to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 13.03.2017

Κοινωνία

Η ΟΙΕΛΕ για την απόφαση του ΣτΕ: Να μην επιστρέψουμε στο καθεστώς της κομματικής φαυλοκρατίας

«Να εξευρεθεί, μέσα από ανοιχτό και εξαντλητικό διάλογο, μια αξιοκρατική και διαφανής πρόταση που θα προστατεύει το αγαθό της εκπαίδευσης και το δημόσιο συμφέρον»


Όπως αναφέρει αναλυτικά η ΟΙΕΛΕ:


Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον τρόπο επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης ανοίγει και πάλι μια συζήτηση γα ένα κρίσιμο θέμα που αφορά τη διοίκηση της εκπαίδευσης και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που το σχολείο παρέχει. Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς της κομματικής φαυλοκρατίας και να εξευρεθεί, μέσα από ανοιχτό και εξαντλητικό διάλογο, μια αξιοκρατική και διαφανής πρόταση που θα προστατεύει το αγαθό της εκπαίδευσης και το δημόσιο συμφέρον.

Δυστυχώς η πλειονότητα των απόψεων που διατυπώνονται εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το καλό της εκπαίδευσης. Με έκπληξη οι πολίτες βλέπουν αυτούς που ευθύνονται για την εκπαιδευτική κατρακύλα των τελευταίων δεκαετιών να πανηγυρίζουν για την απόφαση της δικαιοσύνης και να προτείνουν την επιστροφή στο «αμαρτωλό» παρελθόν. Όταν, δηλαδή, το κύριο προσόν για την επιλογή διευθυντικών στελεχών της εκπαίδευσης ήταν η κομματική ταυτότητα μέσω σαθρών διαδικασιών, όπως η εντελώς υποκειμενική διαδικασία των συνεντεύξεων. Διαβάζουμε ήδη στον Τύπο άρθρα-απόψεις για το ζήτημα από ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε τέτοιου τύπου επιλογές, όπως για παράδειγμα στη «διακομματική» επιλογή Διευθυντή Εκπαίδευσης σε επαρχιακό νομό που είχε τεθεί σε περιορισμό μετακίνησης από τη χώρα λόγω κατηγορίας για κακούργημα και σε διοικητική αργία! Όλοι αυτοί ζητούν να γυρίσουμε στο προηγούμενο, φαύλο καθεστώς της κομματοκρατίας.

Η κοινωνία γνωρίζει τις συνέπειες της πρακτικής αυτής. Να θυμίσουμε, μήπως, στους πανηγυρίζοντες το τεράστιο σκάνδαλο των παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ, όταν κομματικά διορισμένοι Διευθυντές Σχολείων υπέγραφαν χιλιάδες «άριστα» απολυτήρια μαθητών που δεν φοιτούσαν; Αυτή την εκπαίδευση και αυτή την ζοφερή πραγματικότητα διαφθοράς και διαπλοκής επιθυμούν να νεκραναστήσουν ορισμένοι;

Η Ομοσπονδία μας έχει πολλάκις αναφέρει ότι τα κριτήρια τοποθέτησης Διευθυντών στις ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα πρέπει να είναι ανάλογα με αυτά για τα δημόσια σχολεία. Είναι εμφανές ότι για την ιδιωτική εκπαίδευση το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί. Μέχρι σήμερα ο ορισμός του Διευθυντή γίνεται αποκλειστικά από το σχολάρχη. Η επιλογή με αυτό τον τρόπο έχει οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις σε σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας, καθώς οι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων είναι σε πολλές  περιπτώσεις είτε οι ίδιοι οι σχολάρχες, είτε «εκλεκτοί» τους, είτε ακόμη και πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καμία διοικητική πείρα και υπογράφουν οτιδήποτε τους προσκομίζει ο ιδιοκτήτης.

Σαφώς υπάρχουν πολλά αξιόλογα διευθυντικά στελέχη σε ιδιωτικά σχολεία. Όμως είναι επίσης πολλές οι περιπτώσεις που Διευθυντές δεν τηρούν τον νομοθετικά καθιερωμένο ρόλο τους και δια της υπογραφής τους επισφραγίζουν σημαντικές παρανομίες. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικές διαδικασίες για αρκετά ιδιωτικά σχολεία που εκδίδουν παράνομους τίτλους, απασχολούν παράνομο προσωπικό, χωρίς διοριστήριο και χωρίς τα τυπικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος, παραποιούν βάναυσα το ωρολόγιο πρόγραμμα, καταστρατηγούν το νόμιμο ωράριο, λειτουργούν σε ημέρες διακοπών και αργιών. Η ευθύνη των Διευθυντών σε αυτά τα σχολεία είναι τεράστια.

Η εδώ και χρόνια απαιτούμενη κάθαρση στην ιδιωτική εκπαίδευση εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Η οργανωμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση συνθηκών νομιμότητας και διαφάνειας στα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει την με αξιοκρατικά κριτήρια, ανάλογα με αυτά που θα ισχύσουν και στη δημόσια εκπαίδευση, επιλογή των Διευθυντών τους. Η ΟΙΕΛΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση αξιοκρατικών και συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)