to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 04.01.2018

Οικονομία

Η οικονομία της ευρωζώνης έκλεισε το 2017 με την ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων 7 ετών

Τα στοιχεία αυτά θα ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να σταματήσει φέτος την επιθετική πολιτική στήριξης που ακολουθεί και συμπίπτουν με την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει στο μισό - στα 30 δισ. ευρώ - από αυτό τον μήνα τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της.


H οικονομία της Ευρωζώνης έκλεισε το 2017 με την ισχυρότερη ανάπτυξη σχεδόν επτά ετών, με τη δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών να επιταχύνεται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της εταιρείας IHS Markit. Τα στοιχεία αυτά θα ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να σταματήσει φέτος την επιθετική πολιτική στήριξης που ακολουθεί και συμπίπτουν με την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει στο μισό - στα 30 δισ. ευρώ - από αυτό τον μήνα τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στις 58,1 μονάδες από 57,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2011 και πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που σηματοδοτεί αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ένα εντυπωσιακό τέλος του 2017 για την Ευρωζώνη ολοκληρώνει το καλύτερο έτος εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, συνεχίζοντας να διαψεύδει τους φόβους ότι η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. Ο μέσος όρος του δείκτη PMI για το 2017 ανήλθε στις 56,4 μονάδες και ήταν ο υψηλότερος από το 2006, σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο) που είναι ταχύτερος από αυτόν πολλών άλλων αναπτυγμένων οικονομιών. Με βάση πρόδρομους δείκτες, η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχισθεί. Ο σύνθετος δείκτης νέων παραγγελιών σκαρφάλωσε στις 58,0 μονάδες τον περασμένο μήνα - που είναι η υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2007 - από 57,3 μονάδες τον Νοέμβριο. Η ζήτηση ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν το προσωπικό τους, με την αύξηση της απασχόλησης να κινείται στο επίπεδο - ρεκόρ 17 ετών του Νοεμβρίου. Η ανεργία στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε στο 12,1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ τώρα έχει μειωθεί στο 8,8%.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια - στις 56,6 μονάδες από 56,2 τον Νοέμβριο, σε συνέχεια της ανακοίνωσης ότι ο PMI για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο είκοσι και πλέον ετών. Η πίεση στις τιμές, όμως, μειώθηκε, μία εξέλιξη που είναι απογοητευτική για την ΕΚΤ, η οποία πασχίζει να ενισχύσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)