κ. Στουρνάρας που η πρώτη πράξη που έκανε ως Υπουργός Οικονομικών ήταν να προστατεύσει φίλους του τραπεζίτες, δίνοντας μια υγιή δημόσια τράπεζα την Αγροτική Τράπεζα σε μια πτωχευμένη ιδιωτική για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιων φίλων και εκλεκτών. Εσείς τα λέτε αυτά. Μιλάτε για προστασία προνομιούχων εσείς που κρύβατε επί 2,5 χρόνια τη λίστα Λαγκαρντ και τους προνομιούχους που κρύβετε από τη φορολογία στα συρτάρια σας. Έχετε θράσος να απευθύνεστε στην Αριστερά και να μιλάτε για προστασία προνομιούχων.

Και για άλλη μια φορά όσο και αν μιλάτε από κάτω, εμείς θα λέμε το λόγο μας, μας ακούει ο λαός, ο λαός έχει κρίση, έχει γνώση και δεν μας ενοχλεί ότι εσείς ζορίζεστε και φωνασκείτε, ακούστε όμως. Επιχειρήματα ακούτε. Μας μιλήσατε σήμερα για φοροδιαφυγή γιατί είναι φυσικά ο στόχος σας για άλλη μια φορά να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Μαθαίνω μάλιστα ότι ετοιμάζεται και έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να αποφύγετε τις πιέσεις, δεν ξέρω αν θα προλάβετε, δική μας ευχή σήμερα είναι να μην περάσουν αυτά τα μέτρα αλλά μαθαίνω ότι ετοιμάζετε και ανασχηματισμό, σκοπεύετε –λέει- να βάλετε τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στη θέση του αντιπροέδρου.

Πολύ ωραία ιδέα κύριε Πρωθυπουργέ! Θα σας πρότεινα μάλιστα να του αναθέσετε και αρμοδιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής και των εξωδικαστικών συμβιβασμών με την Ελβετία για τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία.

Αλλά επειδή πιστεύω ότι δεν θα είναι και τόσο αποτελεσματικό το έργο του γιατί επί διόμισι χρόνια τώρα δεν ήταν αποτελεσματικός, καλού κακού βάλτε και έναν αναπληρωτή υπουργό. Βάλτε καλύτερα τον κ. Βαξεβάνη αυτόν που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ, όχι αυτούς που τη συγκάλυψαν τόσα χρόνια τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτούς που διώκει η δικαιοσύνη.

Σήμερα το πρωί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο λαιμητόμο που φέρατε σήμερα προς ψήφιση. Δεν θέλω να μείνω στα θέματα της διαδικασία, θα μιλήσω επί της ουσίας.

Φέρνετε εδώ να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο και έχοντας παραδώσει προς ενημέρωση στους Βουλευτές, μόλις λίγες ώρες πριν, ένα 24ωρο πριν, εκατοντάδες σελίδες. Ένα νόμο που αναμένεται να καταστρέψει τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Εκατοντάδες σελίδες διατάξεις μέσα σε μια διαδικασία που απ’ ότι φαίνεται, κανείς μα κανείς εκ των Βουλευτών, εκτός βεβαίως των Υπουργών που είχαν λάβει μέρος σε αυτές τις διαβουλεύσεις, κανείς εκ των Βουλευτών, συναδέλφων της συμπολίτευσης, δεν θα έχει διαβάσει και δεν θα ξέρει τι ακριβώς ψηφίζει. Ίσως για να δικαιώσετε τον κ. Χρυσοχοϊδή που πριν από λίγα χρόνια ψήφιζε λέγοντας ότι ψήφισα επειδή δεν ήξερα, δεν είχα διαβάσει το μνημόνιο. Τώρα φαίνεται, βεβαίως, καλού κακού ψηφίζει υπερ ανεξάρτητα αν το έχει διαβάσει ή όχι.

Το κυριότερο όμως, είναι ότι φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αρνητική γνωμοδότηση τόσο του ελεγκτικού συνεδρίου όσο όμως πλέον και την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σε σχέση με την συνταγματικότητά του. 

