to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 25.08.2013

Κοινωνία

Η ΟΕΝΓΕ για τις αργίες γιατρών στη Λάρισα και τις δηλώσεις του κ. Κέλλα

Δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρη Βαρνάβα, σχετικά με τις αργίες γιατρών στη Λάρισα μετά από απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη.


Η δήλωση του Δ. Βαρνάβα

Αρχές Αυγούστου ο υπουργός Υγείας απέστειλε διαπιστωτικές πράξεις σε γιατρούς ΕΣΥ που υπηρετούν ή υπηρετούσαν στο παρελθόν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τους έθεσε σε αυτοδίκαιη αργία. Η ενέργεια αυτή, εκτός του ότι στερείται νομιμότητας, έχει και όλα τα χαρακτηριστικά της εκδικητικότητας. Το σπουδαιότερο είναι πως οι συγκεκριμένες αργίες γιατρών θα διαλύσουν κρίσιμες  υπηρεσίες και η ζωή των πολιτών τίθεται σε κίνδυνο εάν υπάρξουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή επείγοντα νευροχειρουργικά περιστατικά.

Ο κ. Γεωργιάδης για ευνόητους λόγους στοχοποίησε τους γιατρούς ΕΣΥ, εξαιρώντας ταυτόχρονα από την αργία τους πανεπιστημιακούς που συμπεριλαμβάνονταν στην ίδια υπόθεση.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αργιών έγινε ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ καθώς και όλων των Ιατρικών Συλλόγων  και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλίας.

Αντιλαμβανόμενος ο υπουργός Υγείας την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφωνόταν έδωσε εντολή στου Διοικητές να «παγώσουν» τις αργίες,  πράγμα που δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Ήδη όμως ένας σε έναν εκ των γιατρών είχε επιδοθεί η διαπιστωτική πράξη και είχε πλέον τεθεί σε αργία, ενώ η κοινωνία βοούσε και τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν εκτενώς με το θέμα.

Ήταν λοιπόν προφανές πως οι γιατροί είχαν διασυρθεί και είχαν γίνει όμηροι μιας επικίνδυνης πρακτικής χωρίς να μπορούν να ασκήσουν το έργο τους, ενώ έπρεπε να περιμένουν πολλούς μήνες (ήδη περίμεναν 2,5 χρόνια) να εξεταστεί η υπόθεσή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Εν όψει αυτής της κατάστασης η ΟΕΝΓΕ απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Υγείας (επισυνάπτεται), με το οποίο απαιτούσε δύο πράγματα:

1.- Να ανακαλέσει με νόμιμο τρόπο τις διαπιστωτικές πράξεις αργίας και να πάψει το ελεεινό παιχνίδι με το δήθεν «πάγωμα» που κρατούσε τους γιατρούς σε ομηρεία.

2.- Να ζητήσει να συνεδριάσει άμεσα  το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λήξει με τον προβλεπόμενο νόμιμο τρόπο η υπόθεση.

Δυστυχώς, ο κ. Γεωργιάδης, αντί ν΄ ακολουθήσει τη λογική προτροπή της ΟΕΝΓΕ και των άλλων ιατρικών φορέων, επέλεξε για λόγους «γοήτρου» να τινάξει την κατάσταση στον αέρα και λίγες μέρες αργότερα να θέσει όλους τους γιατρούς σε αργία και τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο. Ήδη η Θεσσαλία είναι ανάστατη, οι γιατροί της Λάρισας ξεκινούν κινητοποιήσεις έχοντας την κάλυψη της ΟΕΝΓΕ και η κατάσταση προβλέπεται εκρηκτική.

Ενώ λοιπόν η Θεσσαλία έχει ξεσηκωθεί για τους απαράδεκτους χειρισμούς του υπουργού, εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κέλλας και ως κολαούζος του υπουργού, ισχυρίζεται πως.. ηθικός αυτουργός της κατάστασης είναι ο υπογράφων!

Λυπούμαστε που ο αυτογελοιοποιούμενος βουλευτής κ. Κέλλας συμβαίνει να έχει την ιδιότητα του γιατρού. Αν μη τι άλλο ώφειλε να σιωπήσει. Τουναντίον με απερίγραπτο θράσος προσπαθεί να μετακυλίσει αλλού τις ευθύνες και την εγκληματική προχειρότητα του υπουργού, ώστε να υπερασπιστεί την εικόνα μιας παραπαίουσας κυβέρνησης, η οποία δε διατάζει να εκκενώνει Νοσοκομεία, να απολύει εργαζόμενους και να καταστρέφει εκ βάθρων το δημόσιο σύστημα υγείας.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χτες «Όπου μου δίνεται η δυνατότητα να υπογράφω αυτοδίκαιες αργίες θα τις υπογράφω».  Υποπτευόμαστε ότι η δήλωση υποκρύπτει το ενδεχόμενο να μην του δίνεται σε όλες τις περιπτώσεις η δυνατότητα να υπογράφει αργίες.

Όντως. Περιπτώσεις που αφορούν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο προκάτοχός του κι αυτός φροντίζουν να τις τοποθετούν επιμελώς σε άλλο συρτάρι, για το ενδεχόμενο κατά λάθος υπογραφής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)