to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 25.05.2015

Κοινωνία

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποφανθεί για την εισφορά αλληλεγγύης

Προσεχώς θα αποφανθεί η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της συνταγματικότητας ή μή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου.


 Σύμφωνα με πληροφοριες η πλειοψηφία της Ολομέλειας  του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρεται να είναι  ειναι υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου , αλλά η τυχόν κρίση υπερ της αντισυνταγματικοτητας δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Αποκλειεται δηλαδη  η επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της  απόφασης της Ολομέλειας.

Έτσι , θα πρέπει να καλυφθεί για το μέλλον με ισοδύναμα το κενό που θα δημιουργηθεί  μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω της αδυναμίας εφαρμογής  αντισυνταγματικού νόμου που επιβάλει την εν λόγω εισφορά. 

Επισημαίνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το απασχολεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και  συνταξιούχους  του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010.

 Η επίμαχη εισφορά παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόντουσαν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας.

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισήχθη προς συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς με τους κανόνες του  νόμου 4055/2012 περί πρότυπης δίκης (το αντίστοιχο του νόμου 3900/2010 που ισχύει για το Συμβούλιο της Επικρατείας).

Η πλειοψηφική τάση που έχει διαμορφωθεί, μέχρι στιγμής,  στην  Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την αντισυνταγματικότητα δύο διατάξεων του 3986/2011. 

Η πρώτη είναι αυτή του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης  της επίμαχης εισφοράς και η δεύτερη είναι της αιτιολογίας σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε αυτή.

Τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου τους απασχολεί η συνταγματικότητα και η νομιμότητα και  άλλων διατάξεων του νόμου που επιβάλλει την επίμαχη εισφορά. 

Οι κατηγορίες

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).

Τόσο οι συνταξιούχοι δικαστές όσο και οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Όπως επιςημαίνουν  η εισφορά αλληλεγγύης  είναι αντίθετη και στο άρθρο 25 του Συντάγματος, καθώς «δεν ζητείται από όλους τους πολίτες η ισότιμη εκπλήρωση του χρέους τους για εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη».

Τονιζουν παράλληλα οι προσφευγοντες  συνταξιούχοι ότι η επιβολή της επίμαχης εισφοράς παραβιάζει το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύουν την περιουσία και δεν επιτρέπουν την ολική ή μερική αφαίρεσή της, ενώ τονίζουν ότι είναι αντίθετη η επίμαχη εισφορά και σε μια ακόμη πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Ακόμα οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης επί των συντάξεων, υπολογίζεται εσφαλμένα με βάση το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης και όχι με βάση το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό.

Με πληροφορίες από thetoc.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)