Βέβαια, απ’ ότι φαίνεται όσες περισσότερες γνωμοδοτήσεις αντισυνταγματικότητας έχετε, τόσο το χειρότερο για το Σύνταγμα. Γιατί μπροστά στην αποφασιστικότητά σας να ολοκληρώσετε αυτό το έργο που έχετε αναλάβει. Δεν λογιαριάζετε ούτε το Σύγνταγμα, ούτε θεσμούς, ούτε διαδικασίες.

Με δυο λόγια ψηφίζεται άρον, άρον, έναν καταφανώς αντισυνταγματικό νόμο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια. Εκτός βέβαια, και αν φροντίσετε μέχρι τότε να ακυρώσετε ακόμη και το Σύνταγμα, να αναγνωρίσετε ως Σύνταγμα της χώρας, τις απαιτήσεις των δανειστών και τα μνημόνια.

Και αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας μέχρι που μπορείτε να φθάσετε; Μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η λογική σας. Που βάζετε κόκκινη γραμμή; Που βάζετε όριο σε αυτή την κατρακύλα.

Η λογική σας είναι θα κάνουμε ότι μας ζητήσουν, μα ότι μας ζητήσουν, αρκεί να μη θυμώσουν και μας πετάξουν με τις κλωτσιές από την ευρωζώνη. Αυτή είναι η λογική σας. Είναι μια πέρα για πέρα λαθεμένη λογική.
Πρώτον, γιατί στην ευρωζώνη δεν μας κρατάνε από φιλανθρωπία αλλά από ανάγκη. Δεν έχει μόνο η Ελλάδα ανάγκη την Ευρώπη, έχει και η Ευρώπη ανάγκη την Ελλάδα.

Μίλησε ο Πρωθυπουργός, δεν αντέχει τον διάλογο φαίνεται, έφυγε απότ ην καρέκλα του, ούτε για λίγα λεπτά, ε βέβαια έχει δουλειά ο πρωθυπουργός. Είναι δουλειά του να κάθεται στο Κοινοβούλιο; Έχει δουλειά. Ε, βέβαια. Δεν αντέχεται τον αντίλογο. Ο αντίλογος, η διαφορετική άποψη είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Διαφωνείται όσο θέλετε μαζί μας, ακούστε την διαφορετική άποψη. Δεν το αντέχετε.

Έλεγα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι μας είπε ο Πρωθυπουργός πριν στην ομιλία του για την εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία. Ας δει όμως και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Γιατί πράγματι, έχουμε μια εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα όμως είναι μια χώρα με ανεξάντλητη γεωπολιτική δυναμική. Την οποία δεν πρέπει να εξαντλήσουμε παραδίδοντας τη χώρα ενέχυρο στους δανειστές.
 
Δείτε τις τελευταίες δηλώσεις του ίδιου του κ. Σόιμπλε στην Σιγκαπούρη για το δυσανάλογο κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τη συνακόλουθη κατάρρευση από το ντόμινο στον ευρωπαϊκό νότο όλης της ευρωζώνης.

Δείτε την έκθεση του γερμανικού έγκυρου ιδρύματος Berdesman, δεν είναι δικιά μας ιδέα ή άποψη, για το κόστος στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην γερμανική οικονομία από πιθανή κατάρρευση του ευρώ. 17,2 τρισεκατομμύρια το 2020 για την παγκόσμια οικονομία, 73 δισεκατομμύρια για την γερμανική οικονομία.

Δεν τα βλέπετε αυτά; Δεν τα ακούτε αυτά και συνεχίζετε τον ίδιο καταστροφικό ενδοιασμό για την επιστροφή στην δραχμή; Πάλι τα ίδια ακούσαμε σήμερα.

Την προηγούμενη φορά ο πρωθυπουργός ήταν ενοχλημένος, και σωστά, με τις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων διότι πράγματι όσο υπάρχει αυτή η συζήτηση δε θα μπορέσει να έρθει ούτε ένας επενδυτής σε αυτήν την χώρα γιατί δε θα ξέρει σε τι νόμισμα θα επενδύσει. 

Αλλά ποιος είναι αυτός που αναπαράγει με τον χειρότερο τρόπο αυτή τη σπέκουλα, τον κίνδυνο, την κινδυνολογία για τη δραχμή; Είναι οι ξένοι αξιωματούχοι ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έρχεται για μια ακόμα φορά σε αυτά εδώ τα έδρανα και επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν έχει μυστικό σχέδιο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, ότι δήθεν υπάρχει κάποιο αόρατο λόμπι, το λόμπι της δραχμής.

