to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:43 | 07.09.2019

Πολιτική

Η «ανάπτυξη για όλους» του Μητσοτάκη, χωράει πολύ λίγους: Η ομιλία στη ΔΕΘ και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανάπτυξη για τους ισχυρούς και τα πλεονάσματα στις καλένδες, ούτε λέξη για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τον πρωθυπουργό - ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, άνεργοι, αγρότες και πολλοί άλλοι που δεν άκουσαν τίποτα συγκεκριμένο που να τους αφορά, δεν χωρούν στην «ανάπτυξη για όλους» της Ν.Δ.


«Η υποτιθέμενη "ανάπτυξη για όλους" του κ. Μητσοτάκη χωράει τελικά πολύ λίγους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (αναλυτικά παρακάτω).

Όπως αναλυτικά αναφέρει η Κουμουνδούρου:

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του. Κατάφερε να μιλήσει για παρά πολλά θέματα, λέγοντας ελάχιστα πράγματα επί της ουσίας. Ένα είναι το σίγουρο. Ο πρωθυπουργός της χώρας μάς διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» στην πράξη μεταφράζεται σε «ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς». Στο έδαφος αυτό, για τη μεσαία επιχειρηματικότητα ακούσαμε μόνο ευχολόγια ενώ εκκωφαντική ήταν η σιωπή του για το ερώτημα της σχέσης μεγάλων επενδύσεων και προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Αυτός είναι ο ορισμός του νεοφιλελευθερισμού.

Το νεοφιλελεύθερο όραμα του κ. Μητσοτάκη διαγράφεται με σαφήνεια στην αναφορά του στα ζητήματα της εργασίας. Εκεί, με προκλητικό τρόπο, μας διαβεβαίωσε ότι είναι πρώτιστη έγνοια του η προστασία των εργαζομένων και, στη συνέχεια, κατήγγειλε τις ρυθμίσεις προστασίας της μισθωτής εργασίας ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα.

Από εκεί και πέρα ο κύριος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά επιμελής.

Φρόντισε να μην πει κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων που υποσχόταν, παραπέμποντάς την σε μία αόριστη "κατάλληλη συγκυρία"
Φρόντισε να μην πει κουβέντα για ποιο λόγο ετοιμάζεται να σαρώσει τους πολίτες και τη χώρα με μνημονιακές μεταρρυθμίσεις όταν η μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% έχει ήδη επιτευχθεί με τον καταπιστευτικό λογαριασμό και χωρίς "προαπαιτούμενα".
Φρόντισε να μην πει κουβέντα για την μέχρι πριν από λίγους μήνες "προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών", αν και γνωστός Μακεδονομάχος.

Αυτό που σίγουρα έκανε με επιτυχία είναι ότι επιβεβαίωσε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «τρώει από τα έτοιμα».

Είπε ότι αυτός μείωσε τον ΕΝΦΙΑ που μειώθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη του 2018.
Είπε ότι αυτός -ως άλλος ταχυδακτυλουργός- μείωσε την ανεργία τον Αύγουστο ενώ εδώ και τρία χρόνια η Εργάνη καταγράφει άνοδο της απασχόλησης και μείωση της αδήλωτης/υποδηλωμένης εργασίας.
Είπε ότι αυτός έκανε τις 120 δόσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είπε ότι αυτός μειώνει τη φορολογία στις επιχειρήσεις που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2019 κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο ως το 25%.
Την ίδια στιγμή, όμως, μέσα στον αναπτυξιακό του οίστρο, ακύρωσε όλα τα αναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2020:
Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ίσχυε από το ερχόμενο έτος και την οποία παρέπεμψε αόριστα στο μέλλον.
Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες από το 13% στο 11%.
Τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 50%.
Την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, άνεργοι, αγρότες  και πολλοί άλλοι που δεν άκουσαν τίποτα συγκεκριμένο που να τους αφορά, δεν χωρούν στην «ανάπτυξη για όλους» της Ν.Δ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε σχετικά:

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου 7/9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη ομιλία του εκεί ως πρωθυπουργός.

Παρουσιάζει τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ ως δικά του

«Eίμαστε μια κυβέρνηση που ό,τι λέει το κάνει», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε».

   Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση: «ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα».  

«Ξεχνάει» ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν ένα μέτρο το οποίο είχε εξαγγελθεί στη ΔΕΘ από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ακριβώς πριν από ένα χρόνο και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  τον Δεκέμβριο του 2018.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «εντοπίστηκαν και "πάγωσαν" οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων».

Όλα στο σφυρί, το περιβάλλον σε δεύτερη μοίρα

Στο μέτωπο της «ανάπτυξης», όπως την περιγράφει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, «ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός εξηγώντας: «Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως,ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls»...

Αρκεί να του θυμίσουμε ότι η άρση των capital controls είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και έλειπε μία υπογραφή, αυτή του κ. Στουρνάρα για να αρθούν και εκείνος την κρατούσε αναμένοντας την κυβερνητική αλλαγή.

Ο κ. Μητσοτάκης πανηγύρισε επίσης για τις επενδύσεις της Eldorado Gold και της Cosco. «Στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές», ανέφερε. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη. Η συνολική αξία του έργου; ένα δισ. ευρώ. Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή; 1.900 εργαζόμενοι. Και μετά την ολοκλήρωσή του; Περισσότερες από 900».

   Όπως πρόσθεσε: «Η Cosco επίσης κατέθεσε και νέο σχέδιο: Για επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας. Για καινούριες υποδομές, αλλά και για ίδρυση ξενοδοχείων. Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει απάντηση μέχρι τον επόμενο μήνα. Συνολική αξία επένδυσης; Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του έργου; 2.500 εργαζόμενοι. Και νέες θέσεις εργασίας; 3.000».

Γενικόλογες υποσχέσεις «συνέπειας»

Το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων και δημοκρατικής λογοδοσίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ. Επανέλαβε ότι «η οικονομία και η ανάπτυξη, που είναι το πρόταγμά του, αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας. Όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της. Αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους μας».

   «Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα».

Στις καλένδες τα πλεονάσματα (πρώτα οι «μεταρρυθμίσεις»)

   «Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

 Για να δικαιλογήσει την ανακολουθία του ανέφερε: «Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς, παρά να επαιτείς».

Ενώ η κυβέρνηση, δηλαδή, θα έπρεπε, αξιοποιώντας το εργαλείο του καταπιστευτικού λογαριασμού, που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ,  να διεκδικήσει και να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, δεν θα το κάνει, πράγμα που εξηγείαι από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληπτικές εμμονές της ΝΔ για περιοριστικές πολιτικές, σε μέτρα λιτότητας.

Υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις αφού τα έδωσε όλα στις επιχειρήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις.

    Ειδικότερα:

   * Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

   *Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

   * Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.

   * Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

   * Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

   * Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

   * Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

   * Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

   * Διατηρείται, τέλος, το επίδομα των συνταξιούχων και θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Υποσχέθηκε μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας, με κανόνες για τους εργοδότες, με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός που φαίνεται ότι ξέχασε κιόλας τις αντεργατικές παρεμβάσεις Βρούτση μέσα στο κατακαλόκαιρο. Εξήγγειλε δε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έβγαλε τη στολή του μακεδονομάχου

Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προϊόντα της Κρήτης. Και θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)