to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 02.04.2021

Κοινωνία

Η Νύχτα του Κυνηγού

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Είμαι φανατικός σινεφίλ και στο μυαλό μου υπάρχουν χιλιάδες εικόνες από κινηματογραφικές ταινίες από καταβολής κινηματογράφου. Έτσι τις προάλλες που βγήκα για νυκτερινή φωτογράφιση, τράβηξα κάποιες φωτογραφίες με σχεδόν εξπρεσιονιστική διάθεση. Και ξαφνικά αναπήδησαν στο νου μου εικόνες από την ταινία Η νύχτα του κυνηγού [The Night of the Hunter].

Ταινία του 1955 βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά που διασκεύασε λογοτεχνικά ο Ντέιβις Γκραμπ και σεναριακά ο Τζέιμς Αγκί, αφηγείται την ιστορία ενός παράφρονα ιεροκήρυκα, δολοφόνου γυναικών, ο οποίος παντρεύεται τη χήρα ενός ληστή τράπεζας για να μάθει πού βρίσκονται κρυμμένα τα χρήματα της ληστείας. Είναι η μόνη ταινία που σκηνοθέτησε ο Βρετανός ηθοποιός Τσαρλς Λότον και είναι ένα υπνωτιστικό, βαθιά ανησυχητικό και ταυτόχρονα γοητευτικά λυρικό θρίλερ που πατάει με το ένα πόδι στον σκληρό ρεαλισμό και με το άλλο στην ονειρική φαντασία. Από τις σπουδαιότερες στιγμές του μεταπολεμικού αμερικανικού σινεμά, που εντυπωσιακά, αρχικά είχε υποτιμηθεί μέχρι χρόνια αργότερα να αναγνωριστεί ως μεγάλο αριστούργημα. Όσοι και όσες δεν το έχετε δει σπεύσατε, θα μαγευτείτε! Ερμηνεία ζωής από τον Ρόμπερτ Μίτσαμ και φωτογραφία-οπτικό ποίημα από τον Στάνλεϊ Κορτέζ.

Η υπόθεση του έργου: ο Ben Harper έχει διαπράξει φόνο για 10.000 δολάρια. Έχει κρύψει το ποσό και ζήτησε από παιδιά του John και Pearl να κρατήσουν το μυστικό με τη μητέρα τους Γουίλα. Ενώ ο Ben βρίσκεται στη φυλακή, δημιουργεί φιλία με τον συγκρατούμενό του στο ίδιο κελί, τον «Αιδεσιμότατο» [Ρόμπερτ Μίτσαμ] έναν ιερο-κήρυκα, ο οποίος προσπαθεί μάταια να κάνει τον Μπεν να του αποκαλύψει το κρυμ-μένο μέρος. Όταν ο Αιδεσιμότατος βγαίνει από τη φυλακή, πηγαίνει στην οικογένεια του Harper και κατακτά τη Γουίλα και μετά την παντρεύεται. Όταν συνειδητοποιεί την πραγματική ταυτότητα του νέου συζύγου της, αυτός τη σκοτώνει. Τώρα ο Αιδεσιμότα-τος πρέπει να αντιμετωπίσει τον John και την Pearl για να αποκτήσει τα 10.000 δολά-ρια.

Οι ηθοποιοί: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish, James Gleason, κ.α.

Τρομερό σενάριο, εκπληκτικές ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία. Κάποιες από αυτές:

«Η σωτηρία είναι μια επιχείρηση της τελευταίας στιγμής, αγόρι».

«- Ben Harper: Σε ποια θρησκεία πιστεύετε Αιδεσιμότατε;

- Αιδεσιμότατος: Στη θρησκεία που ο Παντοδύναμος και εγώ την επεξεργαστήκαμε μεταξύ μας».

«Ένα καλό δέντρο δεν μπορεί να φέρει κακούς καρπούς. Ούτε ένα σαπισμένο δέντρο μπορεί να φέρει καλά φρούτα. Επομένως, από τους καρπούς τους, θα γνωρίσετε το ποιόν τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)