Γιατί κύριοι της κυβέρνησης δεν κατονομάζετε αυτό το λόμπι; Πείτε μας, ποιοι είναι αυτό το λόμπι. Πολύ εύκολη απάντηση μας δίνετε. Ο πρωθυπουργός όταν μιλάει για λόμπι, μιλάει για λόμπι συμφερόντων. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι επιχειρηματίες που κρύβονται πίσω από αυτό το λόμπι; Διότι εμείς όταν μιλάμε για το λόμπι του μνημονίου και της χρεοκοπίας, γι αυτούς οι οποίοι έχουν επενδύσει στο μνημόνιο και σε αυτήν την πολιτική και κερδίζουν από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων μιλάμε με ονόματα και διευθύνσεις, δε μιλάμε γενικόλογα. Και πολλά από αυτά τα ονόματα, πολλές από αυτές τις διευθύνσεις, βρίσκονται στα συρτάρια σας. Στις περιβόητες λίστες που φυλάτε. Εσείς γιατί δεν μιλάτε με ονόματα αλλά χτυπάτε ανεμόμυλους ;

Η πραγματικότητα είναι ότι συνειδητά λέτε ψέματα και είστε συκοφάντες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση. Και η πραγματικότητα είναι ότι παίζετε τα ρέστα σας για να παραμείνετε στην εξουσία με εκβιασμούς και κινδυνολογία.

Διότι, τώρα μας είπατε ότι ο νέος διαχωρισμός είναι ευρωπαϊστές – αντιευρωπαϊστές. Όχι αυτοί που αποδέχονται την παράδοση της χώρας, την μετατροπή της σε αποικία χρέους στην ευρωζώνη, αυτοί που αποδέχονται το μνημόνιο και αυτοί που δεν αποδέχονται αυτήν την προοπτική αλλά οι ευρωπαϊστές και οι αντιευρωπαϊστές.

Μα εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές. Αν ήσασταν ευρωπαϊστές, θα ακολουθούσατε μια πολιτική που θα μπορούσε να ευνοήσει την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης. Τα μνημόνια της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, τα μνημόνια που βουλιάζουν τον Ευρωπαϊκό Νότο, δεν προωθούν την ευρωπαϊκή ιδέα. Αν ήσασταν ευρωπαϊστές θα φροντίζατε όχι να υποδεχτείτε με κόκκινα χαλιά την κα Μέρκελ, αλλά να βρεθείτε κι εσείς στην Μάλτα όταν συναντήθηκαν εκεί οι αρχηγοί των κρατών του Νότου με τον κ. Ολλάντ. 

Αλλά δεν είστε ευρωπαϊστές είστε Μερκελιστές. Σας ενοχλεί που το λέμε ξανά και ξανά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα διότι η πολιτική της κας Μέρκελ είναι αυτή που μας απομονώνει στην Ευρώπη, που μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ.
Και επανέρχομαι. Χαίρομαι κ. πρωθυπουργέ».

Σαμαράς: Την επόμενη φορά που θα πρέπει να μιλήσω στο εξωτερικό για εθνικό λόγο, ειλικρινά σας λέω θα παίρνω την άδειά σας.
Τσίπρας

«Χαίρομαι πολύ κ. πρωθυπουργέ που θα μου ζητάτε την άδεια για να μιλάτε στο εξωτερικό για εθνικό λόγο. Ελπίζω να μην κάνουμε 4 μήνες να σας ξαναδούμε στα βουλευτικά έδρανα επειδή θα υπάρχει εθνικός λόγος να απουσιάζετε.

