to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 10.05.2015

Διεθνή

Χτύπημα Bild στη Μέρκελ: «Η NSA ζήτησε από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών να κατασκοπεύουν τη Siemens»

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) ζήτησε από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND να κατασκοπεύει τον βιομηχανικό όμιλο Siemens, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.



Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται χωρίς να τις κατονομάζει πηγές στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η NSA θεωρούσε την Siemens ύποπτη ότι παρείχε τηλεπικοινωνιακό υλικό στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

"Η Siemens δεν γνωρίζει κανένα γεγονός μέσα στο πεδίο ευθύνης της που θα μπορούσε να εξηγήσει ένα ενδιαφέρον από την πλευρά των υπηρεσιών πληροφοριών", ήταν η αντίδραση του ομίλου που έχει την έδρα του στο Μόναχο, σύμφωνα με τη δήλωση εκπροσώπου που δημοσιεύεται στην Bild am Sonntag.

Η εφημερίδα προσθέτει πως "δεν είναι σαφές" αν η BND βοήθησε πράγματι την NSA να κατασκοπεύσει τη Siemens.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι γερμανικές υπηρεσίες κατασκόπευαν επίσης για λογαριασμό της NSA την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus, τη γαλλική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στιγμάτισαν την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και εξόργισαν ορισμένους από τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας.

Σε αντίδραση στο σκάνδαλο αυτό, το οποίο προκάλεσε εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών, η BND περιόρισε σημαντικά τη συνεργασία της με την αμερικανική υπηρεσία σε ότι αφορά την υποκλοπή επικοινωνιών, ανέφερε την Πέμπτη ο γερμανικός Τύπος. 

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής που έχει αναλάβει να ρίξει φως στις πρακτικές κατασκοπείας.

Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αποκαλύψει η Γερμανία τον κατάλογο με τις λέξεις κλειδιά, τις διεθύνσεις IP υπολογιστών, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους τηλεφωνικούς αριθμούς που η BND παρακολουθούσε από το 2004 έπειτα από αίτημα της NSA. Αν ο κατάλογος αυτός δημοσιοποιηθεί, η Ουάσινγκτον απειλεί να περιορίσει τη συνεργασία της με το Βερολίνο και να μην δίνει πλέον, για παράδειγμα, στις γερμανικές αρχές δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης των σημείων όπου κρατούνται γερμανοί πολίτες, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε την Παρασκευή στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως η υπόθεση κατασκοπείας ευρωπαίων αξιωματούχων από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει τη θέση του ότι διενεργείται "μαζική" κατασκοπεία.

"Η μαζική παρακολούθηση είναι μια πραγματικότητα, διενεργείται βιομηχανική κατασκοπεία και οι υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται εκτός του ελέγχου των αντιπροσώπων του λαού και της δικαιοσύνης", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
tags: NSA, Siemens

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)