to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:13 | 11.07.2015

Πολιτική

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για το ν/σ εξουσιοδότησης για τη συμφωνία με ESM (βίντεο)

Το βίντεο και σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή


Το βίντεο:

Και σημεία από την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα όπως τα καταγράψαμε στο Liveblog του left.gr:

Από την πρώτη μέρα κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου, βάζοντας όλες μου τις δυνάμεις γαι το δίκιο του λαού μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Εχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, πολλές φορέςσε συνθήκες απειλών και εκβιασμών.

»Ανέλαβα ρίσκα, δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος, ούτε επιδίωξα την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία. Εφτασα ως εκεί που κανείς δεν έιχε φανταστεί ότι μπορεί να φτάσει έλληνας πρωθυπουργός»

«Φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ κι εμπρός υπάρχει ναρκοπέδιο. Ναι, κάναμε λάθη στη διαπραγμάτευση, Ουδείς αλάθητος, και πρώτος εγώ. (...) Οφείλουμε να αποφασίσουμε αυτή την ισοτιμία που κατακτήσαμε να μην τη θυσιάσουμε στο βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων που επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μια μη αρεστή κυβέρνηση και από έναν ηρωικό λαό που βιώνει την ασφυξία που του επιβλήθηκε αλλά επιμένει να τη στηρίζει»

«Απέχει πολύ από τις διακηρύξεις μας η συμφωνία, αλλά οφειλουμε να κάνουμε τη σύγκριση με το τι έχουμε μπροστά μας. Στις 25/6 πήραμε τελεσίγραφο από το Γιούρογκρουπ,. με μόνο σκληρά μετρα, χωρίς δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους, με αξιολογήσεις. Το αρνηθήκαμε, και το ίδιο θα έκανε όποιος άλλος ήταν στη θέση μας. Και το θέσαμε στην κρίση του λαού»

«Ο λαός δεν έδωσε εντολη ρηξης, εδωσε εντολή διαπραγμάτευσης. ΟΠως δεσμεύτηκα και πριν το δημοψηφισμα, θα έκανα το καλύτερο για να φέρω μια καλυτερη συμφωνία. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα το λαό, ούτε τη δέσμευση που πήρα με τους άλλους αρχηγούς»

«Το όχι, εντολή για καλύτερη λύση, για καλύτερη συμφωνία, για τους ανθρώπους που έχουν ζήσει τη φτώχεια τόσα χρόνια. Το εξέλαβα και σαν ψήφο εμπιστοσύνης. 

3 προϋποθέσεις υπήρχαν για αυτή τη συμφωνία. Εχουμε λοιπόν επαρκή χρηματοδότηση (1), υπόσχεση ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου (2) με δέσμευση για εμπροσθοβαρή εκταμίευση και (3) έχουμε σοβαρή συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους»

«Δϋσκολο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, είναι αλήθεια. Ελαφρύτερο από πριν, αλλά δυσκολο. Εχουμε όμως κα΄τι που μπορεί να δώσει τέλος στα σενάρια περί Grexit. Στέλνεται σήμα στους επενδυτές και τις αγορές να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία, άρα την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις υφεσιακών μέτρων»

Το ΔΝΤ δεν θα ειναι αντισυμβαλλόμενος - 5 σημεία για τη συμφωνία

Αλ. Τσίπρας: «1) Το ΔΝΤ δεν θα ειναι αντισυμβαλλόμενος. τελειωνει η Τρόικα όπως την ξέραμε.

2) Τριετής η συμφωνία, παρέχει χρόνο και χώρο. Τελειώνει τα σενάρiα Grexit. Ενιαία προαπαιτούμενα σε όλη τη διάρκεια, δεν θα βρεθούμε σε 5 μηνες να συζητάμε καινούργια

3) Πρωτογενή πλεονάσματα και το ύψος τους. Αντί για 30 δισ. πλεόνασμα εχουμε υποχρέωση για 17 δισ. στον ίδιο αριθμό των 4 ετών. Αρα μετρα πολλαπλάσια των 7,5 δισ. που θα έχουμε τώρα, με τη δύσκολη πρόταση που έχουμε στο τραπέζι.

4) Θα μετατρέψουμε σε μακροπρόθεσμο το βραχυπρόθεσμο χρέος με την ανταλλαγή ομολόγων. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του. 

5) Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λόγω της τραπεζικής αργίας. Πρώτη φορά υπάρχει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Εϊναι εφικτό να διεκδικήσουμε ουσιαστική δέσμευση των εταιρων και χρονικό ορίζοντα για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Αλ.Τσίπρας: Ψηφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία...

...επειδή αφορά την επόμενη μέρα. Εχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας, να συνεχίζει να αγωνίζεται με πείσμα για προκοπή και ευημερία. Το πάθος του για αξιοπρέπεια θα είναι οδηγός μας. Θα καταφέρουμε να μεινουμε στην Ευρώπη, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια, κατέληξε ο πρωθυπουργός

 Δώσαμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη

Δώσαμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη. Ισως αυτό να μη φαίνεται εφικτό με βάση τους παρόντες συσχετισμούς. Ρϊξαμε όμως τον σπόρο. ΔΙαπραγματευτήκαμε για να γινει πράξη ο διπλός σεβασμός: στους κανόνες της ΕΕ και στη λαΪκή κυριαρχία, τη δημοκρατία. Πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης. Αγωνιστήκαμε για τα εργασιακά δικαιώματα, για την αποτροπή των απολύσεων, για το δίκιο του ελληνικού λαού. ΑΥτός ο αγώνας δεν μπορεί να πάει χαμένος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)