Επανέρχομαι λοιπόν στο αρχικό μου ερώτημα. Ρώτησα, λοιπόν, έως που μπορεί να φτάσει αυτή η λογική. Η λογική του ότι ό,τι μας ζητήσουν πρέπει να το κάνουμε. Μέχρι τον ειδικό λογαριασμό; Όπου θα μπαίνουν όχι μόνο τα δανεικά αλλά και τα έξοδα του δημοσίου ακόμα και ο φόρος προστιθέμενης αξίας προκειμένου να πληρώνονται πρώτα οι δανειστές και μετά οι ανάγκες του κράτους; Και αυτό το συζητάτε. Μέχρι την κατάργηση βασικών αρχών του Συντάγματος και τη γελοιοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας; Και αυτό το κάνετε. Ή μέχρι την εκκένωση νησιών με κάτω από 150 κατοίκους όπως ζήτησαν και φαίνεται πως προς τιμή του ο υπουργός ο κος Μουσουρούλης…
… αυτό είναι το πρόβλημά σας ότι έκανα έναν αναγραμματισμό; Δεν είναι το πρόβλημά σας ότι ζήτησαν από την τρόικα να εκκενώνουμε νησιά με κάτω από 150 κατοίκους, το πρόβλημά σας είναι να λέμε καλά το όνομα του υπουργού, αυτό είναι το πρόβλημά σας.

Και αντί να βγείτε, να έχετε το θάρρος, και να βγείτε και να πείτε αυτή είναι κόκκινη γραμμή τι κάνατε; Προσπαθήσατε να το κουκουλώσετε να πείτε πως δεν ειπώθηκε ποτέ όπως όλα εκείνα που λέτε πως δεν ειπώθηκαν ποτέ και μετά από λίγο τα ξαναβλέπουμε μπροστά μας. Που είναι λοιπόν αυτές οι κόκκινες γραμμές σας ; Μπορείτε λοιπόν να φτάσετε πολύ μακριά από ότι φαίνεται ώστε να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία. Αρκεί να κρατήσετε στα συρτάρια σας τις λίστες σας με τους προστατευόμενους σας, να κουκουλώσετε ευθύνες για εξεταστικές επιτροπές για το πώς φτάσαμε έως εδώ, και θέλω μια απάντηση κ. πρωθυπουργέ αλήθεια που πήγε αυτή η περιβόητη μία και μοναδική εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο; Θα την φέρετε ποτέ; Έχουμε καιρό ε;

Η κόκκινη γραμμή σας είναι λοιπόν να κουκουλώσετε τις ευθύνες, να παραμείνετε γαντζωμένοι στις πολιτικές σας θέσεις εξουσίας και να προστατεύσετε τους πολιτικούς σας φίλους. Αυτή είναι η δικιά σας κόκκινη γραμμή.

Θα έχω την ανοχή σας κ. πρόεδρε.

Θέλω να έρθω στην ουσία των μέτρων και του μεσοπρόθεσμου όχι μόνο των μέτρων. Το ίδιο το μεσοπρόθεσμο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι προεξοφλεί την αποτυχία του. 
Μιλάγατε μια φορά και έναν καιρό για την επιμήκυνση. Ακούσαμε ξανά και ξανά ότι τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία. Το ίδιο το μεσοπρόθεσμο όμως που συζητάμε σήμερα φανερώνει ότι δε θα είναι τα τελευταία.

Κατ’ αρχήν γιατί το μεσοπρόθεσμο έχει τετραετή διάρκεια, παίρνουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των μέτρων στην αρχή, τα υπόλοιπα το 2014, 15, 16. Αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι τα μέτρα που αποφασίζετε θα έχουν ύφεση πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εκτιμάται και υπολογίζεται. Εσείς λέτε ότι τα μέτρα θα έχουν οριακά αρνητικό αποτέλεσμα στην ύφεση ενώ η πραγματικότητα είναι, και αυτή είναι η δική μας εκτίμηση, ότι η ύφεση θα πάει του χρόνου κοντά στο 7%. Και μετά με το πρόσχημα ότι δεν τα υπολογίσατε καλά, η περίφημη ρήτρα ισοδυνάμων του κ. Κουβέλη θα μετατραπεί σε ρήτρα κατά των αδυνάμων.

Το χρέος.
Το ίδιο το μεσοπρόθεσμο αποκαλύπτει επίσης ότι το χρέος είναι όχι απλά μη βιώσιμο αλλά εκτός ελέγχου. Το χρέος της τάξης του 185 % του ΑΕΠ που θα έχουμε το 2016 δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Αποτελεί ομολογία δημοσιονομικής κατάρρευσης και χρεοκοπίας. Και έτσι επιβεβαιώνεται η έκθεση της Commerce Bank της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Die Velt. Ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί η Ελλάδα θα την οδηγήσει σε κατάρρευση και χρεοκοπία. Κα πως μοναδικός τρόπος για να διασωθεί η χώρα είναι το κούρεμα του επίσημου χρέους τους και όχι η αναποτελεσματική επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά που προτείνει ο κος Σόιμπλε.

