to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 22.04.2021

Πολιτική

Η Νίνα Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Νίνα Κασιμάτη, πήρε σήμερα την πρωτοβουλία να κάνει δήλωση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, προκειμένου να επαναφέρει στη μνήμη όλων των συμμετεχόντων από τα 47 κράτη-μέλη, τη μαύρη επέτειο των 54 χρόνων από την επιβολή της Δικτατορίας


Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ζήτημα, αφού το 1969 αποφάσισε να αποπέμψει τη χώρα μας από μέλος του, επιφέροντας έτσι μεγάλο πλήγμα στη διεθνή νομιμοποίηση του χουντικού καθεστώτος.

Ολόκληρη η δήλωση της Νίνας Κασιμάτη:

«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, Κυρία Γενικέ Γραμματέα, κυρία Επίτροπε Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι.

Ως Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επιθυμώ να κάνω μια δήλωση στην Ολομέλεια εκτός Ημερησίας Διάταξης. Γιατί έχω χρέος να θυμήσω ότι σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, επιβλήθηκε στην Ελλάδα ξενοκίνητη Χούντα, καταλύοντας τη Δημοκρατία και καταπατώντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου. Έπεσε 7 χρόνια αργότερα, με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή της Κύπρου, έχοντας έτσι εκπληρώσει τον λόγο της ύπαρξής της.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ταυτόχρονα με την πολιτική και γεωπολιτική χειραγώγηση της χώρας μας, διαπράχθηκαν αχαρακτήριστα και απάνθρωπα βασανιστήρια από τους νεοφασίστες εις βάρος εκείνων που αντιστέκονταν.

Οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τον δίκαιο σκοπό της αντίστασης. Επίσης προς τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και παντού στον κόσμο, που στάθηκαν ενεργά στο πλευρό του ελληνικού λαού και υποστήριξαν τις αντιστασιακές οργανώσεις. Κρατάμε μέσα στην καρδιά μας την αλληλεγγύη τους.

Φυσικά πάντοτε θυμόμαστε και τιμούμε το Συμβούλιο της Ευρώπης, που  μέσω των διαδικασιών του απέδειξε αυτά τα βασανιστήρια και το 1969 αποφάσισε την αποπομπή του δικτατορικού καθεστώτος από τον Οργανισμό.  Το Συμβούλιο με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τις καταστατικές αρχές και αξίες του στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια. Πρόκειται για ένα παράδειγμα σοφής ηγεσίας, το οποίο στις μέρες μας θα πρέπει να το ακολουθήσουν  οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)