to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 08.10.2019

Πολιτισμός

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Η «νόμιμη απόφαση» για τον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό προβλέπει διατήρηση των αρχαιοτήτων (βίντεο)

Αυτό τόνισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την αρχαιολόγο και πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, τον πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, και ο πρώην Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης - Αύριο Τρίτη η Επιστημονική Εσπερίδα Διαλόγου με θέμα: «ΜΕΤΡΟ & in situ ΑΡΧΑΙA: πόλη, επιστήμη, πολιτισμός»


Η «νόμιμη απόφαση» για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης προβλέπει την κατασκευή του, με κατά χώρα (in situ) διατήρηση των αρχαιοτήτων, η οποία έχει προχωρήσει, και τώρα «επιχειρείται η ανατροπή της», τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δουίτσης, η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ο πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, και ο πρώην Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, οι οποίοι προανήγγειλαν προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα.

Χαρακτήρισαν «ψέμα» το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για κατασκευή του σταθμού με διατήρηση κατά χώρα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν, λέγοντας πως, όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προμελέτες και οι μελέτες στο επίπεδο των αρχαιοτήτων. Σε ό,τι αφορά δε τη στατική μελέτη η «Αττικό Μετρό» την επέστρεψε για να γίνουν συμπληρώσεις και διορθώσεις, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Είπαν, ακόμα, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της κατάχωσης των αρχαιοτήτων, της πλάκας οροφής και των φρεατίων.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Ο Χρ. Δουίτσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με την ανακοίνωσή του από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ότι θα προχωρήσει η λύση με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων για το Σταθμό Βενιζέλου, διχάζει ξανά την πόλη.

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν παραπλανήθηκε από συμβούλους του, αλλά ξέρει πολύ καλά τι κάνει, παρατήρησε ότι μια σειρά από πρόσωπα και φορείς συντάχθηκαν αμέσως με τον κ. Μητσοτάκη και κατήγγειλε ότι επιχειρείται να αλλάξει η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

«Είναι ακατανόητο, αψυχολόγητο και λυπηρό αυτό που συμβαίνει», είπε η Μ. Βλαζάκη, αναφερόμενη στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, και σημείωσε πως «προσκρούει» στον αρχαιολογικό νόμο που ορίζει ότι η απόσπαση αρχαιοτήτων επιλέγεται μόνο όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα διατήρησής τους κατά χώρα. Τόνισε πως αν αποσπαστούν οι αρχαιότητες, θα επανατοποθετηθούν «ακρωτηριασμένες και τραυματισμένες».

Κατά τον Γ. Μυλόπουλο δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Ο πρώτος, είναι ένα «ιδιότυπος πολιτικός ρεβανσισμός» και ο δεύτερος είναι «τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αποζημιώσεις, λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του έργου».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά «θα πάει για το 2025 και βλέπουμε», όταν, όπως παρατήρησε, με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να αρχίσει η λειτουργία του στο τέλος του 2020.

Ο Γ. Μυλόπουλος μίλησε για αντιφατικές δηλώσεις του νέου προέδρου της «Αττικό Μετρό», Νίκου Ταχιάου, λέγοντας ότι στην αρχή είπε ότι υπάρχει η λύση της διατήρησης των αρχαίων, αλλά λίγες μέρες μετά δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοια τεχνική λύση.

Άσκησε κριτική για το ότι δεν κλήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που θα συζητήσει το θέμα, ο ίδιος, ως πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», που χειρίστηκε το θέμα, και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ενώ κλήθηκαν δεκάδες φορείς. Ο Γ. Μυλόπουλος είπε ότι έστειλε επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις γύρω από το Μετρό.

Από την πλευρά του ο Τ. Κουράκης τόνισε πως δεν είναι χαμένη υπόθεση ο αγώνας κατά της λύσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και έφερε ως παράδειγμα την ακύρωση του έργου της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη.

Είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν δικαστικές προσφυγές, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι άλλοι επιθυμούν θα κάνουν προσφυγές στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ, παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα κίνημα με υπογραφές και άλλες πρωτοβουλίες αρχαιολόγων και άλλων προσωπικοτήτων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Ζουράρις, Χρήστος Γιαννούλης, Δώρα Αυγέρη.

Αύριο στις 18.00 η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ

Υπενθυμίζεται πως η Επιστημονική Εσπερίδα Διαλόγου με θέμα: «ΜΕΤΡΟ & in situ ΑΡΧΑΙA: πόλη, επιστήμη, πολιτισμός» διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 8/10 στις 18:00, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Κύριοι ομιλητές θα είναι:

  •     Γιάννης Μυλόπουλος, καθ. Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

  •     Αλέκα Αλεξοπούλου, ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

  •     Μελίνα Παϊσίδου, αν. καθ. Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ Φιλοσοφικής

  •     Ιωάννης Καρλιάμπας, εκπρόσωπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Θα υπάρχουν προσκεκλημένοι φορείς της πόλης (Επιστημονικοί, Κοινωνικοί, Πολιτιστικοί, και πολιτικοί) ως παρεμβαίνοντες

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ» (Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, Οικολόγοι Μηχανικοί, Συνεργαζόμενοι) και η συμμετέχει η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΠΘ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)