to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 16.01.2014

Πολιτισμός

Η ομάδα DE NOVO ανεβάζει στο θέατρο "Νέος Κόσμος" την απολαυστική "Μήδεια" του Μποστ

Η Ομάδα «DE NOVO» στο ξεκίνημά της, παρουσιάζει την ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ.


Μια παράσταση που ανέβηκε με επιτυχία πέρσι τον Μάιο στο θέατρο «Ενδορφίνη» και θα συνεχιστεί από 3 Φεβρουαρίου στο Δώμα του θεάτρου «Νέος Κόσμος», από 3/2/2014 μέχρι 8/4/2014.

 Μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μποστ, Μήδεια. Λόγια και εικόνες παιγνιώδεις, σχεδόν Διονυσιακές. Μια Μήδεια που σκοτώνει τα παιδιά της γιατί ελευθεριάζουν. Ένα καυστικό σχόλιο πάνω στην υποκρισία, που αιώνες και χιλιετίες τώρα κατατρώει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Νίκος Δημητρόπουλος στήνει μια ευρηματική παράσταση με καταιγιστικούς ρυθμούς, χρώματα και πινελιές που θυμίζουν τσίρκο του παραλόγου, φωτίζοντας τις διαχρονικές αξίες του έργου του Μποστ.

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη και ο Γιάννης Στεφόπουλος, ηθοποιοί με μακρά πορεία στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, μεταμορφώνονται και ερμηνεύουν με ένταση τους πολλαπλούς ρόλους του έργου, σε μια συνεχή χορογραφία που αποδίδει το γελοίο και κωμικοτραγικό χαρακτήρα του έργου.

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Νίκος Δημητρόπουλος

Παίζουν: Ιφιγένεια Αστεριάδη, Γιάννης Στεφόπουλος Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης Κουστούμια: Βανέσσα Τουζλούκωφ

Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης Επιμέλεια κίνησης: Κυριάκος Κοσμίδης

Φωτογραφίες: Στάθης Σταμουλακάτος Video: Αλέξης Πηλός

Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12€ Φοιτητικό 10€ Ανέργων 8€

Η παράσταση έχει αποστάσει διθυραμβικές κριτικές. Χαρακτηριστική αυτή του Αντόνη Μποσκοίτη για το onlytheater.gr:

Μπαίνοντας στο θεατράκι ''Ενδορφίνη'', το σκηνικό που αντικρίζεις και που επιμελήθηκε ο Γιώργος Λυντζέρης είναι εντυπωσιακό για μία low budget παράσταση και θυμίζει μεσαιωνικό τσίρκο.

Όταν αμέσως μετά την έναρξη της ''Μήδειας'', τη σκηνή αλωνίζουν κυριολεκτικά η Ιφιγένεια Αστεριάδη και ο Γιάννης Στεφόπουλος, υποδυόμενοι όλους τους ρόλους του έργου εναλλάξ, δεν αργείς να συνειδητοποιήσεις πως παρακολουθείς μία αποψάτη θεατρική κωμωδία με στοιχεία της πιο παρακμιακής pop-rock αισθητικής και με την κριτική σκέψη, βέβαια, του συγγραφέα, του μεγάλου Μποστ.

Για το πρώτο μέρος, την αντικομφορμιστική αισθητική της παράστασης, δούλεψε η ματιά του νέου σκηνοθέτη Νίκου Δημητρόπουλου. Τίποτα δε μένει όρθιο κυριολεκτικά: η κενή τάξη της αριστοκρατίας, η σεξουαλική φαιδρότητα, ακόμη κι αν θίγεται το σοβαρότατο θέμα της παιδεραστίας, η ανεργία ως συνέπεια των οικονομικών κρίσεων, τα συζυγικά παραστρατήματα και η υποκριτική τάξη των αστυνομικών και των παπάδων, μπολιασμένα όλα με ένα γούστο, το οποίο χρωστάει πολλά στον Αλμοδοβάρ, το ''Rocky Horror Picture Show'', την ελληνική trash TV και την πιο αθώα πορνογραφία.

Στο δεύτερο σκέλος, εν προκειμένω το κείμενο αυτό καθ'αυτό του Μποστ, η μίξη δεκαπεντασύλλαβου, καθαρευουσιάνικων και ξενικών λέξεων, ιδιαίτερα έτσι όπως αποδίδονται από το ερμηνευτικό δίδυμο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στο θεατή: προβληματίζεται για ήδη γνωστά του θέματα, κρατώντας παράλληλα την κοιλιά του από τα γέλια.

Ενδιαμέσως, παρεμβάλλονται σύντομα βίντεο, ολότελα αλμοδοβαρικής αισθητικής, που εξυπηρετούν τη δράση και χρησιμεύουν σαν ένα είδος άτυπων χορικών μιας εκμοντερνισμένης αρχαίας τραγωδίας - κωμωδίας. Εξαιρετικές και οι μουσικές επιλογές του σκηνοθέτη (από Σούμπερτ μέχρι Σκρίμιν' Τζέι Χόκινς), με τα κοστούμια της εικαστικού Βανέσσας Τουζλούκωφ να κλέβουν την παράσταση επίσης!

Πολύ την ευχαριστήθηκα αυτή την παράσταση!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)