Αλλά επίσης αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν όλη η Ευρώπη να μιλά για πρόγραμμα που δεν βγαίνει και μόνο εσείς και η κα Μέρκελ να επιμένετε ότι βγαίνει. Πως είναι δυνατόν να μιλάνε για την ανάγκη ουσιαστικής διαγραφής του χρέους και σεις μόνο να το αρνείστε. 

Θυμάμαι ως κι ο κος Ακερμαν λίγες μέρες πριν μεταβείτε στο Βερολίνο, ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς διαγραφή χρέους μέχρι να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ. Και λίγες μέρες μετά κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς βρεθήκατε στο Βερολίνο και τι δηλώσατε «θα πληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ». Και αναρωτιέμαι, ποιος από τους δύο έχει δίκιο ο κος Ακερμαν ή εσείς. Ή μάλλον λάθος ερώτημα. Το βασικό και κρίσιμο ερώτημα είναι ποια από τις δύο αντιλήψεις συμφέρει τη χώρα και ποια όχι.

Για την επιμήκυνση.
Μιλάτε για την ανάγκη επιμήκυνσης το παρουσιάζετε ως το δωράκι, το κερασάκι που θα έρθει στην τούρτα των σκληρών αυτών μέτρων. Και παρουσιάζετε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει κατανείμει το9 70% των μέτρων μέσα στον πρώτο χρόνο το 2013. Και τα επόμενα χρόνια 2014-2015-2016 από 10% . και αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα επιμηκύνετε μετά το δημοσιονομικό και κοινωνικό κράχ που θα έρθει το 20103 από αυτά τα μέτρα. Το μόνο που θα επιμηκύνετε είναι μάλλον το σκοινί για να κρεμαστούμε.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μιλάτε για την αναγκαιότητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σωστά. Προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αλλά τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία όπως ισχυρίζεστε. Θα τα αξιοποιήσουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Διότι εσείς δεν θέλετε να ανακεφαλαιοποιείτε τις τράπεζες αλλά τους τραπεζίτες. Γιατί ενώ χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, τους αφήνετε τνα τις ελέγχουν και να τις διοικούν χωρίς καν να τους θέτετε όρους δημόσιου συμφέροντος. 

Δεν τους υποχρεώνεται να διαθέσουν προκαθορισμένο μέρος των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης στην πραγματική οικονομία. Και δεν τους υποχρεώνεται να ανακουφίσουν δανειολήπτες, τα επισφαλή δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς εκκαθάριση των επισφαλών δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αυτό που κάνετε είναι να ρίχνεται κι άλλα λεφτά, λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Τέλος, ιδιωτικοποιήσεις.
Στο πρώτο μνημόνιο μας λέγατε ότι είναι το μαγικό κλειδί, το όχημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, υπολογίζατε τις ιδιωτικοποιήσεις περίπου 50 δις. Βεβαίως, έχουν περάσει δύο μνημόνια και όχι μόνο 50 δις δεν ήρθαν στο δημόσιο ταμείο, κάποια έξοδα από τις υψηλές αμοιβές κάποιων συμβούλων ιδιωτικοποιήσεων. Εμείς, λέμε, ευτυχώς, αλλά προσέξτε το επιχείρημά μου κύριε πρωθυπουργέ και κύριε Στουρνάρα.

