to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Νησιωτικότητα στη ναφθαλίνη

Μια δυναμική και συνάμα ουσιαστικού περιεχομένου πρωτοβουλία για τη Νησιωτικότητα έγινε ένα ακόμα θύμα των μικροπολιτικών παιχνιδιών της Νέας Δημοκρατίας.


Μια δυναμική και συνάμα ουσιαστικού περιεχομένου πρωτοβουλία για τη Νησιωτικότητα έγινε ένα ακόμα θύμα των μικροπολιτικών παιχνιδιών της Νέας Δημοκρατίας. Η πρότασή μας, που με σύγχρονο τρόπο απαντούσε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα προς όφελος των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 101 του Συντάγματος για τη δυνατότητα εκπόνησης ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων διοίκησης και τη στήριξη με κίνητρα των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, πέρασε αναξιοποίητη…

Έλλειψη ευαισθησίας; Μη κατανόηση της νησιωτικής πραγματικότητας; Υποταγή στο ιδεοληπτικό κομμάτι της Δεξιάς που βλέπει κάθε τι το αποκεντρωμένο και κοινωνικά στοχευμένο σαν αντίπαλο;

Όποια και αν είναι η αιτία, τα στελέχη και οι βουλευτές του Αιγαίου της ΝΔ έπαιξαν ένα παιχνίδι κομματικών σκοπιμοτήτων στην πλάτη των νησιωτών, σε βάρος του θεσμικού χαρακτήρα της Αναθεώρησης του Συντάγματος: Με εφήμερα, όπως θα αποδειχθεί, επικοινωνιακά τσιτάτα για να κατευνάσουν τους ντόπιους, με νεύματα και ψήφο υπακοής απέναντι στην κυβερνητική βούληση της «επιτελικής» – άκαμπτης – κανονικότητας … Έτσι, οδηγηθήκαμε στη σημερινή «επαναφορά» στο παλιό στάτους του άρθρου 101. Φτάνει να το τηρήσουν και αυτό… Χωρίς να προκαλούν με «ψεύτικες» υποσχέσεις τους νησιώτες. Γιατί τώρα, που τελείωσαν οι συζητήσεις για τις δήθεν «βελτιωτικές» προσθήκες - που τέθηκαν στο χρονοντούλαπο της κοινοβουλευτικής ιστορίας - θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε αυτό που προσδοκούν οι νησιώτες: Έργα που να διασφαλίζουν τη Νησιωτικότητα, όπως το δικό μας Μεταφορικό Ισοδύναμο, δράσεις ΥΠΕΡ των νησιών μας, ΥΠΕΡ της κοινωνικής συνοχής.

Είναι υποχρέωση όλων μας να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των νησιωτών. Είναι καθήκον μας να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα και να αγωνιστούμε για μια νέα ρεαλιστική ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ του 21ου αιώνα, ο καθένας από το δικό του ρόλο και θέση. Για την εφαρμογή στην πράξη των εννοιών «Νησιωτικότητα» και «Ορεινότητα» για την εξάλειψη των οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών ανισοτήτων στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Για να είναι πιο ουσιαστική και πιο περιεκτική η ουσία της ισοτιμίας των Πολιτών.

*Ο Δημήτρης Γάκης είναι τέως βουλευτής Δωδεκανήσου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)