to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 18.09.2014

Πολιτισμός

Η Νομπελίστρια Ειρήνης Μairead Maguire στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο

H επίσκεψη της Mairead Maguire κορυφώνεται την Δευτέρα με πολιτικές συναντήσεις και κεντρική ομιλία στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών


Με την ευκαιρία της καθιερωμένης από τον Ο.Η.Ε. Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, 21 Σεπτεμβρίου, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) έχει προσκαλέσει την Ιρλανδή Νομπελίστρια Ειρήνης (1976) κ. Μairead Maguire να επισκεφθεί την Αθήνα από τις 20 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Η παγκοσμίως γνωστή Ιρλανδή αγώνίστρια της Ειρήνης φθάνει στην Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου. Την Κυριακή το πρωί, ώρα 11 π.μ., θα επισκεφθεί την Καισσαριανή, με πρόσκληση του Δημάρχου κυρίου Γιώργου Κοντόσταυλου, θα αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσμένους αντιφασίστες αγωνιστές στο σκοπευτήριο και στη συνέχεια θα μιλήσει για τις σύγχρονες απειλές για την Ειρήνη και το Παγκόσμιο Αντιπολεμικό Κίνημα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καισσαριανής. Στις 12:30, η Mairead Maguire θα επισκεφθεί τον Βύρωνα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του λόρδου Βύρωνα στη πλ. Αγίου Λαζάρου, ενώ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της πόλης, Άκη Κατωπόδη και αντιπροσωπεία του συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.

H επίσκεψη της Mairead Maguire κορυφώνεται την Δευτέρα με πολιτικές συναντήσεις και κεντρική ομιλία στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 49 – Μετρό «Ευαγγελισμός») με θέμα:

 «Από τον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, σε μία Κουλτούρα Ειρήνης»  (Beyond Militarism and War, to a Culture of Peace).

Ποια είναι η Μairead Maguire:

Η Μέιριντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας το 1944 από καθολικούς γονείς. Ήταν το δεύτερο από τα οχτώ παιδιά της οικογένειας.

Η ενεργή της συμμετοχή με το κινήμα ειρήνης  ήρθε  μετά τον θάνατο των τριών παιδιών της αδερφής της Άννας, τα οποία παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Ντάνι Λένον, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ),  ενώ προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης από τον βρετανικό στρατό.

Μαζί με την Μπέτι Ουίλιαμς, αυτόπτη μάρτυρα του συμβάντος, αποφάσισαν να ιδρύσουν την οργάνωση Γυναίκες για την Ειρήνη, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Κοινότητα των Ανθρώπων της Ειρήνης. Μέσα σε λίγο χρόνο, οι Μαγκουάιρ και Ουίλιαμς κινητοποίησαν χιλιάδες μέχρι του σημείου να  βγάλουν στους δρόμους του Μπέλφαστ 35.000 άτομα, με αίτημα την προσέγγιση και την ειρήνη ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της Β. Ιρλανδίας. Οι δύο γυναίκες πίστευαν ότι για να σταματήσει η βία απαιτείτο η επανεκπαίδευση με μία κουλτούρα ειρήνης και μη βίας.

Για τους αγώνες τους τιμήθηκαν με Νόμπελ Ειρήνης το 1976.

Το 1990 η Μαγκουάιρ βραβεύτηκε με το βαβείο Pacem in Terris (Επί Γης ειρήνη) του Βατικανό.

Είναι επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της υποστηριζόμενης από τον Ο.Η.Ε. και την UNESCO «Διεθνούς συμμαχίας για τη Δεκαετία» για την κουλτούρα  της ειρήνης και τη μη βία.

Το 2006, η Μαγκουάιρ ήταν μία από τις ιδρύτριες της Πρωτοβουλίας Γυναικών Νομπελιστριών με στόχο να μοιραστούν την εμπειρία τους σε μία συντονισμένη προσπαθεία για την ειρήνη με δικαιοσύνη και ισότητα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι και η υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος η Μέιριντ Μαγκουάιρ έχει λάβει μέρος σε δεκάδες φιλειρηνικές πρωτοβουλίες  για μεγάλα διεθνή ζητήματα όπως το παλαιστινιακό ενώ έχει πάρει ενεργά μέρος και στα κινήματα κατά των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Τελευταίο μεγάλο αντιπολεμικό ραντεβού στο οποίο συμμετείχε ήταν το Φόρουμ Ειρήνης του Σαράγεβο (6-9 Ιουνίου 2014) με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)