Τώρα στο 3ο Μνημόνιο προβλέπετε τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στα 10 δις ως το 2016. όχι 50 που λέγατε και μεις σας λέγαμε ότι είναι ένα άπιαστο νούμερο γιατί οι κυβερνήσεις και η εκσυγχρονιστική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν πουλήσει τα περισσότερα που μπορούσαν να πουλήσουν. Αλλά λέτε 10 δις. Εμείς σας λέμε ότι το πετυχαίνετε. 2,5 δις κατ΄ έτος, δηλαδή, 1,2% του ΑΕΠ κατ΄ έτος. Δηλαδή με 1,2% κατ΄ έτος θα επανακινηθεί η οικονομία; Δηλαδή θα ξεπουλήσουμε κερδοφόρους οργανισμούς τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, όλα τα χρήσιμα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να έχουμε κατ΄ έτος τα επόμενα τέσσερα χρόνια μόλις 1,2 % του ΑΕΠ; Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν κύριες και κύριοι συνάδελφοι. Είτε είστε αθεράπευτα δογματικοί νεοφιλελεύθεροι για να υιοθετείτε αυτή τη λογική είτε και θέλω να το απεύχομαι αυτό, θέλετε να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Έρχομαι, και κλείνω δεν θέλω να καταχραστώ άλλο το χρόνο, μας ρωτάτε δεν σέβεστε την ετυμηγορία του λαού και ζητάτε εκλογές; Άλλαξε τίποτε αυτούς τους 5 μήνες και ζητάτε εκλογές; Θα ήθελα να σας θυμίσω με ποιο πρόγραμμα κερδίσατε εκβιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού πριν από 5 μήνες. Και μιας και μιλάτε για λαϊκισμό να σας θυμίσω τι ήταν αυτά τα περιβόητα 18 σημεία που τάζατε, κύριε Σαμαρά, στον ελληνικό λαό για να σας ψηφίσει για να πάρετε βραχεία κεφαλή από το ΣΥΡΙΖΑ.

Λέγατε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε 150.000 θέσεις εργασίας. Μιλούσατε για αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009. Μιλούσατε για αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων των αστυνομικών που σήμερα ξεριζώνετε, λέγατε ότι θα στηρίξετε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ακόμη και για την μετενέργεια δίνατε υποσχέσεις, για την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9% αυτά λέγατε.
Έτσι κερδίσατε με εκβιασμούς την ψήφο του ελληνικού λαού.
Αλλά εμείς δεν ζητάμε εκλογές επειδή είπατε ψέματα και κοροϊδέψατε το λαό. Αυτό είναι σύνηθες δυστυχώς στην πολύπαθη ελληνική δημοκρατία. Εμείς ζητάμε εκλογές επειδή αισθανόμαστε ότι αν συνεχίσετε να κυβερνάτε αυτός ο τόπος κινδυνεύει.

Δεν είμαστε ανυπόμονοι να κυβερνήσουμε, είμαστε ανυπόμονοι να σώσουμε την κοινωνία από την επερχόμενη καταστροφή να προλάβουμε το κοινωνικό κραχ που θα φέρουν τα μέτρα που ετοιμάζεστε να ψηφίσετε, να προλάβουμε την ανεργία να μη φτάσει στο 35% , να προλάβουμε να μη δούμε αρρώστους να αφήνονται στη μοίρα τους έξω από νοσοκομεία γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν, να προλάβουμε να μη δούμε άλλο καρκινοπαθείς να μη μπορούν να κάνουν την θεραπεία τους γιατί έχετε κηρύξει στάση πληρωμών στον ΕΟΠΠΥ και δεν υπάρχουν φάρμακα στις αποθήκες. Να προλάβουμε τα νοσοκομεία να μην κλείσουν τα χειρουργεία που θα αναβάλλονται γιατί δεν θα υπάρχουν γάζες και ράμματα . τους συνανθρώπους μας που θα οδηγούνται στη μετανάστευση ή στην αυτοκτονία, γι αυτό είμαστε ανυπόμονοι.

Σήμερα, κύριες και κύριοι συνάδελφοι μέσα στη Βουλή έχουμε μια παρωδία και έξω από τη Βουλή έχουμε χιλιάδες πολίτες που παρά το γεγονός ότι μέσα στη βροχή έχουν φάει τόνους χημικά για άλλη μια φορά βρίσκονται για να υπερασπιστούν την δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Χαιρετίζουμε αυτή τη στάση. Είναι η υπερήφανη στάση του λαού μας. Το ξέρουμε ότι ο παλμός του αγωνιζόμενου λαού σας πανικοβάλει. Εμάς αυτός ο παλμός μας συγκλονίζει. Μας υποχρεώνει να μείνουμε ανυποχώρητοι ως το τέλος. Διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Θα ζητήσουμε εκλογές και ο λαός θα επιβάλλει εκλογές για να σωθεί η χώρα για να σωθεί ο τόπος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)